Έντυπη Έκδοση

ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 8,6% ΣΤΙΣ 31 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ **ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

47 εκατ. άνεργοι στον ΟΟΣΑ - στην πραγματικότητα 80

Εφιαλτικά τα νούμερα για την ανεργία στον αναπτυγμένο κόσμο, με τον ΟΟΣΑ να ανακοινώνει χθες ότι ο αριθμός των ανέργων έχει φθάσει τα 47 εκατομμύρια στα 31 κράτη-μέλη του.

«Ουρές» ανέργων ακόμη και στην κραταιά Γερμανία «Ουρές» ανέργων ακόμη και στην κραταιά Γερμανία Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει μάλιστα ότι «αν λάβουμε υπόψη τον κόσμο που έχει πάψει να ψάχνει για δουλειά ή εργάζεται περιστασιακά, αλλά επιθυμεί θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο πραγματικός αριθμός των ανέργων ή των υποαπασχολούμενων στις χώρες του ΟΟΣΑ μπορεί να φθάσει στα 80 εκατομμύρια» (!), όσο περίπου ο πληθυσμός της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη. Σε ποσοστό η ανεργία στον ΟΟΣΑ έφθασε στο 8,6% τον Μάιο του 2010, με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού να εκτιμά ότι πιθανότατα η ανεργία να έφθασε στο απόγειο...

Δυσοίωνο το μέλλον

Το μέλλον εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως δυσοίωνο για την απασχόληση, καθώς ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν 17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να επιστρέψει η απασχόληση στα προ της κρίσης επίπεδα. Εποχή, υπενθυμίζουμε, που ούτε τότε η ανεργία ήταν ιδιαίτερα μικρή στον αναπτυγμένο κόσμο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν οι ΗΠΑ, όπου χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 2007 που άρχισε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Στην Ευρώπη, η έκθεση αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιρλανδία, όπου η ανεργία εκτινάχθηκε από το 4,8% τον Δεκέμβριο του 2007 στο 13,2% τον Μάρτιο του 2010. Η Ιρλανδία χρειάζεται να δημιουργήσει περίπου 320.000 θέσεις εργασίας για να φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Ισπανική τραγωδία

Αλλη «τραγωδία» η Ισπανία, στην οποία έχουν χαθεί 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας την τριετία της κρίσης 2007-2010, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί από το 8,8% (Δεκ. 2007) στο 19,1% (Μάρτιος 2010). Με τέτοια θεαματική αύξηση ανέργων σε οικονομίες που χαρακτηρίζονταν «θαύματα» και εξακολουθούν να έχουν σημαντική παραγωγική δυνατότητα, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, μία ακόμη χώρα την οποία προβάλλει ο ΟΟΣΑ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, φαντάζει σχετικά... μικρή. Από το 8% τον Δεκέμβριο του 2007 έχει αυξηθεί στο 10,2% τον Μάρτιο του 2010. Συνολικά στον ΟΟΣΑ, το ίδιο χρονικό διάστημα, η ανεργία αυξήθηκε από 5,8% στο 8,7%.

«Παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες, παραμένει ο κίνδυνος, εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν επαφή με την αγορά εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

* «Η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις», υπερθεμάτισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση χθες στο Παρίσι. Πιστός ωστόσο στη γραμμή της κυρίαρχης οικονομικής ορθοδοξίας, πρόσθεσε: «Η μείωση της ανεργίας και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην ίδια στιγμή είναι μία τεράστια πρόκληση, η οποία όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανεργία
47 εκατ. άνεργοι στον ΟΟΣΑ - στην πραγματικότητα 80
Χρυσός
Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
ΑΕΠ
2,5% έπεσε το ελληνικό ΑΕΠ στο α' τρίμηνο
Πληθωρισμός
Πληθωρισμός: Και ξανά προς τη δόξα τραβά
Μνημόνιο
Εύσημα Μπαρνιέ για τον στενό κορσέ
Το Μνημόνιο προβλέπει... απελευθέρωση ενέργειας
ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό
Εμποροι: Δυσθεώρητο το κοινωνικό κόστος του Ασφαλιστικού
ΔΕΗ
Συμφωνία ΔΕΗ - Μυτιληναίου - Motor Oil στο φ. αέριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξένοι θεσμικοί ξεφορτώνονται τράπεζες, τσιμπάνε μκρομεσαίες
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας
Ζημιογόνες μία στις 4 επιχειρήσεις Β. Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Χειρόγραφες αποδείξεις αν χαθεί το ταξίμετρο