Έντυπη Έκδοση

0,33% ΕΝΑΝΤΙ 0,53% ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ 4% ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα

Μετά τα «ασημικά», η χώρα πουλάει τον χρυσό της. Η Τράπεζα της Ελλάδος για ακόμη μία φορά, σε περιορισμένη όμως κλίμακα, προχώρησε στη ρευστοποίηση μέρους των αποθεμάτων της σε χρυσό.

Από την πώληση αυτή τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα παραμείνουν στο θησαυροφυλάκιό της, καθώς δεν μπορούν να διατεθούν απευθείας για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή του ελλείμματος. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν σχεδόν όλες οι τράπεζες που μετέχουν στο ευρωσύστημα, προφανώς στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του χρυσού.

Στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2009-2010, η ΤτΕ διέθεσε περίπου 12.000 ουγκιές από τον συνολικό χρυσό που διαθέτει, ο οποίος πέρυσι υπολογιζόταν στα 3,613 εκατ. ουγκιές. Από αυτά τα περίπου 370 κιλά χρυσού που πούλησε, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εισέπραξε περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα ρευστά διαθέσιμά της. Η κίνηση αυτή δεν ενισχύει απευθείας τα άδεια κρατικά ταμεία. Ομως, το ελληνικό Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της ΤτΕ θα επωφεληθεί από την υψηλότερη απόδοση που θα επιτύχει η ΤτΕ.

Η ΤτΕ περιόρισε το απόθεμά της σε χρυσό κατά 0,33%, ενώ στο ίδιο διάστημα η αντίστοιχη Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας το μείωσε κατά 0,53%, της Σουηδίας κατά 4%, και της Γερμανίας κατά 0,17%. Ωστόσο η κίνηση αυτή επανέφερε μνήμες του 2003 τότε που η ΤτΕ είχε προχωρήσει στη διεθνή αγορά σε πώληση 20 τόνων χρυσού. Η συναλλαγή τότε είχε γίνει στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας (είναι αμφίβολο αν το γεγονός το γνώριζε ακόμη και ο τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης), αποφέροντας στα ταμεία της ΤτΕ περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ομως εκ των υστέρων, η όλη μεθόδευση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγινε αντιληπτό ότι τα αποθέματα της χώρας μας είχαν περιοριστεί.

Παρ' όλο που από τότε έχει παρέλθει μία επταετία, πολλά πράγματα μοιάζουν να έχουν παραμείνει αναλλοίωτα. Για παράδειγμα, σήμερα ο Προϋπολογισμός αντιμετωπίζει μία υστέρηση εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Μεγάλες αποκλίσεις εμφάνιζε και τότε ο Προϋπολογισμός. Καθώς η οικονομία εισερχόταν στον προεκλογικό κύκλο, οι δαπάνες αυξάνονταν ανεξέλεγκτα με ρυθμό 12,6%, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο στόχο του 5,2% που είχε θέσει ο Προυπολογισμός. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Τράπεζα της Ελλάδος
Σχετικά θέματα: Χρυσός
350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
Για το ίδιο θέμα
350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανεργία
47 εκατ. άνεργοι στον ΟΟΣΑ - στην πραγματικότητα 80
Χρυσός
Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
ΑΕΠ
2,5% έπεσε το ελληνικό ΑΕΠ στο α' τρίμηνο
Πληθωρισμός
Πληθωρισμός: Και ξανά προς τη δόξα τραβά
Μνημόνιο
Εύσημα Μπαρνιέ για τον στενό κορσέ
Το Μνημόνιο προβλέπει... απελευθέρωση ενέργειας
ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό
Εμποροι: Δυσθεώρητο το κοινωνικό κόστος του Ασφαλιστικού
ΔΕΗ
Συμφωνία ΔΕΗ - Μυτιληναίου - Motor Oil στο φ. αέριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξένοι θεσμικοί ξεφορτώνονται τράπεζες, τσιμπάνε μκρομεσαίες
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας
Ζημιογόνες μία στις 4 επιχειρήσεις Β. Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Χειρόγραφες αποδείξεις αν χαθεί το ταξίμετρο