Έντυπη Έκδοση

Ξένοι θεσμικοί ξεφορτώνονται τράπεζες, τσιμπάνε μκρομεσαίες

Αγορές μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης σε ιστορικά χαμηλές τιμές πραγματοποιούν σταθερά φέτος ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, την ίδια περίοδο που ξεφορτώνονται μαζικά τράπεζες και τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού συνεχίζονται σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να καταγράφουν συνολικές καθαρές εκροές 1,2 δισ. ευρώ από τους θεσμικούς επενδυτές και συνολικά 1,06 δισ. ευρώ από όλες τις επιμέρους κατηγορίες ξένων επενδυτών (βασικούς μετόχους, offshore, ιδιώτες, κ.ά). Ουσιαστικά, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2010, οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει από το Χρηματιστήριο της Αθήνας όσα λεφτά έβαλαν καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, που ήταν και η μοναδική θετική από το 2007 και μετά. Στο τέλος Ιουνίου το ποσοστό τους επί της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. είχε υποχωρήσει στο 49,4%, έναντι 49,5% τον Μάιο.

Η προσφορά απορροφάται μέσα από αγορές εγχώριων χαρτοφυλακίων, κυρίως των βασικών μετόχων, των τραπεζών και λίγων ιδιωτών, που συνολικά έχουν πραγματοποιήσει καθαρές αγορές 1 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές οδηγούν με το ένα χέρι σε χαμηλά δέκα-δώδεκα ετών τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών και των μεγάλων βιομηχανιών (όλες οι τράπεζες μαζί δεν ξεπερνούν σε αξία τα 16 δισ. ευρώ), με το άλλο χέρι φροντίζουν να χτίζουν σταδιακά θέσεις σε μετοχές μικρών εταιρειών των οποίων οι αποτιμήσεις βρίσκονται πλέον σε ευτελιστικά επίπεδα, καθώς έχουν καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά.

Ετσι, η κατηγορία των θεσμικών επενδυτών εξωτερικού είναι σταθερός αγοραστής φέτος σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (εξαίρεση μόνον ο Απρίλιος) με συνολικές καθαρές εισροές 47 εκατ. ευρώ σε σύνολο εισροών 56 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό.

Αγορές εκδηλώνονται από θεσμικούς του εξωτερικού και στη μικρή κεφαλαιοποίηση (FTSE 80). Εκεί έχουν καταγραφεί φέτος καθαρές εκροές 1,36 εκατ. ευρώ κυρίως επειδή πουλάνε οι βασικοί μέτοχοι, αλλά οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει καθαρές αγορές 6,5 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερη ένταση τους δύο τελευταίους μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανεργία
47 εκατ. άνεργοι στον ΟΟΣΑ - στην πραγματικότητα 80
Χρυσός
Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
ΑΕΠ
2,5% έπεσε το ελληνικό ΑΕΠ στο α' τρίμηνο
Πληθωρισμός
Πληθωρισμός: Και ξανά προς τη δόξα τραβά
Μνημόνιο
Εύσημα Μπαρνιέ για τον στενό κορσέ
Το Μνημόνιο προβλέπει... απελευθέρωση ενέργειας
ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό
Εμποροι: Δυσθεώρητο το κοινωνικό κόστος του Ασφαλιστικού
ΔΕΗ
Συμφωνία ΔΕΗ - Μυτιληναίου - Motor Oil στο φ. αέριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξένοι θεσμικοί ξεφορτώνονται τράπεζες, τσιμπάνε μκρομεσαίες
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας
Ζημιογόνες μία στις 4 επιχειρήσεις Β. Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Χειρόγραφες αποδείξεις αν χαθεί το ταξίμετρο