Έντυπη Έκδοση

350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες

Μεγάλες ποσότητες χρυσού έχουν αρχίσει και πωλούν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει στο τραπεζικό σύστημα η κρίση.

Οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την πρόσφατη άνοδο του χρυσού δίνοντας μέρος των αποθεμάτων τους Οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την πρόσφατη άνοδο του χρυσού δίνοντας μέρος των αποθεμάτων τους Οι κεντρικές τράπεζες έχουν συνάψει συμφωνία swap (ανταλλαγής) με την επονομαζόμενη και «τράπεζα των τραπεζών», τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Σε ένα σημείο που πέρασε σχετικά απαρατήρητο, όπως επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην πρόσφατη έκθεση που έδωσε πριν από μία εβδομάδα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες «ενεχυρίασαν» 349 μετρικούς τόνους χρυσού το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 14 δισ. δολαρίων.

Οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την πρόσφατη άνοδο του χρυσού, δίνοντας μέρος των αποθεμάτων τους έναντι ρευστού, με την προοπτική να τον αγοράσουν πάλι κάποια στιγμή αργότερα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πώλησης έγινε τον Ιανουάριο, την περίοδο που υπήρχαν έντονες ανησυχίες για επέκταση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

Η αύξηση της χρήσης συμφωνιών swap χρυσού εξέπληξε, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είχαν πολύ σπάνια τις τελευταίες δεκαετίες κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής και η ποσότητα χρυσού που διέθετε η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών παρέμενε σταθερή για χρόνια.

Το ποσό των 14 δισ. δολαρίων που έχουν πάρει μέσω πωλήσεων χρυσού οι κεντρικές τράπεζες θεωρείται μικρό σε σχέση με τα τρισ. δολάρια που διακινούνται σε καθημερινή βάση στη διεθνή χρηματαγορά. Το γεγονός όμως ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα αποθέματα χρυσού για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους θεωρείται ακόμη μία ένδειξη της στενότητας που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, το euribor, το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν η μία την άλλη οι τράπεζες της ευρωζώνης, παρουσιάζει αύξηση επί 27 συνεχόμενες μέρες. Χθες το euribor τριμήνου, που θεωρείται δείκτης για τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς, αυξήθηκε στο 0,802% από 0,797% της προηγούμενης μέρας, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Χρυσός
Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ανεργία
47 εκατ. άνεργοι στον ΟΟΣΑ - στην πραγματικότητα 80
Χρυσός
Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
ΑΕΠ
2,5% έπεσε το ελληνικό ΑΕΠ στο α' τρίμηνο
Πληθωρισμός
Πληθωρισμός: Και ξανά προς τη δόξα τραβά
Μνημόνιο
Εύσημα Μπαρνιέ για τον στενό κορσέ
Το Μνημόνιο προβλέπει... απελευθέρωση ενέργειας
ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό
Εμποροι: Δυσθεώρητο το κοινωνικό κόστος του Ασφαλιστικού
ΔΕΗ
Συμφωνία ΔΕΗ - Μυτιληναίου - Motor Oil στο φ. αέριο
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ξένοι θεσμικοί ξεφορτώνονται τράπεζες, τσιμπάνε μκρομεσαίες
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας
Ζημιογόνες μία στις 4 επιχειρήσεις Β. Ελλάδας
Άλλες ειδήσεις
Χειρόγραφες αποδείξεις αν χαθεί το ταξίμετρο