Έντυπη Έκδοση

Βραχναίικα και Μονοδένδρι

Οψεις του πεδινού τμήματος της δυτικής Αχαΐας μετά την Επανάσταση, άγνωστες ίσαμε σήμερα, φέρνει στο φως το εξαιρετικό λεύκωμα «Βραχναίικα και Μονοδένδρι, αρχαιολογία του τοπίου και τοπική ιστορία», που εξέδωσε ο Δήμος Βραχναίικων.

Ιστορικογεωγραφία δυτικής Αχαΐας Ιστορικογεωγραφία δυτικής Αχαΐας Με την επιμέλεια του Κώστα Παπαγιαννόπουλου 24 επιστήμονες (ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, γεωλόγοι, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι και φωτογράφοι) συνεργάζονται, μελετούν τις πηγές, κάνουν επιτόπια έρευνα και αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της τοπικής κοινωνίας.

Οπως τονίζει ο δήμαρχος Βραχναίικων, Βασίλης Τογαντζής, «είναι καθήκον και βαθιά υποχρέωση εκείνων που διαμορφώνουν την πορεία ενός τόπου να αποτυπώνουν και την ιστορία του. Οι γενιές έρχονται και παρέρχονται, μοιάζοντας ποτάμι, αφήνοντας πίσω τα αποτυπώματά τους. Ετσι διαγράφεται μια ιστορία εμπλουτισμένη με στοιχεία καθημερινής ζωής, πολιτισμού, οικονομίας και πολιτικής, μια τοπική κουλτούρα. Πέρα από την παράδοση, που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί αυτόνομα μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα τεκταινόμενα, χρειάζεται και ο ειδικός που θα καταγράψει τα πιο σημαντικά, αφήνοντάς τα παρακαταθήκη για τους επερχόμενους.

Μια τέτοια σκέψη μάς ώθησε πριν από τέσσερα χρόνια, όντας ακόμα Κοινότητα Βραχναίικων, να αναθέσουμε τη συγγραφή ενός βιβλίου σε μια ομάδα επιστημόνων από την Ομάδα Αρχαιολογίας του Τοπίου (ΟΜ.ΑΡ.Τ) και από το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας (Ι.Τ.Ι.)».

Το βιβλίο, με φωτογραφίες και πλούσια βιβλιογραφία, αποτυπώνει την ιστορική, εθιμική, οικονομική, πολιτιστική διαδρομή των Βραχναίικων από τα χρόνια της μετοίκησής τους από το Βραχνί Καλαβρύτων στα Βραχναίικα και το Μονοδένδρι μέχρι σήμερα.

Ο Μιλτιάδης Γούτας της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του δήμου προσθέτει: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο τόμο για την ιστορία του Δήμου Βραχναίικων. Η καταγραφή θα ολοκληρωθεί με τη μελέτη των Δ.Δ. Τσουκαλαίικων, Καμινίων και Θεριανού, ένα έργο που έχει ήδη ανατεθεί στο Ινστιτούτο». *

«Γιορτές Γης» στη Βλάστη

Από 15-18 Ιουλίου πραγματοποιούνται και φέτος για δέκατη συνεχή χρονιά οι «Γιορτές της Γης» στη Βλάστη Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο, που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν.

Μια οικολογική γιορτή σε ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.240 μέτρων, που επιπλέον γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Οι γιορτές καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση και επιπλέον αποτελούν μια πρόταση πολιτιστική. Την πρώτη ημέρα, την Πέμπτη ώρα 8.30 μ.μ., ξεκινούν οι Los Mujeros, μια νεανική επταμελής μπάντα που ιδρύθηκε στην Πτολεμαΐδα και αναδείχθηκε μέσα από το Schoolwave και ακολουθεί στις 10.00 ο Χρήστος Θηβαίος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Monsieur Minimal με απλές όμορφες μελωδίες.

Ιστορίες διπλωματίας

*«Το λάκτισμα του Πρίγκιπα», Εκδόσεις Αρμός.

Αυτοτελείς ιστορίες εναλλακτικής διπλωματίας. Γράφτηκε από τον πολύπειρο πρέσβη ε.τ. Μάνο Μεγαλοκονόμο, που υπηρέτησε σε νευραλγικά πόστα (ΗΠΑ-ΟΗΕ, Τουρκία, Λιβύη, Κίνα, Καναδά), διατέλεσε αναπληρωτής γ.γ. του ΥΠΕΞ, γ.γ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Δίδαξε για μια 10ετία στη διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε άλλες σχολές του Δημοσίου. Εχει συγγράψει τέσσερα μυθιστορήματα (δύο είναι ιστορικά), σειρά δοκιμίων, άρθρα σε εφημερίδες. Δύο φίλοι-υποψήφιοι διπλωμάτες, ο Πάνος και ο Πανάρετος, οραματίζονται τη διαδρομή τους. Πολλά χρόνια μετά, συναντώνται και εξιστορούν τις παράδοξες εμπειρίες, την αγωνία, τα καλά και τα δύσκολα, από τα πόστα που υπηρέτησαν στις τέσσερις ηπείρους.

Του Κερδώου Ερμή

«Κατά την εποχή δε ταύτην η αγορά της Σύρου ορθότατα ονομάσθη «Εμπορείον της Ανατολής» και μάλιστα «Ελλάς» καθ' όσον οι Ευρωπαίοι μέχρι προ μικρού εισέτι εθεώρουν ότι Σύρα σημαίνει Ελλάς και εν Ελλάδι εγνώριζον μίαν πόλιν, την Σύρον».

Αυτά εν έτει 1902 διά χειρός Αντ. Φουστάνου στο Ημερολόγιο Σύρου. Στις μέρες μας η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, υπό τη σκέπη του Κερδώου Ερμή, συνεχίζει να διακρίνεται οικονομικά και κοινωνικά και στρέφεται σε νέες μορφές επιχειρηματικότητας, διατηρώντας ανοιχτούς ορίζοντες επικοινωνίας. Σε ένα ευσύνοπτο λεύκωμα που εξέδωσε ο δραστήριος Εμπορικός Σύλλογος Σύρου γίνεται ιστορική αναδρομή στα χρόνια της ανάπτυξης και της ακμής και καταγραφή των νέων εμπορικών δραστηριοτήτων και δεδομένων, στις νέες συνθήκες εθνικού και ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Αντιθέσεις

Δημήτρης Αβραμόπουλος ο αναχωρητής του ΚΕΠ

«Το να θέλουν κάποιοι να στήσουν ένα σόου αποχώρησης είναι έξω από τις σκέψεις μας»

«Mega»

Πέτρος Μαριάνος ο ερημίτης της Πολυαίγου

«Είμαι εδώ γιατί δεν θέλω να βλέπω τα στραβά και τα ανάποδα»

 

«Κ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
Λογισμικό ανθρωπιάς
Κραυγή ΑμεΑ
Επιστολή
«Γιατί χρησιμοποίησα το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού»
Εγκρίθηκε η ζεύξη
Υποθαλάσσια για Λευκάδα
Περιβάλλον
245.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν οι ΑΠΕ
Λεωφόρος... απορριμμάτων
Συνέντευξη: Ντέιβιντ Γκόλντφιλντ
«Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει εν μέσω κρίσης»
Trafficking
Εφιάλτης για τις κόρες της Νιγηρίας
Μαθήματα... στη μπάρα
Μπάρμαν με δίπλωμα
Αριστερά
Ο κρατισμός έπνιξε και την Αριστερά;
Άλλες ειδήσεις
Σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως
Γιαννιτσά: Εκλεισαν την εθνική οδό
Χωριστά η τιμή του ροδάκινου
Επιασαν τον ληστή των νοσοκομείων