Έντυπη Έκδοση

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Ετσι θα αποκτήσουμε σύγχρονη Λυρική και Βιβλιοθήκη

Το 2015 θα παραδοθεί στο Δημόσιο το «Κέντρο Πολιτισμού» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Με την υπογραφή του κορυφαίου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, θα αποκτήσουμε ολοκαίνουργια Εθνική Λυρική Σκηνή, υπερσύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη κι ένα πάρκο 170 στρεμμάτων.

Η μακέτα της μελέτης του Ρέντσο Πιάνο για τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή Η μακέτα της μελέτης του Ρέντσο Πιάνο για τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή Στην ουσία, η Αθήνα θα αποκτήσει ένα κτιριακό σύμπλεγμα υψηλής αρχιτεκτονικής, σαν αυτά που ζηλεύουμε στις πρωτεύουσες του εξωτερικού. Οι κάτοικοι του Φαλήρου και της Καλλιθέας θα αποκτήσουν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά πάρκα της Ευρώπης, πραγματικό κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, προσβάσιμο και λειτουργικό, ενιαίο με τη θάλασσα.

Ψιλά γράμματα για τους βουλευτές του ΚΚΕ, μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους συνδικαλιστές καλλιτέχνες της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, των Σωματείων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.ά. που θεωρούν «ψευδεπίγραφη» τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Τα δύο κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν στη Βουλή τον νόμο. Ωστόσο η θετική ψήφος της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ επικύρωσε στις 23 Ιουλίου τη σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου.

Τι προβλέπει αυτή η «αμαρτωλή», όπως πολλοί τη δαιμονοποίησαν, σύμβαση της δωρεάς των 450 εκατομμυρίων ευρώ;

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και βιωσιμότητα του Κέντρου Πολιτισμού για τα επόμενα 100 χρόνια. Δεσμεύει την Πολιτεία να εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, παρέχοντας «επαρκή χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής». Φρόντισε να συμπεριλάβει ακόμη και κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για τους υποψήφιους χορηγούς των δύο ιδρυμάτων. Με λίγα λόγια, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εγγυάται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ότι όταν το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο «περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, ως μόνος ιδιοκτήτης του, θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της διαχείρισης των λειτουργιών και των οικονομικών του χωρίς περαιτέρω αρωγή από το Ιδρυμα», όλα θα δουλεύουν ρολόι. Στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο εύκολα το ελληνικό Δημόσιο εγκαταλείπει -αν δεν απαξιώνει- τους θεσμούς του.

Περισσότερες από έξι δεκαετίες η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν έχει ούτε κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της. Ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να είναι ακέφαλη, χωρίς διευθυντή, από το 2004, λειτουργώντας με το 1/3 του αναγκαίου προσωπικού της. Αυτά δυστυχώς είναι τα δεδομένα...

Η έκταση 200 στρεμμάτων του παλαιού ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου όπου το κοινωφελές Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα κατασκευάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πάρκο Η έκταση 200 στρεμμάτων του παλαιού ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου όπου το κοινωφελές Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα κατασκευάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πάρκο Η σύμβαση υποχρεώνει την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή να «επεξεργαστούν και να υποβάλουν στον αρμόδιο υπουργό, το αργότερο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας του κάθε φορέα». Δεν πρέπει να εκσυγχρονιστούν πριν μετακομίσουν στο Φάληρο; Το Ιδρυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν συντάξει τη σύμβαση, διενήργησε «συνεντεύξεις» σε ΕΛΣ και Βιβλιοθήκη αποκομίζοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη λειτουργία τους.

Πώς θα διοικείται

Ιδρύεται Οργανισμός με τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού και την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Ευθύνη του είναι η μελέτη, η κατασκευή, ο εξοπλισμός, η επίβλεψη, η οργάνωση, η φύλαξη, η συντήρηση και λειτουργία και η εν γένει αξιοποίηση και διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού και ιδίως του πάρκου, προκειμένου να διατηρείται πάντα σε άριστη κατάσταση.

Οταν το Κέντρο Πολιτισμού παραδοθεί στο Δημόσιο, ο Οργανισμός θα εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες για την πρόληψη ζημιών, θα επισκευάζει και θα αποκαθιστά τη λειτουργία του εξοπλισμού. Θα είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα, την ασφάλεια και τη φύλαξη των χώρων. Οι δαπάνες της συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης του εξοπλισμού βαραίνουν αποκλειστικά τη Βιβλιοθήκη (εκτιμώνται στα 11.500.000 ευρώ ετησίως) και τη Λυρική Σκηνή (13.000.000) για τους χώρους που διαχειρίζονται. Μπορεί να φαίνονται πολλά τα χρήματα, αλλά και σήμερα το 70% της κρατικής επιχορήγησης της Λυρικής πηγαίνει στις ανελαστικές της δαπάνες. Και μόνο τα ενοίκιά της ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ο Οργανισμός θα εκμεταλλεύεται τα εστιατόρια, τα κυλικεία και όλους τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και το πάρκινγκ.

Θα διοικείται από Δ.Σ. αποτελούμενο από τρεις μέχρι επτά συμβούλους. Ειδικότερα, από τον πρόεδρο, τυχόν αντιπρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη, τα οποία θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με 3ετή θητεία. Κατά την περίοδο υλοποίησης του Κ.Π. τα μέλη του Δ.Σ. ορίζονται αποκλειστικά από το Ιδρυμα. Από τη στιγμή που θα το αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο, θα τα διορίζει εκείνο. Υποχρεούται να διορίζει καθ'υπόδειξιν της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έως τρία μέλη. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5ετή εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Ο Οργανισμός θα εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Αξιοκρατικά κριτήρια

Το ελληνικό Δημόσιο, η ΕΛΣ και η Εθνική Βιβλιοθήκη δεσμεύονται ότι, από τη στιγμή που θα παραλάβουν το Κέντρο, θα επιλέγουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, της ΕΛΣ και της Βιβλιοθήκης με «αποκλειστικά αξιοκρατικά κριτήρια» ενώ η εθνικότητα των υποψηφίων δεν θα συνιστά περιορισμό.

Το Κέντρο Πολιτισμού στο σύνολό του θα φέρει εις το διηνεκές την ονομασία «Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (και στα αγγλικά «Stavros Niarchos Foundation Cultural Center»). Η Λυρική και η Βιβλιοθήκη παραμένουν ως έχουν, με την υποχρέωση να ονομάσουν την κεντρική σκηνή η πρώτη και την κεντρική αίθουσα ανάγνωσης η δεύτερη σε «Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος».

Τι αλλάζει οικονομικά

Ο Οργανισμός θα χρηματοδοτείται (από το έτος 2015) από τον κρατικό προϋπολογισμό με 4 εκατομμύρια ευρώ (το ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος και των άλλων εσόδων του Οργανισμού). Η σύμβαση προβλέπει αύξηση της επιχορήγησης για την Εθνική Λυρική Σκηνή κατά 5 εκατομμύρια ευρώ και για την Εθνική Βιβλιοθήκη (γενναία) αύξηση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Στοιχείο που δεν διαβάσαμε στην οργισμένη ανακοίνωση των εργαζομένων στην ΕΛΣ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Λυρική Σκηνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Φθινοπωρινοί ηχητικοί κεραυνοί
Θα ξαναπαίξει το βιολί της
Συνέντευξη: Χρήστος Χωμενίδης
Αν τα βιβλία μου ήταν ταινίες θα κρίνονταν «ακατάλληλα»
Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Ετσι θα αποκτήσουμε σύγχρονη Λυρική και Βιβλιοθήκη
Κριτική θεάτρου
Αστυνομικό δελτίο, έτος 1592
Ντροπαλές εξομολογήσεις, φωνές αυτογνωσίας
Τσαρλς Μάνσον
Παράνοια και αίμα μετά μουσικής