Έντυπη Έκδοση

Πάσκοε, Ντάουνερ, Ζεριχούν σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό

Σημαντική θεωρείται η σύσκεψη που θα γίνει στη Νέα Υόρκη υπό τον βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε και στην οποία θα παραστούν ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Ταγιέ-Μαϊρούκ Ζεριχούν, κατά την οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα των Ην. Εθνών στο Κυπριακό.

Ο Ντάουνερ δεν παραλείπει ευκαιρία από το να τονίζει πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα ούτε και σχέδια των Ην. Εθνών, είναι όμως βέβαιο πως τα Ην. Εθνη έχουν προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλουν στον δεύτερο γύρο, ενώ ανεπίσημα έχουν και το χρονοδιάγραμμα του πρώτου εξαμήνου το 2010. Ολοι εκτιμούν πως η διμηνία Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα είναι καθοριστική στις εξελίξεις και στο διάστημα αυτό θα παρέμβει και ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν. Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν επίσκεψη του γ.γ. στην Κύπρο στην προσπάθειά του να πείσει τις δύο πλευρές για λύση το συντομότερο.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τον δεύτερο γύρο, που αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου, και θα επανασυζητηθεί το θέμα της διακυβέρνησης, θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό που είναι η λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι ανέμενε μεγαλύτερη πρόοδο κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ο Ταλάτ δήλωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών κατά τον β' γύρο. Κατά τις συναντήσεις του Σεπτεμβρίου, είπε, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία για περαιτέρω προγραμματισμό του β' γύρου που θα είναι ο πιο σημαντικός. Υποστήριξε ότι κατά τον πρώτο γύρο έγιναν σημαντικά πράγματα προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις ετοιμάζονται κοινά έγγραφα. Είπε επίσης ότι δεν ισχύει τίποτα αν δεν υπάρξει συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα. Αυτό υποστηρίζουν και ο πρόεδρος Χριστόφιας και τα Ηνωμένα Εθνη.

- Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν σήμερα στο θύλακα Κοκκίνων για να παραστούν σε εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί με αφορμή τη 45η επέτειο των μαχών στη Τηλλυρία και τους άγριους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνιστώσες μιας δοκιμαζόμενης συνισταμένης
ΠΑΣΟΚ
Αρχίζει προεκλογική εκστρατεία
Κώστας Καραμανλής
Αποφασίζει για εκλογές ή ανασχηματισμό
Ενοπλες δυνάμεις
Στο Μαξίμου, με πρόσκληση Καραμανλή, ο Γράψας
Κυπριακό
Πάσκοε, Ντάουνερ, Ζεριχούν σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό