Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Αποφασίζει για εκλογές ή ανασχηματισμό

Εν μέσω εσωκομματικών πυρών και εσωστρέφειας και με τις θερινές δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Ν.Δ. να απέχει κατά πολύ από το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Καραμανλής καλείται μετά τον Δεκαπενταύγουστο να λάβει σειρά αποφάσεων, που αφορούν από τον ανασχηματισμό έως τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα θέλουν να υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό συρτάρι οι «αλλαγές» να ξεκινήσουν από γενικούς γραμματείς υπουργείων και διοικητών ΔΕΚΟ, εφόσον ο Κ. Καραμανλής δεν καταλήξει στην εφαρμογή του σεναρίου των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Ενα σενάριο πάντως που, προς το παρόν τουλάχιστον, οι υπουργοί έχουν αναλάβει να διαψεύδουν σε καθημερινή βάση. Χθεσινό παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε το γνωστό μοτίβο. Επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την παρατεινόμενη εκλογολογία και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της.

Οι διαψεύσεις ωστόσο δεν σημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει εντελώς αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, και από τις δημοσκοπήσεις που ο πρωθυπουργός θα λάβει στις αρχές του Σεπτέμβρη, πριν ακόμη επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Από την εφαρμογή του ή μη, άλλωστε, θα εξαρτηθούν και οι άλλες κινήσεις του Κ. Καραμανλή. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε αλλαγές είτε στο χαμηλότερο επίπεδο του κρατικού μηχανισμού (γενικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές ΔΕΚΟ) ή αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ανασχηματισμός που, όπως είναι λογικό, θα προηγηθεί της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Και στο επίπεδο αυτό, πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη καταλήξει αν θα κρατήσει το βασικό κορμό του υπουργικού του συμβουλίου, προχωρώντας σε μικρές αλλαγές ή αν θα προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Δυσαρεστημένος»

Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν στην «Ε» ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος με όλα εκείνα τα στελέχη της Ν.Δ. που, επιτείνοντας την εσωστρέφεια, είτε ζητούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου η Ν.Δ. να «ανακάμψει» και να πάρει στα χέρια της το προεκλογικό παιχνίδι, είτε να «πετάξει εκτός» όλους τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα πρώην υπουργούς, προκειμένου να μπορέσει βασίμως να επαναφέρει τα«περί σεμνότητας και ταπεινότητας».

Προς το παρόν πάντως καμία κίνηση δεν πρόκειται να γίνει, καθώς η ερχόμενη είναι η εβδομάδα ολιγοήμερων διακοπών ακόμη και για τον πρωθυπουργό, αν και ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα αναχωρήσει ο Κ. Καραμανλής από το κλεινόν άστυ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνιστώσες μιας δοκιμαζόμενης συνισταμένης
ΠΑΣΟΚ
Αρχίζει προεκλογική εκστρατεία
Κώστας Καραμανλής
Αποφασίζει για εκλογές ή ανασχηματισμό
Ενοπλες δυνάμεις
Στο Μαξίμου, με πρόσκληση Καραμανλή, ο Γράψας
Κυπριακό
Πάσκοε, Ντάουνερ, Ζεριχούν σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό