Έντυπη Έκδοση

Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια

Κι ενώ το ΥΠΕΠΘ σηκώνει τα μανίκια προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο των κολεγίων εντός της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, παραιτείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης ο πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης -κατείχε τη μοναδική θέση ΔΕΠ- διατυπώνοντας σε επιστολή του προς τον Α. Σπηλιωτόπουλο την πεποίθηση πως «στον βωμό του χρήματος δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται τα πάντα».

Στο κείμενο που περιλαμβάνει τους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Φορτσάκης αναφέρει ότι:

- Από τον Οκτώβριο του 2008 κλήθηκε να συμμετάσχει μόνο σε μια άτυπη συνεδρίαση στις 14 του περασμένου Ιουλίου, ενώ πληροφορήθηκε πως η Επιτροπή συνεδρίασε άτυπα πολλές φορές χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερωθεί.

- Στη συνεδρίαση του Ιουλίου εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των διατάξεων της υπουργικής απόφασης και της εγκυκλίου σχετικά με την εφαρμογή «εξαιρετικά γενικών και ελαστικών κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος» αλλά και για τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής. Επιπροσθέτως, ο κ. Φορτσάκης τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα των διδασκόντων και των προγραμμάτων. Οπως σημειώνει, η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

- Με έκπληξή του πληροφορήθηκε ότι προτάθηκε η θέση του στην Επιτροπή σε διάφορους πανεπιστημιακούς συναδέλφους του, χωρίς να έχει προηγουμένως υποβάλει ο ίδιος την παραίτησή του ή να του έχει ζητηθεί.

«Οι απόψεις μου απορρέουν από την επιθυμία μου η Επιτροπή να επιτελέσει πράγματι το έργο που της ανέθεσε ο νομοθέτης ώστε οι ενέργειες του υπουργείου να είναι νόμιμες και να μην υποβαθμιστεί η Επιτροπή σε τυπικό όργανο», σημειώνει ο κ. Φορτσάκης υπογραμμίζοντας πως «είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι, επιτέλους, στον βωμό του χρήματος δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται τα πάντα». *

ΠΟΣΔΕΠ: Κολεγιές υπουργού

Να αποσύρει τις διατάξεις που αφορούν τα κολέγια, ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ από τον υπουργό Παιδείας, προειδοποιώντας παράλληλα για κινητοποιήσεις των ΑΕΙ το φθινόπωρο.

Με αφορμή την παραίτηση Φορτσάκη από την Επιτροπή Ελέγχου των κολεγίων του ΥΠΕΠΘ, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η αδειοδότηση των «ιδιωτικών, καθαρώς κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» θα δοθεί από επιτροπή με έντονη παρουσία των ανθρώπων της αγοράς της παραπαιδείας και του στενού πολιτικού περιβάλλοντος του υπουργού, χαρακτηρίζει «ιλαροτραγωδία» τη διαδικασία ελέγχου, ενώ αποδίδει στον σχετικό νόμο στοιχεία «αντισυνταγματικότητας, εξάρτησης και υποτέλειας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Φάκελος: Διαφθορά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο
Επιτροπή Aξιολόγησης
Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια
Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα
H1N1
Νέα γρίπη: τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες
Έκτακτη εισφορά
Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Μέριμνα μηδέν για μαθητές ΑμεΑ
Ημιυπαίθριοι χώροι
Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά
Άλλες ειδήσεις
Εισήγηση να ανοίξουν οι Παιδικοί τον Σεπτέμβριο