Έντυπη Έκδοση

Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη

Εχασε το Δημόσιο την πρώτη δικαστική μάχη που έδωσε για το μέτρο της έκτακτης εισφοράς. Χθες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αίτησή του να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή με την οποία το δικαστήριο είχε παγώσει προσωρινά την καταβολή της εισφοράς.

Το Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον προϊστάμενο της Εφορίας Παλαιού Φαλήρου, είχε καταθέσει μέσα σε χρόνο-ρεκόρ την προσφυγή, με την οποία υπεραμυνόταν της συνταγματικότητας του φοροεισπρακτικού μέτρου, επικαλούμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ομως το Διοικητικό Πρωτοδικείο αρνήθηκε να ανακαλέσει τη δικαστική απόφαση που δικαίωσε πρόσφατα τον δικηγόρο Θ. Σκουζό και μπλόκαρε την εκτέλεση του εκκαθαριστικού σημειώματος, που του ζητούσε να πληρώσει έκτακτη οικονομική εισφορά 5.000 ευρώ.

Αν και η χθεσινή απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεδικασμένο για ανάλογες αιτήσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» για την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί την άμεση καταβολή των ποσών και όχι το πάγωμά τους.

Η συνταγματικότητα του κυβερνητικού μέτρου θα κριθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο σε πολιτικές δίκες - εξπρές. Ηδη ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος έχει προσδιορίσει την πρώτη δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τις 29/9/2009. Οι φορολογούμενοι στις αγωγές τους ενώπιον των δικαστηρίων βάλλουν κατά της νομοθετικής ρύθμισης τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007, αφού το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή οικονομικού βάρους πέρα από το προηγούμενο οικονομικό έτος. Υποστηρίζουν ακόμα ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, διότι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ απαλλάσσονται από την καταβολή της εισφοράς. Ως αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται και η επιβολή μόνο σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ασκήσουν προσφυγή έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση επιφύλαξης για την καταβολή του ποσού της έκτακτης εισφοράς. Με τη δήλωση αυτή, εφόσον η εισφορά κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια, θα τους επιστραφεί το σχετικό ποσό από το Δημόσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Φάκελος: Διαφθορά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο
Επιτροπή Aξιολόγησης
Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια
Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα
H1N1
Νέα γρίπη: τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες
Έκτακτη εισφορά
Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Μέριμνα μηδέν για μαθητές ΑμεΑ
Ημιυπαίθριοι χώροι
Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά
Άλλες ειδήσεις
Εισήγηση να ανοίξουν οι Παιδικοί τον Σεπτέμβριο