Έντυπη Έκδοση

ΕΜΦΑΝΩΣ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΥΠ. ΠΕΧΩΔΕ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά

Χωρίς να περιμένει τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και επιχειρώντας μια κατά μέτωπον επίθεση στους συμβολαιογράφους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με γραπτή δήλωσή του παρενέβη χθες στην υπόθεση της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων.

Ο νόμος απαγορεύει μεταβίβαση αυθαιρέτων αλλά αυτό ο υπουργός απέφυγε να το αναφέρει στη δήλωσή του Ο νόμος απαγορεύει μεταβίβαση αυθαιρέτων αλλά αυτό ο υπουργός απέφυγε να το αναφέρει στη δήλωσή του «Δεν είναι στον "αέρα" οι ημιυπαίθριοι, αλλά αυτό που υποστηρίζεται από ορισμένους πως δήθεν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Σουφλιάς, φανερά ενοχλημένος από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος από πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του Τύπου, απειλώντας και πάλι όσους δεν θα υποβάλουν δηλώσεις τακτοποίησης.

Εισάγει μάλιστα ένα καινούργιο δίπολο, κάνοντας λόγο για «νόμιμο και πραγματικό», αφήνοντας το δομημένο περιβάλλον έρμαιο της τύχης του...

Εχει ενδιαφέρον ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στις διατάξεις του νόμου 1337/1983, που απαγορεύουν ρητά τη μεταβίβαση αυθαιρέτων και προβλέπουν ποινές σε όσους συμπράττουν στη σύνταξη των συμβολαίων (συμβολαιογράφοι, πωλητές, αγοραστές, δικηγόροι, ακόμη και μεσίτες), καλεί στην ουσία τους συμβολαιογράφους σε ...στρουθοκαμηλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίζεται σε εισήγηση που έχει δεχθεί από στέλεχος του συμβολαιογραφικού χώρου, που θεωρεί ότι ο νόμος κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε αυθαίρετα κτίσματα και χώρους που έχουν αλλάξει χρήση. Μια τέτοια ερμηνεία, πάντως, δεν καλύπτει υπόγεια και πυλωτές που έχουν μετατραπεί σε καταστήματα, διαμερίσματα και αποθηκευτικούς χώρους, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν αυτοτελές αυθαίρετο με μεγάλη εμπορική αξία.

Είναι φανερό ότι η παρέμβαση του κ. Σουφλιά γίνεται κάτω από το άγχος της κάλυψης του στόχου για συγκέντρωση 4 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2010 από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, στον οποίο δεν βοηθούν τα ερωτήματα των συμβολαιογράφων. Εμμέσως το αποδέχεται στη χθεσινή δήλωσή του, ενώ ευθέως απειλεί όσους δεν θα προσέλθουν να καταβάλουν τον «οβολό» τους. Αλλωστε έχει προαναγγείλει ελέγχους από τον Σεπτέμβριο, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, αφού Πολεοδομίες και Εφορίες δεν διαθέτουν σήμερα το απαιτούμενο προσωπικό.

«Οι διατάξεις του νόμου 3775/2009 για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι, κ.λπ.) είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», υπογραμμίζει ο κ. Σουφλιάς. Στη συνέχεια, όμως, αναγκάζεται να δώσει εξηγήσεις για το πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις και αναφέρει τα εξής αποκαλυπτικά: «Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός, της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο». Το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό»!

Ευθεία απειλή

Η κατάληξη της χθεσινής δήλωσης του κ. Σουφλιά αποτελεί ευθεία απειλή και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτοί που με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους για δικούς τους λόγους προκαλούν σύγχυση στο θέμα, δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν». Παραλήπτες του ...μηνύματος, εκτός από τους ιδιοκτήτες που δεν θα θελήσουν να «αυτοφακελωθούν», είναι οι συμβολαιογράφοι αλλά και ο Τύπος, που αποκάλυψαν την ασάφεια. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι κατασκευαστές ζητούν πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι, αντί να συζητήσει το θέμα που ανέκυψε, ο κ. Σουφλιάς επιχειρεί να σχολιάσει και τα εσωτερικά του συμβολαιογραφικού συλλόγου, αποκαλύπτοντας την ενόχλησή του για την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας. *

«Ο Αρειος Πάγος θα δώσει τη λύση»

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών απέφυγε χθες να έρθει σε αντιπαράθεση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. «Το θέμα είναι καθαρά νομικό και αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών», επισήμανε ο πρόεδρός του Κ. Βλαχάκης.

Οπως ανέφερε στην «Ε», δικαιώνεται η επιλογή των συμβολαιογράφων να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία, όπως υπογραμμίζει, «με καθαρά νομικά κριτήρια και έξω από κάθε σκοπιμότητα δημοσιονομικής πολιτικής θα αποφανθεί για τη μεταβίβαση της τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων χώρων».

Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του κ. Σουφλιά για τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων για ακίνητα με «τακτοποημένους» ημιϋπαίθριους, επισήμανε: «Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον αναλάβει και ένας υπάλληλος του ΚΕΠ και δεν θα χρειαζόταν να παρεμβάλλεται ο συμβολαιογράφος για να ελέγχει τη νομιμότητα των μεταβιβάσεων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΥΠΕΧΩΔΕ
Περιβάλλον & οικολογία
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Φάκελος: Διαφθορά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο
Επιτροπή Aξιολόγησης
Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια
Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα
H1N1
Νέα γρίπη: τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες
Έκτακτη εισφορά
Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Μέριμνα μηδέν για μαθητές ΑμεΑ
Ημιυπαίθριοι χώροι
Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά
Άλλες ειδήσεις
Εισήγηση να ανοίξουν οι Παιδικοί τον Σεπτέμβριο