Έντυπη Έκδοση

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση

Ασφυκτική κατάσταση επικρατεί στα αστυνομικά κρατητήρια όλης της χώρας, όπου έχουν στοιβαχτεί πάνω από 3.000 αλλοδαποί μετανάστες στη συντριπτική τους πλειονότητα, ως αποτέλεσμα των συστηματικών συλλήψεων που έγιναν τον περασμένο μήνα σε πολλές περιφέρειες, αλλά κυρίως στην Αθήνα και το κέντρο της. Οι αφόρητες θερμοκρασίες σε συνθήκες συνωστισμού δημιουργούν δραματικές καταστάσεις, ενώ η εξελισσόμενη επιδημία γρίπης αποτελεί επιπλέον σοβαρό πρόβλημα.

Αλλες τρεις χιλιάδες και πλέον μη νόμιμοι μετανάστες κρατούνται στα κέντρα υποδοχής ανά την Ελλάδα και σε ορισμένα από αυτά η κατάσταση είναι επίσης δραματική, καθώς έχουν εγκαταστήσει σ' αυτά περίπου 50% επιπλέον άτομα από τους προβλεπόμενους αριθμούς.

Στους χώρους κράτησης, ή κατ' ευφημισμόν φιλοξενίας, χιλιάδες αλλοδαποί αναστενάζουν τον καυτό Αύγουστο, ενώ οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές διά υψηλοβάθμων εκπροσώπων τους υποστηρίζουν ότι το αδιαχώρητο στα κρατητήρια μέχρι και στην ηπειρωτική ενδοχώρα, είναι πρωτοφανές. «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε δέκα άτομα αν δεν αφήσουμε άλλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κενές θέσεις στα κρατητήρια δημιουργούνται πλέον με ένα απίστευτο ρεγουλάρισμα αλυσιδωτών μετακινήσεων. Οι επαναπροωθήσεις, οι απελάσεις με την «ΕΛ.ΑΣ. tours», και οι απελευθερώσεις, όταν δεν διαγράφεται προοπτική απέλασης, είναι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για να αποσυμφορούνται οι χώροι κράτησης. Πραγματοποιούνται επίσης αλλεπάλληλες μεταγωγές από περιφέρεια σε περιφέρεια και από νομό σε νομό για να καλυφθούν θέσεις ακόμη και σε αστυνομικές διευθύνσεις που είχαν τα κρατητήρια για το θεαθήναι.

Επίσης γίνονται ρυθμίσεις μεταξύ των κέντρων υποδοχής για εξισορρόπηση της υπερπληρότητας. Οπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, λειτουργούν και κάποια άτυπα κέντρα υποδοχής και κράτησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η σοβαρότητά της δεν είναι ορατή στην παρούσα συγκυρία, καθώς η κοινωνία και οι πολιτικοί είναι στις παραλίες, ενώ τα ζητήματα της οικονομίας και της πανδημίας γρίπης μονοπωλούν το όποιο ενδιαφέρον.

«Εμφύλιος» στο υπουργείο

Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τους μετανάστες, βέβαια, η ανταγωνιστική πολιτική διαρχία στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη έχει δημιουργήσει αδιέξοδα. Είναι δεδομένο ότι οι συλλήψεις λαθρομεταναστών, παρότι δεν ήσαν μαζικές, ήταν συστηματικές με αποτέλεσμα να φρακάρει το σύστημα. Ηταν δεδομένο ότι τα στρατόπεδα κράτησης που επελέγησαν για να απορροφήσουν δύο με τρεις χιλιάδες αλλοδαπούς δεν θα ήταν έτοιμα σε ένα μήνα. Ομως στο περιβάλλον των ευρωεκλογών κάποιοι μπέρδεψαν την πολιτική με τον συρμό, με αποτέλεσμα τις ανακόλουθες κινήσεις.

Ακόμη και τώρα ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει ότι οι δύο πρώτοι χώροι κράτησης σε Ριτσώνα και Ασπρόπυργο θα είναι έτοιμοι για λειτουργία στις 5 και 15 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως, ενώ ο Προκ. Παυλόπουλος -που δουλεύει το γενικότερο πρόγραμμα- λέει ότι υπολογίζει για το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμοι οι τέσσερις συνολικά χώροι, μαζί με το Πέπλο του Εβρου και την Κεραμωτή της Καβάλας.

Τα προβλήματα αναμένεται να οξυνθούν τις προσεχείς εβδομάδες, όταν ο νέος, σε ένα και μόνο βαθμό τρόπος εξέτασης αιτημάτων ασύλου, που ψηφίστηκε για να μην κερδίζουν χρόνο παραμονής οι αλλοδαποί και να δρομολογηθούν άμεσα οι απελάσεις χιλιάδων από αυτούς, θα δώσει αποτελέσματα.

Ολα εκτός κέντρου

Ακόμη, μετά τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μεταφορά του τόπου παροχής τους από το κέντρο της Αθήνας σε περιφερεριακά νοσοκομεία της Αττικής ώς τις 25 Αυγούστου, στο στόχαστρο του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνουν και τα φιλανθρωπικά συσσίτια της Αρχιεπισκοπής που δίνονται στην ίδια περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Λέγεται πως έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να αλλάξει ο τόπος και ο τρόπος παροχής των γευμάτων σε απόρους, αστέγους, τοξικομανείς, μετανάστες και ημεδαπούς, προκειμένου ν' αποσυμφορηθεί επιπροσθέτως η κατάσταση στο κέντρο. Και σκέφτονται να προτείνουν στην Εκκλησία να μοιράζει τα γεύματα με τροχόσπιτα σε εναλλασσόμενες περιοχές, βάσει προγράμματος! Ενα πιάτο φαγητό ήταν εύκολο για εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα και πάνε να τους κάνουν να το κυνηγάνε περιφερόμενοι στην Αθήνα.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Για το ίδιο θέμα
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Φάκελος: Διαφθορά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο
Επιτροπή Aξιολόγησης
Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια
Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα
H1N1
Νέα γρίπη: τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες
Έκτακτη εισφορά
Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Μέριμνα μηδέν για μαθητές ΑμεΑ
Ημιυπαίθριοι χώροι
Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά
Άλλες ειδήσεις
Εισήγηση να ανοίξουν οι Παιδικοί τον Σεπτέμβριο