Έντυπη Έκδοση

«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα

Κοντά στις «μεγάλες πύλες» εισόδου των παράνομων μεταναστών, στον Εβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Λέσβο, Σάμο και Χίο, κατασκευάστηκαν τα Κέντρα Φιλοξενίας των μεταναστών.

Εκεί κρατούνται μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματα για άσυλο ή προώθηση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Από τα κέντρα αυτά, του Εβρου και της Σάμου είναι σχετικά πρόφατα και αυτή τη στιγμή οι μετανάστες που φιλοξενούνται είναι στο όριο των δυνατοτήτων τους. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Χίο, ενώ πραγματική ασφυξία επικρατεί στο κέντρο της Παγανής Λέσβου, όπου, αντί για 300 άτομα, φιλοξενούνται 800. Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου στα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά η κατάσταση των κέντρων αυτών σήμερα είναι η εξής:

ΚΥΠΡΙΝΟΣ ΕΒΡΟΥ Γύρω στα 350 άτομα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Κυπρίνου του Εβρου. Ενα πρότυπο κέντρο, που εγκαινιάστηκε στις 10 Ιουνίου του 2007. Η κατασκευή του κτιρίου προκάλεσε αντιδράσεις το 2005 από τους κατοίκους του οικισμού και το Δίκτυο ενάντια στην κράτηση προσφύγων και έγιναν αρκετές διαδηλώσεις.

Πρόκειται για ένα κέντρο που ξεπερνά το 1 εκατ. στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ μεγάλο είναι το κόστος για τη συντήρηση και λειτουργία του. Εχει επτά θαλάμους, ο ένας εκ των οποίων για τη φιλοξενία γυναικών και βρεφών.

Πρόσφατα το κέντρο επισκέφτηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Ζακ Μπαρό. Στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε το θέμα της ελλιπούς δύναμης αστυνομικών και συνοριοφυλάκων, αφού αυτή τη στιγμή 420 συνοριοφύλακες ελέγχουν 210 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και θα πρέπει να υπάρξουν νέες προσλήψεις, καθώς και η έλλειψη χρηματοδότησης, διότι από το 1,5 εκατ. που απαιτείται με βάση την υπογραφή της σύμβασης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και της σίτισης για δύο χρόνια οφείλονται 700.000 ευρώ σε ιδιώτες που έχουν αναλάβει την κάλυψη των αναγκών.

Συνολικά στον Εβρο αυτό το διάστημα κρατούνται 416 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 350 στο κέντρο φύλαξης του Κυπρίνου και οι υπόλοιποι 65 στα αστυνομικά τμήματα του νομού.

ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Σε παλιές αποθήκες λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Προσωρινής Διαμονής Λαθρομεταναστών Λέσβου».

Οι ενιαίοι αποθηκευτικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε κοιτώνες, ενώ οι συνθήκες κράτησης έχουν αποτελέσει επανειλημμένα αντικείμενο καταγγελιών σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Χωρίς υποδομές (χώρους υγιεινής και ενδιαίτησης), η Παγανή πέντε χρόνια τώρα αποτελεί ντροπή για τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι μετανάστες συχνά εξεγείρονται, ενώ οι αστυνομικοί το ίδιο συχνά καταγγέλλουν τους κινδύνους που και οι ίδιοι διατρέχουν ζώντας σε τέτοιους χώρους.

Στο παρελθόν το Κέντρο είχε επισκεφθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το ότι διέθετε ακόμα και καρτοτηλέφωνο. Δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ ας σημειωθεί ότι είχε απλά τοποθετηθεί σαν «σκηνικό».

Κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και πάλι ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε δεσμευθεί πως θα φτιαχτεί καινούργιο Κέντρο. Πριν από μέρες ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ, αφού η μεταναστευτική πολιτική της χώρας λέει πως αμέσως μετά την άφιξή τους οι παράνομοι μετανάστες θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χθες στην Παγανή διέμεναν περί τους 800 ανθρώπους σε συνθήκες όπου μπορούν να μείνουν το πολύ 300! Ας σημειωθεί ότι τεράστια είναι και τα χρέη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε επιχειρήσεις της Λέσβου. Μόνο στην εταιρεία κέτερινγκ που σιτίζει τους παράνομους μετανάστες μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει χρέος της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

ΜΕΡΣΙΝΙΔΙ ΧΙΟΥ Το Κέντρο της Χίου, περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χίου, κατασκευάστηκε πριν από επτά χρόνια, διάδοχη κατάσταση μιας αμαρτωλής για τον ελληνικό πολιτισμό ιστορίας, όπου οι μετανάστες κρατούνταν σε ένα κοντέινερ στο λιμάνι της πόλης.

Με 10 λυόμενες κατασκευές το Κέντρο, σε μια βουνοπλαγιά, μπορεί να εξυπηρετήσει 120 κρατουμένους. Χθες εκεί -και μετά τη μεταγωγή 60 ατόμων στη βόρεια Ελλάδα αλλά και την απελευθέρωση κάποιων οικογενειών- κρατούνταν 110 παράνομοι μετανάστες, ενώ άλλοι 65 βρίσκονταν στη νησίδα Αντίψαρα και γινόταν προσπάθεια προσέγγισης και μετακίνησής τους από τις αρμόδιες αρχές.

Οπως χαρακτηριστικά λεγόταν χθες από άνθρωπο που γνωρίζει, «όσο ο αριθμός των κρατουμένων μένει κάτω από τους 120 οι συνθήκες ζωής είναι ανεκτές. Οταν ξεπερνούν οι κρατούμενοι τον αριθμό αυτό στήνονται σκηνές, με ό,τι αυτό σημαίνει».

ΣΑΜΟΣ Εγκαινιασμένο πριν από λίγους μήνες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν ακόμα η κατά τον κ. Παυλόπουλο μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας επέτρεπε τη δημιουργία Κέντρων στα νησιά, το Κέντρο της Σάμου αποτέλεσε την αιχμή του επικοινωνιακού δόρατος της κυβέρνησης σε σχέση με τους παράνομους μετανάστες και τα Κέντρα Υποδοχής και Προσωρινής Διαμονής. Με σύγχρονες υποδομές, το Κέντρο παραμένει σύγχρονο όσο ο αριθμός των κρατουμένων σε αυτό δεν ξεπερνά το όριο των 180 ατόμων. Εδώ και μέρες ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά τους 600 και αυτό σημαίνει ότι κόσμος κοιμάται στους διαδρόμους, ακόμα και έξω...

Και στη Σάμο, όπως και στη Λέσβο, τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν από τους μετανάστες απεργίες πείνας με αίτημα την απελευθέρωσή τους.

Ας σημειωθεί ότι το καινούργιο, παρά τα σοβαρά του προβλήματα, Κέντρο της Σάμου πριν από μέρες -και επειδή η κυβέρνηση ωραιοποιούσε την εικόνα του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ενωσης- επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για να τον επισκεφθεί ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζακ Μπαρό και να αντιληφθεί το τι συμβαίνει!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
Για το ίδιο θέμα
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Φάκελος: Διαφθορά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο
Επιτροπή Aξιολόγησης
Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια
Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα
H1N1
Νέα γρίπη: τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες
Έκτακτη εισφορά
Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Μέριμνα μηδέν για μαθητές ΑμεΑ
Ημιυπαίθριοι χώροι
Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά
Άλλες ειδήσεις
Εισήγηση να ανοίξουν οι Παιδικοί τον Σεπτέμβριο