Έντυπη Έκδοση

ΜΑΝΘΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας

Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα

«Το κόστος της αδράνειας είναι τεράστιο», επισημαίνει ο Μάνθος Σανταμούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, και υπολογίζει ότι το πρόγραμμα παρεμβάσεων αφορά περίπου 25.000 κατοικίες και θα απορροφήσει ένα δισ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. έχουν διασφαλιστεί από κοινοτικά προγράμματα. «Φανταστείτε τι ποσά πρέπει να ξοδέψουμε για να βελτιώσουμε ενεργειακά τις περίπου 4,5 εκατ. κατοικίες της χώρας μας», επισημαίνει σε δηλώσεις του στην «Ε» και αναδεικνύει μια σημαντική διάσταση: «Το μέλλον των πόλεών μας βρίσκεται στην ανακαίνιση του οικιστικού μας πλούτου.

Δεν μπορούμε να οικοπεδοποιούμε συνεχώς νέα κομμάτια γης».

Επικεφαλής της ομάδας ειδικών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Χανίων, που είχαν αναλάβει την επιστημονική τεκμηρίωση των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σανταμούρης θεωρεί ότι πρόκειται για «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα» και προσθέτει ότι «με το μικρότερο δυνατό κόστος, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να πετύχει μεγάλο όφελος».

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κατοικίες που θα κάνουν χρήση των μέτρων, όπως υπολογίζει, θα φθάσει έως και 60%. Δεν παραλείπει ωστόσο να σημειώσει ότι χρειάζεται να ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα που έχουν προτείνει οι ειδικοί, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν ανάλογες παρεμβάσεις σε κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Κατά τον κ. Σανταμούρη, το μέλλον της οικοδομής είναι η ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση των ήδη κτισμένων οικοδομών, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου το 80 έως και 90% της οικοδομικής δραστηριότητας αφορά τον συγκεκριμένο τομέα. Ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόζεται στη Γαλλία και αφορά περίπου 800.000 κτίρια. Υιοθετεί την άποψη πολλών που εκτιμούν ότι και στις σημερινές συνθήκες η οικοδομή αποτελεί τη «λοκομοτίβα» της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 55% της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας.

Το σημείο-κλειδί είναι οι χρηματοδοτήσεις και εδώ το Κοινωνικό Ταμείο της Κομισιόν εμφανίζεται ιδιαίτερα «σφιχτό». Χρειάστηκαν πολύμηνες διαβουλεύσεις του Κ. Μουσουρούλη, γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, με τις Βρυξέλλες για να εξασφαλιστούν επιδοτήσεις από το Κοινωνικό Ταμείο. Αυτή είναι και η εξήγηση για το γεγονός ότι οι ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά αφορούν κατοικίες με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. «Μόνον με αυτό το πλαφόν μπορούν να επιδοτηθούν από το Ταμείο της Φτώχειας», επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και κάνει λόγο για κοινωνικές ανισότητες στην ενεργειακή ένδεια. Μελέτες που έχουν γίνει από την επιστημονική του ομάδα έχουν αποδείξει πως τα χαμηλότερα από εισοδηματική άποψη στρώματα βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση την κλιματική αλλαγή. Κατά κανόνα ζουν σε σπίτια με ανεπαρκή μόνωση, χωρίς διπλά τζάμια και επομένως χρειάζεται να ξοδέψουν μεγαλύτερα ποσά για ψύξη τους καλοκαιρινούς μήνες ή θέρμανση τους χειμερινούς. Μάλιστα συγκρινόμενα τα ποσά αυτά με τις μηνιαίες αποδοχές τους, φθάνουν έως και το 20%.

Το μεγάλο στοίχημα πάντως είναι η εφαρμογή των μέτρων και ο κ. Σανταμούρης αποκαλύπτει ότι η επιστημονική ομάδα φρόντισε εκ των προτέρων να κάνει συμφωνίες με όλες τις ομάδες επαγγελμάτων που εμπλέκονται στα μέτρα. «Εχουμε εξασφαλίσει κλειστές τιμές, 10% χαμηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά, που θα παραμείνουν σταθερές για τη διετία κατά την οποία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ανακαίνισης», μας ενημερώνει. Μένει πάντως ανοιχτό το θέμα των ελέγχων που θα ακολουθήσουν ώστε να μετρηθεί και να πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Με αφορμή την κριτική στα μέτρα, που μεταξύ άλλων αφορούν την επιδότηση εργασιών για τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής και σκίαστρων, ο συνομιλητής μας είναι κατηγορηματικός: «Δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο, γιατί δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
Εψαχναν... παράδεισο αλλά βρέθηκαν κρατούμενοι στην κόλαση
Εκατοντάδες στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ από την Εκκλησία
«Ασφυξία» στην Παγανή Λέσβου, στα όριά τους τα άλλα κέντρα
Φάκελος: Διαφθορά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο
Επιτροπή Aξιολόγησης
Παραίτηση- «κατηγορώ» για κολέγια
Οικιακός τομέας
Τα σπίτια μας χάνουν το 25% της ενέργειας
«Η καλή αρχιτεκτονική είναι απαραίτητα βιοκλιματική»
Οι φτωχοί ζουν σε κτίρια ενεργοβόρα
H1N1
Νέα γρίπη: τι να προσέχουν οι ταξιδιώτες
Έκτακτη εισφορά
Το Δημόσιο έχασε την 1η δικαστική μάχη
Ειδική Αγωγή - Εκπαίδευση
Μέριμνα μηδέν για μαθητές ΑμεΑ
Ημιυπαίθριοι χώροι
Ημιυπαίθριο... άγχος για Σουφλιά
Άλλες ειδήσεις
Εισήγηση να ανοίξουν οι Παιδικοί τον Σεπτέμβριο