Έντυπη Έκδοση

ΕΩΣ 50% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ * ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Θύελλα ανεργίας στη Β. Ελλάδα

Δραματική αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας δείχνουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα πλησιάσει το 25% και περισσότερο πλήττονται οι νέοι και οι γυναίκες. Στην Κοζάνη και στη Δράμα η ανεργία είναι 30%, στη Φλώρινα 25%, στον Εβρο 20%, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής οι εργαζόμενοι από 17.000 το 2000 μειώθηκαν σε 1.500, στην Καβάλα το 60% των συμβάσεων εργασίας έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, στις Σέρρες το 50%, στη Χαλκιδική και στην Καστοριά το 50% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι.

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που μετατρέπουν θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και στη Θεσσαλονίκη οι δύο στις τρεις νέες θέσεις που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης.

Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για τις επιχειρήσεις που βάζουν «λουκέτο», απολύουν ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος, καθώς και για την απουσία επενδύσεων, που δεν αφήνει περιθώριο προσδοκίας για νέες θέσεις εργασίας.

Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο καθώς θα σταματήσουν οι δουλειές στον κλάδο του επισιτισμού, είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης. Στα προβλήματα των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκαν ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, μέλος της Ε.Ε. του ΕΚΘ, ο αντιπρόεδρος Μάκης Κούρας και ο αναπληρωτής γ.γ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οπως επισημάνθηκε, η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει διατυπωθεί πρόταση από την Ισπανία για πανευρωπαϊκή απεργία εκείνη την ημέρα.

Η κινητοποίηση για το συλλαλητήριο του Σαββάτου είναι πανελλαδική. Ο Β. Μουτάφης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τα απανωτά χαστούκια που δέχονται με τα μέτρα της κυβέρνησης, που επιβάλλονται από το Μνημόνιο, και οι διοργανωτές θα διασφαλίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, λίγη ώρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς») και θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την πολιτική της κυβέρνησης και την έξοδο από την κρίση.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μακεδονία και Θράκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ανεργία
Θύελλα ανεργίας στη Β. Ελλάδα
Υπουργείο Υποδομών
Στον αέρα έργο και εργαζόμενοι
ΟΣΕ: εν λευκώ συμβάσεις, περικοπές εργαζομένων και επιδομάτων
Περιβάλλον
Νέο πρόστιμο στη ΔΕΗ
Πεδίον του Άρεως
Πεδίον πρασίνου
Αγανάκτηση για την κατάληψη 5 στρεμμ. από τον Πανελλήνιο
Διαχείριση απορριμάτων
Και πεδίο ντροπής στο Γύθειο
Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Ψωμιάδης... τουρς για κακούργημα
Νοσοκομείο Κατερίνης
Εγκαίνια, με κλινικές που δεν λειτουργούν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αποφασισμένοι να πυροβολήσουν
ΔΕΘ
Αστυνομικοί συρρέουν για την έκθεση
Ανοιχτό το Αριστοτέλειο στα εγκαίνια της ΔΕΘ
Εκπαίδευση
Η συνήθης ασπιρίνη των αναπληρωτών
Μπλόκο σε ΙΕΚ για παραπλανητική διαφήμιση
Κονδύλι 25 εκατ. ευρώ για «πράσινα» σχολεία
Εκθεση Unicef
Μάστιγα, η παιδική θνησιμότητα
Λάρισα
Δημοτικές μπίζνες
Άλλες ειδήσεις
Ο σύλλογος για τα φάρμακα