Έντυπη Έκδοση

«Επικίνδυνοι, Κάστρο και Τσάβες»

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, όταν ήταν νέος, συμπορεύτηκε με το κυρίαρχο ρεύμα στο λατινοαμερικανικό πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι, που ήταν η Αριστερά.

Ομως, ο αριστεριστής, όταν συνάντησε τον Φιντέλ Κάστρο, το 1966, άλλαξε ρότα: «Ενας παλιάτσος, ένας άνθρωπος που -ήδη από εκείνη την εποχή- η κολακεία τον είχε κάνει φοβερά αλαζόνα. Αφού πέρασα μια ολόκληρη νύχτα κοντά του, θυμάμαι ότι είχα κάνει τη σκέψη ότι αυτός είναι ένας άνθρωπος που δεν δέχεται συνομιλητές, μόνον ακροατές. Βέβαια, το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για πολλούς πολιτικούς», είχε πει στην «Ε» το 2002.

Από τότε ο Λιόσα πέρασε στο στρατόπεδο του φιλευθερισμού, ζητώντας την πολιτική επιβίωση της χώρας του υπό όρους κοινοβουλευτικής δημοκρατίας -τα χρόνια που έβραζαν οι επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική, με κυρίαρχη μορφή τον Αργεντινό Τσε Γκεβάρα. Η πολιτική του στροφή θα τον φέρει σε ρήξη με τον κολλητό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο Λιόσα τον είχε χαρακτηρίσει «πόρνη του Κάστρο». Σήμερα, έχει στο στόχαστρό του τον Ούγκο Τσάβες. «Είναι επικίνδυνος. Η Βενεζουέλα στην πραγματικότητα έχει δικτατορία», είπε στην «Ε» τον Απρίλιο του 2010.

Οταν άφησε πρόσκαιρα τη συγγραφική του ιδιότητα, για να διεκδικήσει την προεδρία του Περού με τη συμμαχία «Fredemo», το 1990, δεν το έκανε τυχαία: «Το Περού βρισκόταν σε βαθιά κρίση, υπήρχε υπερπληθωρισμός, κλίμα τρομοκρατίας, η δημοκρατία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Το μάθημα που άντλησα είναι ότι στερούμαι πολιτικών ικανοτήτων», είχε δηλώσει και πάλι στην «Ε». Τελικώς, έχασε από τον Φουτζιμόρι, ο οποίος κυβέρνησε αυταρχικά, έκλεψε τα χρήματα και διέφυγε στο εξωτερικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία Νόμπελ
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η μπουνιά που έδωσε στον Μάρκες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Φιλότεχνες με άδειες τσέπες
Χώρος τέχνης
Χείρα βοηθείας από τον κύριο Τομ Γουέιτς
Αρχαιολογία
Στέλνουμε την Ακρόπολη στο Βρετανικό
Θέατρο
«Δεν φταίνε μόνο οι 300»
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Fuga γεύσεων στο Μέγαρο
Νόμπελ Λογοτεχνίας
«Επικίνδυνοι, Κάστρο και Τσάβες»
Η μπουνιά που έδωσε στον Μάρκες
Τηλεόραση
«Πρίσμα+» ευαισθησίας
Πέντε πρεμιέρες σε Σκάι και Alpha
«Ανθρωποι απλοί, απλοί σαν τα παιδιά»
Άλλες ειδήσεις
Για ένα μυθιστόρημα που μάχεται την εξουσία