Έντυπη Έκδοση

ΟΥΓΓΑΡΙΑ Η ΤΟΞΙΚΗ ΛΑΣΠΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως

Κόκκινα άρχισε να βάφει τα νερά της δυτικής όχθης του Δούναβη στη βορειοδυτική Ουγγαρία η τοξική λάσπη των εργοστασιακών λυμάτων επεξεργασίας βωξίτη, ενώ χτυπάει συναγερμός στις παραδουνάβιες χώρες κατά μήκος της ροής του απειλούμενου -δεύτερου μετά αυτού του Βόλγα- μεγαλύτερου ποτάμιου οικοσυστήματος της Ευρώπης.

Από τη Δευτέρα, οπότε ξεχύθηκε από την κατεστραμμένη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμίνας Ajkai Timfoldyar Zrt έξω από την πόλη Ατζκα, το γιγαντιαίο κύμα του βούρκου κατέστρεψε ή μόλυνε σοβαρότατα τα πάντα στο πέρασμά του, απλωμένο σε εδαφική έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων -όση περίπου καταλαμβάνει η Νίσυρος. Το 800 κατοίκων χωριό Κολόνταρ, το πρώτο από επτά που χτυπήθηκαν, πάει να σβήσει από το χάρτη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, πηγαίνοντας επί τόπου, χαρακτήρισε άσκοπη την απομάκρυνση ερειπίων και λάσπης, αφού είναι αδύνατο να ζήσουν πια άνθρωποι εκεί. Μίλησε και για «οικολογική τραγωδία» και «ανείπωτη ανευθυνότητα» των ιθυνόντων της ιδιοκτήτριας του εργοστασίου εταιρείας MAL Zrt: «Αν συνέβαινε νύχτα, θα ήταν όλοι νεκροί».

Αλκαλικό δηλητήριο

Οι τοπικοί ποταμοί μετέφεραν στα νερά τους το καυστικό αλκαλικό δηλητήριο. «Κάθε ίχνος ζωής στον Μάρκαλ έχει εξολοθρευτεί», έλεγε ο Τίμπορ Ντόμπσον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών. Το ποτάμι, που γέμισε αμέτρητα ψόφια ψάρια, χύνεται στον Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη. Στον Ράμπα φάνηκαν τα πρώτα ψόφια ψάρια και οι μετρήσεις αλκαλικότητας του νερού στο σημείο συμβολής του με τον Δούναβη έδειξαν pH μεταξύ 10 και 9 (κανονικό ph μεταξύ 6 και 8). Ποσοστά βαρέων μετάλλων θα καταμετρηθούν από χημικά εργαστήρια σε Βουδαπέστη και Βιέννη. Συνεργεία έριχναν και εκεί τόνους γύψου και οξικού οξέος (ξίδι) για να κατεβάσουν την αλκαλικότητα των ποτάμιων νερών.

Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας του Δούναβη (ICPD) ανακοίνωσε ότι θα είναι μακροχρόνιες οι καταστροφικές επιδράσεις για ανθρώπους και άγρια ζωή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουγγαρία
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Ουγγαρία
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
Για το ίδιο θέμα
Επτά οι νεκροί από την τοξική λάσπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουγγαρία
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
ΗΠΑ
«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Αφγανιστάν
Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν
Ε.Ε. - ΗΠΑ
Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία
Ισραήλ
Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών
Τουρκία
Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλες ειδήσεις
Δέκα δεκάτου του δέκα