Έντυπη Έκδοση

«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ

Η κυβέρνηση Ομπάμα υπερεκτίμησε την ικανότητα της ΒΡ ν' αντιμετωπίσει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού κατά τις πρώτες μέρες της καταστροφής ενώ εμπόδισε τη δημοσιοποίηση των απαισιόδοξων επιστημονικών προβλέψεων για το μέγεθος της μόλυνσης.

Αυτά προσάπτει μεταξύ άλλων στον Λευκό Οίκο η Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Λίγο μετά την έκρηξη του Απριλίου στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωνε ότι κάθε μέρα χύνονταν στη θάλασσα περίπου 1.000 βαρέλια πετρελαίου. Μέλη της Επιτροπής, επικαλούμενα συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακτοφυλακή απλώς μετέδιδε τα στοιχεία που της έδινε η ΒΡ. Μόλις τον Αύγουστο, ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα η ποσότητα πετρελαίου που διέρρεε καθημερινά αντιστοιχούσε σε 62.000 βαρέλια. Στην προκαταρκτική της έκθεση, η Επιτροπή κάνει λόγο για ένα «όχι τυχαίο πρόβλημα δημοσίων σχέσεων» του Λευκού Οίκου: «Υποτιμώντας αρχικώς την ποσότητα του διαρρέοντος πετρελαίου και δείχνοντας αργότερα, στα τέλη του καλοκαιριού, να υποτιμά την ποσότητα του πετρελαίου που παρέμενε στον Κόλπο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι είτε δεν ήταν απολύτως ικανή ν' αντιμετωπίσει την πετρελαιοκηλίδα είτε δεν ήταν απολύτως ειλικρινής με τον αμερικανικό λαό όσον αφορά την κλίμακα του προβλήματος». Η Επιτροπή επικρίνει επίσης το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν επέτρεψε στην Εθνική Ωκεανογραφική και Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΝΟΑΑ) να δώσει στη δημοσιότητα, γύρω στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, το χειρότερο σενάριο για τη συνολική ποσότητα του πετρελαίου που θα μπορούσε να καταλήξει στη θάλασσα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε αμέσως λέγοντας ότι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της κρίσης είχαν προειδοποιήσει εξ αρχής ότι η τελική διαρροή θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουγγαρία
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
ΗΠΑ
«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Αφγανιστάν
Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν
Ε.Ε. - ΗΠΑ
Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία
Ισραήλ
Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών
Τουρκία
Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλες ειδήσεις
Δέκα δεκάτου του δέκα