Έντυπη Έκδοση

Η «Ηλέκτωρ» και τα σκουπίδια

Με 1.249 λέξεις απαντά η εταιρεία «Ηλέκτωρ» στα δημοσιεύματα «Σχέδιο πάρτα όλα στα σκουπίδια» και «Καυτά ερωτήματα για τη βιοξήρανση» της «Ε» και της «Κυριακάτικης Ε».

Από αυτές, οι 780 αποτελούν περιγραφή των δραστηριοτήτων της εταιρείας, καθώς και της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα με τον όγκο των σκουπιδιών και τους ΧΥΤΑ. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για μια περιγραφή πολλάκις δημοσιευμένη από την «Ε» και γνωστή τοις πάσι, οπότε περιττεύει η επανάληψη.

Επί της ουσίας η εταιρεία υποστηρίζει ότι:

«Οι ισχυρισμοί σας βρίσκονται σε ευθεία διάσταση με την πραγματικότητα, καθώς:

- Ουδεμία μετοχική σχέση υπάρχει μεταξύ της εταιρείας μας και της Μεσογείου.

- Ουδέποτε υπήρξε στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία με την Polyeco.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θεμέλιο που στηρίχτηκε η επιχειρηματολογία σας περί τραστ που σαρώνει τα πάντα χωρίς ανταγωνισμό αποκομίζοντας αθέμιτα οφέλη, είναι εξαιρετικά σαθρό.

Επίσης, στερείται κάθε λογικής το επιχείρημα ότι οι εταιρείες που κατασκεύασαν πριν από κάποια χρόνια τούς ΧΥΤΑ απέκτησαν πλεονέκτημα έναντι άλλων, καθώς τους ανήκουν οι υποδομές των ΧΥΤΑ τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για τα μελλοντικά εργοστάσια.

Είναι παντελώς αναληθές ότι ήδη η εταιρεία μας ανέλαβε την κατασκευή εργοστασίων στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη, Κορινθία, Θήβα καθώς και ότι διαθέτει 25 χώρους ανά τη Ελλάδα για να κατασκευάσει εκεί εργοστάσια.

Σχετικά δε με το κόστος που επιφέρει μια ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, αυτή ασφαλώς είναι μεγαλύτερη από το άμεσο οικονομικό κόστος της ανεξέλεγκτης απόρριψης, ωστόσο, είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό κόστος της σημερινής διαχείρισης και δεν έχει καμία σχέση με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο άρθρο σας»... «Οι συμβατικές τιμές της εταιρείας μας είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερες των 90 ευρώ ανά τόνο συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών διάθεσης υλικών και ενεργειακής αξιοποίησής των. Επομένως ο ισχυρισμός σας ότι το κόστος θα ανέλθει στα 250-270 ευρώ ανά τόνο μπορεί να ισχύσει μόνο στη περίπτωση που η εταιρεία μας αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς, πράγμα που φαίνεται ότι επιθυμείτε διακαώς».

* Απάντηση συντάκτη:

Στους ισολογισμούς των τελευταίων χρόνων (και του 2010) της «Ηλέκτωρ Α.Ε.» αναφέρονται οι αναλογικές ενοποιήσεις (και τα ποσοστά συμμετοχής στις κοινοπραξίες) με τη «Μεσόγειο ΑΤΕΕ» για έξι από τους μεγαλύτερους ΧΥΤΑ της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ΧΥΤΑ Ταγαράδων, Κοζάνης, Φυλής και Ηρακλείου.

Οσον αφορά την «Polyeco» το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία», αλλά για συνεργασία στο πρόσφατο παρελθόν με την «Ακτωρ» που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την «Ηλέκτωρ» (Ελλάκτωρ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα). Η υπόλοιπη ιστορία με την Polyeco στην Κορινθία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής.

Τα περί «τραστ» και «σαθρών» επιχειρημάτων, καθώς και η μη παραδοχή πλεονεκτήματος σε παρεμφερείς διαγωνισμούς όσων έχουν κατασκευάσει ΧΥΤΑ, καταρρίπτονται αν κάποιος (έστω και αδαής) ρίξει μια ματιά στους όρους αυτών των διαγωνισμών. Σαν αυτόν που προκυρήχθηκε το περασμένο καλοκαίρι για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων...

Οσο για τις τιμές και την αύξηση των δημοτικών τελών, ο ισχυρισμός δεν είναι δικός μας αλλά τεσσάρων ΜΚΟ, που ασχολήθηκαν με το θέμα, και ενός έγκυρου ευρωβουλευτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΣΕ
Δρομολόγιο χωρίς επιστροφή
Μετατάξεις για 2.300 εργαζομένους - όσοι μείνουν αλλάζουν συμβάσεις
Επιβατική κατρακύλα
Απαγόρευση καπνίσματος
Σήματα καπνού
«Δεν μπορούμε να γίνουμε χωροφύλακες στους πελάτες»
Επιασαν τους γιατρούς να καπνίζουν μέσα στο νοσοκομείο
Εμπόριο αυτοκινήτων
Η απόσυρση... αποσύρθηκε
Υπουργείο Εσωτερικών
Χειρόφρενο σε λίμο και τζιπ του Δημοσίου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ακροβασίες με τους δασικούς χάρτες
Προεκλογικές πράσινες εξαγγελίες, μετεκλογικά πράσινα άλογα
Εκπαίδευση
Καταλήψεις μέσω sms
Αποστάσεις από προτάσεις για το νέο Λύκειο
Αντέδρασε στις προθέσεις της Εκκλησίας για τα βιβλία
70 σχολεία κλειστά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αποζημίωση για τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο στο «Φάλκον»
5η αναβολή στη δίκη για την Αγγελική
Διπλό «όχι» στη συμπληρωματική απολογία
Τη Δευτέρα, η απόφαση του Δικαστηρίου για Κορκονέα, Σαραλιώτη
Μετανάστες
Εραψαν το στόμα τους για να μην απελαθούν!
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
Συγκέντρωση έντασης για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Απεργία ΑΔΕΔΥ
Κραυγή κατά Μνημονίου
Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Διαχείριση τοξικών αποβλήτων
Σε ΧΥΤΥ και χωματερές τα βιομηχανικά- τοξικά απόβλητα
Μελισσοκόμοι
«Ελληνικό μέλι» από την Κίνα!
Νοσοκομεία
Αρρυθμίες στον «Ευαγγελισμό»
Οικονομική κρίση
Η Δύση πέφτει στην κατάθλιψη
Άλλες ειδήσεις
Η «Ηλέκτωρ» και τα σκουπίδια
Και ανακριτές οι ιδιωτικοί θηροφύλακες