Έντυπη Έκδοση

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΖΑΪ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν

Υπέρ των συνομιλιών της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν, που αποκάλυψε η «Ουάσιγκτον Ποστ», τάσσονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα φέρονται από τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» να έχουν και αυτές εμπλακεί σε συνομιλίες με μια επίφοβη οργάνωση, αντίπαλο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι ξεκίνησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των φυλών. Στόχος, βέβαια, να καθήσουν στο «τραπέζι» και οι Ταλιμπάν (φωτ. Ass. Press, ΑΠΕ) Ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι ξεκίνησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αρχηγούς των φυλών. Στόχος, βέβαια, να καθήσουν στο «τραπέζι» και οι Ταλιμπάν (φωτ. Ass. Press, ΑΠΕ) Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει από καιρό τις προσπάθειες της Καμπούλ να βρει γέφυρες με ορισμένους Ταλιμπάν που θα ήθελαν να αποκηρύξουν τη βία και να αποδεχθούν τη σημερινή κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά το ΑΠΕ.

«Για όσους θα ήθελαν να αποδεχτούν τα κριτήρια που έχουμε από κοινού με την αφγανική κυβέρνηση, τον αφγανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Π. Τζ. Κρόουλι. Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις. Είπε μόνο ότι «αυτό είναι θέμα της αφγανικής κυβέρνησης. Την υποστηρίζουμε, αλλά δεν θα εμπλακούμε στη διαδικασία».

Το δίκτυο Χακάνι

Χθες, πάντως, έγινε και άλλη αποκάλυψη, αυτή τη φορά από την «Γκάρντιαν». Η εφημερίδα έγραψε ότι πρόσφατα, οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ ήρθαν σε «επαφή» με το «δίκτυο Χακάνι», μια από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις που πολεμούν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πακιστανικές και αραβικές πηγές, έγραψε ότι οι ΗΠΑ, μέσω ενός δυτικού ενδιάμεσου, είχαν έμμεσες επαφές με το «Χακάνι», πέρυσι. Οι επαφές ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικές και διερευνητικές, μεταδίδει το ΑΠΕ. Η ηγεσία του «Χακάνι» πιστεύεται ότι έχει τη βάση της στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στην περιοχή των φυλών, στο Βόρειο Πακιστάν. Το δίκτυο φέρεται να έχει διασυνδέσεις με διάφορες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα.

«Πρόβλημα» το Πακιστάν

Χθες, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI) ασκούν πιέσεις στους Αφγανούς Ταλιμπάν να μη συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Η εφημερίδα αποκάλυψε, επικαλούμενη διοικητές των Ταλιμπάν και Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η ISI ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν να πληθύνουν τις επιθέσεις -και εναντίον αμάχων- και να αντιταχθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι πληροφορίες αυτές, σημειώνει το ΑΠΕ, δημοσιεύονται εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ. Εκθεση του Λευκού

Οίκου προς το Κονγκρέσο αναφέρει ότι οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις απέφυγαν απ' ευθείας σύγκρουση με Αφγανούς Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα, την άνοιξη, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Το Πακιστάν υποστηρίζει, πάντως, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του χρησιμοποιούνται σαν αποδιοπομπαίος τράγος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουγγαρία
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
ΗΠΑ
«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Αφγανιστάν
Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν
Ε.Ε. - ΗΠΑ
Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία
Ισραήλ
Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών
Τουρκία
Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλες ειδήσεις
Δέκα δεκάτου του δέκα