Έντυπη Έκδοση

Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία

Εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές περιμένει η Ευρώπη σχετικά με τους συναγερμούς για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτές τις γενικότατες προειδοποιήσεις δημιουργήθηκε ένα κλίμα τρομο-υστερίας, το οποίο από μόνο του αποτελεί νίκη της Αλ Κάιντα ή των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η βελγική προεδρία ανακοίνωσε χθες ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν εξηγήσεις και στοιχεία για τον συναγερμό που έχει σημάνει η Ουάσιγκτον. «Είναι η πρώτη φορά που η Αμερική κάνει μια δήλωση για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες», είπε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ανεμί Τούρτελμπουμ, προσερχόμενη σε σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών με την Τζέιν Χολ Λιουτ, αναπληρώτρια της Αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Η Λιουτ προσεκλήθη για να δώσει εξηγήσεις, αλλά αρνήθηκε κάθε επαφή με τους δημοσιογράφους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι με τον τρόπο της «ενσπείρει τον τρόμο».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πάντως, ότι οι φερόμενοι ως τρομοκράτες θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους. «Ολη αυτή η δωρεάν διαφήμιση αποτελεί θεόσταλτο δώρο για την Αλ Κάιντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας. «Για την Αλ Κάιντα είναι πολύ αποτελεσματικό να βλέπουν μία τέτοια ιστορία να κάνει τον γύρο του κόσμου», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, επικεφαλής του ΟΗΕ για την επιτήρηση των δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της βρετανικής ΜΙ6. Το ΑΠΕ μεταδίδει ότι και οι δύο ειδικοί προειδοποιούν πως σε τόσο ευαίσθητα θέματα υποκρύπτονται μεγάλες δυνατότητες χειραγώγησης από πολλούς:

Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που επιδιώκουν να παραπλανήσουν, επικεφαλής οργανώσεων που δίνουν επίτηδες ψευδείς πληροφορίες σε μαθητευόμενους πράκτορες στο Πακιστάν έτσι ώστε αν συλληφθούν στη Γαλλία ή τη Γερμανία να «αποκαλύψουν» τρομερά σχέδια επιθέσεων, Δυτικοί ηγέτες που μπορεί να «παίξουν» προς όφελός τους το χαρτί της τρομοκρατίας κ.ο.κ. Για παράδειγμα, είναι εμφανής η προσπάθεια των Αμερικανών νεοσυντηρητικών να εκμεταλλευτούν την τρομοκρατική απειλή, προκειμένου να χτυπήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θεωρούν την πολιτική του στο θέμα αυτό μετριοπαθή, δήλωσε ο Αλέν Σουέ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουγγαρία
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
ΗΠΑ
«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Αφγανιστάν
Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν
Ε.Ε. - ΗΠΑ
Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία
Ισραήλ
Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών
Τουρκία
Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλες ειδήσεις
Δέκα δεκάτου του δέκα