Έντυπη Έκδοση

Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών

Τις πρώτες μέρες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ (6-25 Οκτωβρίου 1973) η τότε πολιτική ηγεσία του Ισραήλ λίγο έλειψε να κάνει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Αυτό προκύπτει κυριολεκτικά ανάμεσα από τις διαγραμμένες με μαύρο μελάνι γραμμές έγγραφων ντοκουμέντων των ισραηλινών κρατικών αρχείων, πρόσφατα αποχαρακτηρισμένων.

Οπως ένα έγγραφο με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 1973, που αφορά άκρως απόρρητη συζήτηση που είχε λάβει χώρα στο γραφείο της τότε πρωθυπουργού Γκόλντα Μεγίρ. Η Μεγίρ είχε μια «τρελή ιδέα» για να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές επιτυχίες στο μέτωπο του Σινά των Αιγυπτίων που, ηγούμενοι μαζί με τους Σύρους συμμαχίας 10 αραβικών κρατών, είχαν στριμώξει άσχημα το Ισραήλ.

Με τον τότε υπουργό Αμυνας Μοσέ Νταγιάν να της παρέχει άμετρη υποστήριξη, ήθελε να συζητήσει την τρελή ιδέα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρν Νίξον, σε μυστικό ταξίδι-αστραπή στην Ουάσιγκτον για το οποίο δεν θα ενημερωνόταν ούτε το ίδιο το υπουργικό της συμβούλιο. «Ηταν η τρελή ιδέα» σχετική με ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της Συρίας; Φαίνεται ότι η απάντηση είναι «ναι», επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz».

Σε άλλα έγγραφα διαφαίνεται ότι το Ισραήλ είχε θέσει σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς χρήσης των πυρηνικών του όπλων, ως ύστατο αμυντικό μέσο εναντίον της απειλής της ίδιας του της ύπαρξης. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ντιμόνα είχε ολοκληρωθεί από το 1960 και το Ισραήλ ήδη τον Οκτώβριο του 1973 διέθετε αρκετές δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, όπως και τα μέσα εκτόξευσής τους: γαλλικά αεροσκάφη Μιράζ και αμερικανικά Φάντομ, καθώς και τον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Jericho Ι, μετασκευή του γαλλικού MD-620.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Ισραήλ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουγγαρία
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
ΗΠΑ
«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Αφγανιστάν
Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν
Ε.Ε. - ΗΠΑ
Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία
Ισραήλ
Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών
Τουρκία
Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλες ειδήσεις
Δέκα δεκάτου του δέκα