Έντυπη Έκδοση

ΜΕΣΩ ΑΓΚΥΡΑΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»

Η πρόταση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, για υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, ως τρόπο για την επίλυση του προβλήματος στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ήταν χθες στο προσκήνιο της συνάντησης του Ρασμούσεν με την τουρκική πολιτική ηγεσία στην Αγκυρα.

Κάτω από την «ίδια ομπρέλα» ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ε.Ε. προτείνει ο Ρασμούσεν (εδώ με τον Νταβούτογλου) και η Αγκυρα «κερδίζει» άλλο ένα «καλό χαρτί» διαπραγμάτευσης (φωτ. Ass. Press) Κάτω από την «ίδια ομπρέλα» ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ε.Ε. προτείνει ο Ρασμούσεν (εδώ με τον Νταβούτογλου) και η Αγκυρα «κερδίζει» άλλο ένα «καλό χαρτί» διαπραγμάτευσης (φωτ. Ass. Press) Οπως δήλωσε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προσέγγιση αυτή είχε συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Αμυνας που ρωτήθηκαν από την «Ε» είπαν ότι η πρόταση Ράσμουσεν είναι θετική για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά το ζητούμενο είναι, αν θα τη δεχτεί η Τουρκία. Η πρόταση θα τεθεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, όπου θα φανεί και η επίσημη θέση της Τουρκίας.

Τα δύο «βέτο»

Ο Ρασμούσεν, μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είπε τα περί της πρότασής του, δίχως να αναφερθεί στο ίδιο το πρόβλημα που υπάρχει, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αγκυρα ασκεί βέτο στη χρησιμοποίηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Συνεργασίας για την Ειρήνη. Αυτό ισχύει από το 2004 και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, όμως, η Κύπρος ασκεί βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τελευταίος, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε νωρίτερα με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για μία λύση που θα λαμβάνει κατ' αρχήν υπ' όψιν τη στάση της Τουρκίας και θα εξαλείψει τις ανησυχίες μας».

Ο Ρασμούσεν πάντως αναφέρθηκε στο θέμα και σε σημείωμα που περιέλαβε στην προσωπική του σελίδα στο «facebook», όπου τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να δω να υπάρχει εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε., θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει θέση κλειδί. Τόσο η Ε.Ε., όσο και η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία».

Κυπριακό ενδιαφέρον είχε έμμεσα και η συνάντηση που είχε χθες ο Νταβούτογλου με τον Αυστριακό ομόλογό του. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τη μείωση του ποσοστού των Τούρκων που τάσσονται υπέρ της ένταξης για να πει ότι «κατά το έτος 2004 το ποσοστό αυτό είχε αγγίξει το 70%, ενώ στις μέρες μας βρίσκεται στο επίπεδο του 50-60%».

Η Κύπρος «φταίει»

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η μείωση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους: «Οτι ο τουρκικός λαός, εξαιτίας του Κυπριακού έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το αίσθημα δικαιοσύνης της Ευρώπης και δεύτερον τα αρνητικά μηνύματα που προέρχονται από την Ε.Ε».

Αναπτύσσοντας τις απόψεις της κυβέρνησής του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Αυστριακός υπουργός είπε: «Εμείς εξαρχής είχαμε ενδοιασμούς και βρίσκαμε ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξουν ειδικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Ωστόσο, έχει ληφθεί απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και εμείς στηρίζουμε πλήρως την απόφαση αυτή. Δεν προβάλλουμε κανένα εμπόδιο για το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
ΝΑΤΟ
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουγγαρία
Τα τοξικά κύματα του Δουνάβεως
«Αγνοούμε ακόμα τις επιπτώσεις»
ΗΠΑ
«Οι δημόσιες σχέσεις» εμπόδισαν τον Ομπάμα να δράσει στην κηλίδα της ΒΡ
Ισχυρές γυναίκες: πρώτη η κυρία πλανητάρχου
Αφγανιστάν
Ολοι «μιλούν» με τους Ταλιμπάν
Ε.Ε. - ΗΠΑ
Η Ε.Ε. ζητάει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την τρομο-υστερία
Ισραήλ
Τον Οκτώβριο του '73 (πόλεμος Γιομ Κιπούρ) το Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών
Τουρκία
Περιμένοντας το τουρκικό «ναι»
Τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία προτείνει η Ιαπωνία
«Πάτωσε» η φρεγάτα
Άλλες ειδήσεις
Δέκα δεκάτου του δέκα