Έντυπη Έκδοση

Τη Δευτέρα, η απόφαση του Δικαστηρίου για Κορκονέα, Σαραλιώτη

Υστερα από 84 συνεδριάσεις, που ξεκίνησαν στις 17 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων διερευνήθηκαν ενδελεχώς όλες οι πτυχές της υπόθεσης δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εκδίδεται την ερχόμενη Δευτέρα η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας για τους δύο κατηγορουμένους ειδικούς φρουρούς, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, θα εκφωνήσει την απόφαση επί της ενοχής κλείνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της ποινικής αποτίμησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες ένας 15χρονος μαθητής λαβώθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού κι άφησε την τελευταία του πνοή σ' έναν πεζόδρομο των Εξαρχείων.

Ενα έγκλημα για την τέλεση του οποίου απαιτήθηκαν μόλις ένα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα, καθώς αυτός ήταν ο χρόνος που οι δύο κατηγορούμενοι βάδισαν ο ένας δίπλα στον άλλον διανύοντας την απόσταση που χώριζε τον Αλέξανδρο από τον θάνατο, και το οποίο διερευνήθηκε εξονυχιστικά από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού, το οποίο καλείται τώρα με την απόφασή του να αποδώσει δικαιοσύνη· σταθμίζοντας στη ζυγαριά της Θέμιδας όλα όσα ανέδειξε η ακροαματική διαδικασία, πραγματικά περιστατικά αλλά και συμπεριφορές, ώστε να καταλήξει στον ορθό νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων που τελέστηκαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, που κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο» διεκδικεί καταδίκη με ηπιότερο νομικό χαρακτηρισμό, ακόμη και για ανθρωποκτονία από... ασυνείδητη αμέλεια, ή έστω την αναγνώριση ελαφρυντικών που θα μειώσουν το ύψος της ποινής. Από την πλευρά του ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος φέρεται ως απλός συνεργός «με ψυχική συνδρομή» στο έγκλημα, διεκδικεί έως και την απαλλαγή του καθώς υποστηρίζει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για την πράξη του συναδέλφου του.

Από την αποδεικτική πάντως διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν περίπου εξήντα μάρτυρες, όπως αυτόπτες του εγκλήματος, πραγματογνώμονες και αστυνομικοί, αλλά και από τις απολογίες των κατηγορουμένων που αποδόμησαν υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς, εκείνο που καταδείχθηκε ήταν ότι δεν υπήρξε ποτέ πυροβολισμός στον αέρα.

Εν χορώ οι μάρτυρες έδειξαν βολή σχεδόν στην ευθεία με θύμα και δράστη αντικριστά, ενώ ο ίδιος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κατέρριψε μόνος του αυτή την εκδοχή υποστηρίζοντας απολογούμενος: «Εβλεπα λίγο το όπλο προς τα μπροστά μου κάθετα». Ομολόγησε μάλιστα ότι είχε παραποιήσει την αλήθεια αναβαθμίζοντας την επικινδυνότητα των περιστατικών εκείνης της βραδιάς προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Καταπέλτης σε βάρος και των δύο κατηγορουμένων ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, Χαράλαμπου Λακαφώση, ο οποίος ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο και χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Πρόταση που αν γίνει δεκτή από το Δικαστήριο, ο Επαμ. Κορκονέας θα τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη και ο Βασ. Σαραλιώτης αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από δέκα έως είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που «επικαλέστηκε ψευδείς ισχυρισμούς, κυριευμένος -παρά την εκπαίδευσή του- από θυμό και αγανάκτηση, πυροβόλησε δύο φορές σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

Για το θύμα ο κ. Λακαφώσης ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν προέκυψε πως ενέχεται σε οποιοδήποτε στάδιο επιθέσεως εις βάρος του κατηγορουμένου και του συναδέλφου του, η δε παρουσία του στον χώρο δεν αποτελεί ένδειξη επίμεμπτης συμπεριφοράς, αλλά έκφραση ελεύθερης και αυτόνομης βούλησης, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Η φραστική αντιπαράθεση, στην οποία συμμετείχε το θύμα, δεν συνιστά από μόνη της ανάρμοστη συμπεριφορά, καθώς, όπως προέκυψε, το θύμα, αλλά και τα άλλα παρευρισκόμενα στην οδό Τζαβέλλα άτομα, προκλήθηκαν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι, όχι για να επιβάλουν τη νομιμότητα, αλλά για να προκαλέσουν και να επιδείξουν την υπεροχή τους, προκάλεσαν φραστική αντιπαράθεση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Δικαστικό ρεπορτάζ
Αποζημίωση για τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο στο «Φάλκον»
5η αναβολή στη δίκη για την Αγγελική
Διπλό «όχι» στη συμπληρωματική απολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΣΕ
Δρομολόγιο χωρίς επιστροφή
Μετατάξεις για 2.300 εργαζομένους - όσοι μείνουν αλλάζουν συμβάσεις
Επιβατική κατρακύλα
Απαγόρευση καπνίσματος
Σήματα καπνού
«Δεν μπορούμε να γίνουμε χωροφύλακες στους πελάτες»
Επιασαν τους γιατρούς να καπνίζουν μέσα στο νοσοκομείο
Εμπόριο αυτοκινήτων
Η απόσυρση... αποσύρθηκε
Υπουργείο Εσωτερικών
Χειρόφρενο σε λίμο και τζιπ του Δημοσίου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ακροβασίες με τους δασικούς χάρτες
Προεκλογικές πράσινες εξαγγελίες, μετεκλογικά πράσινα άλογα
Εκπαίδευση
Καταλήψεις μέσω sms
Αποστάσεις από προτάσεις για το νέο Λύκειο
Αντέδρασε στις προθέσεις της Εκκλησίας για τα βιβλία
70 σχολεία κλειστά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αποζημίωση για τον αδικοχαμένο δημοσιογράφο στο «Φάλκον»
5η αναβολή στη δίκη για την Αγγελική
Διπλό «όχι» στη συμπληρωματική απολογία
Τη Δευτέρα, η απόφαση του Δικαστηρίου για Κορκονέα, Σαραλιώτη
Μετανάστες
Εραψαν το στόμα τους για να μην απελαθούν!
Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
Συγκέντρωση έντασης για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Απεργία ΑΔΕΔΥ
Κραυγή κατά Μνημονίου
Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Διαχείριση τοξικών αποβλήτων
Σε ΧΥΤΥ και χωματερές τα βιομηχανικά- τοξικά απόβλητα
Μελισσοκόμοι
«Ελληνικό μέλι» από την Κίνα!
Νοσοκομεία
Αρρυθμίες στον «Ευαγγελισμό»
Οικονομική κρίση
Η Δύση πέφτει στην κατάθλιψη
Άλλες ειδήσεις
Η «Ηλέκτωρ» και τα σκουπίδια
Και ανακριτές οι ιδιωτικοί θηροφύλακες