Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Νόμπελ Ειρήνης και γενναιότητας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Λιβερίας και πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος στην Αφρική, Ελέν Τζόνσον-Σέρλιφ (δεξιά), η συμπατριώτισσά της, ακτιβίστρια της ειρήνης Λέιμα Γκμπόουι (αριστερά) και η πρωταγωνίστρια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην Υεμένη, Ταγουάκουλ Καρμάν, τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους ενάντια στον πόλεμο και την καταπίεση.Με την επιλογή τριών εμβληματικών φυσιογνωμιών της μάχης για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ισοτιμία, η επιτροπή αναδεικνύει τα δικαιώματα των γυναικών σε προϋπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης.

Πλήρες θέμα...

 • ΗΠΑ

  • Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΟΥ «ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ» ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ. ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κίνημα αυτόνομο με ρίζες στον αναρχισμό
   Για πολλούς απλούς παρατηρητές, το «νεογέννητο» κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» μοιάζει να έχει έρθει από το πουθενά -μια αυθόρμητη συγκέντρωση νεαρών ακτιβιστών που νιώθουν θυμό και πολιτική δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, φόβο και ανησυχία για την προοπτική της αμερικανικής μεσαίας τάξης και επιθυμία να αναβιώσουν τις παραδόσεις της δημοκρατικής διαμαρτυρίας.
  • Κριτική στον Ομπάμα για την εξωδικαστική εκτέλεση του Αουλάκι
   Την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον στην αρχή της εβδομάδας, ότι με στοχευμένο πλήγμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA σκοτώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε ορεινή περιοχή της επαρχίας αλ Τζάουφ στη Βόρεια Υεμένη ο ακραίος ισλαμιστής κληρικός Ανουάρ αλ Αουλάκι, σύντομα ακολούθησε έντονη κριτική προς την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προερχόμενη από όλο το φάσμα της αμερικανικής πολιτικής ζωής.
 • Οικονομική κρίση

 • Ρωσία

  • Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΠΑΡ' ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΜΕ ΒΕΤΟ ΣΤΟ Σ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «Αν ο Ασαντ δεν μπορεί, να φύγει»
   «Εάν η συριακή ηγεσία δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να φύγει, αλλά η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί όχι από το ΝΑΤΟ ή κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά από τον συριακό λαό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ, εδώ με τον Σύρο ομόλογό του Ασαντ σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ. ΑΠΕ) Παρά το ότι η Μόσχα άσκησε στις αρχές της εβδομάδας βέτο -μαζί με το Πεκίνο- στο σχέδιο καταδικαστικής απόφασης για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ρωσική πολιτική ηγεσία υιοθετεί πλέον σκληρότερη γλώσσα προς το (σύμμαχο επί δεκαετίες) καθεστώς Ασαντ της Δαμασκού.
 • Αφγανιστάν

  • Αφγανιστάν: Βρετανοί και Αμερικανοί ζητούν αποχώρηση
   Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν τάσσονται οι Βρετανοί στην πλειονότητα τους, γεγονός που αναγκάζει τον αρχηγό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Ντέιβιντ Ρίτσαρτντς να παραδεχθεί: «Χάσαμε τη μάχη της κοινής γνώμης 10 χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης».