Έντυπη Έκδοση

Ανασύνθεση της παιδικής μνήμης

Εργο του Χρήστου Κάλφα. Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Το τι ακριβώς συγκρατούμε από την παιδική ηλικία δεν είναι ζήτημα εκλογής αλλά ένα επίμαχο επιστημονικά ζητούμενο. Συγκρατούμε άραγε παραστάσεις, κουβέντες, ορισμένους ανθρώπους, κάποια συναισθήματα ή μήπως σπαράγματα όλων αυτών;

Πλήρες θέμα...

 • Λογοτεχνία

  • Μηνύματα στο κινητό από τη Σιγκαπούρη Αντιφάσεις και συναιρέσεις
   Μόλις λίγα χρόνια πριν, στα νερά της Νότιας Θάλασσας, μιλούσαν γι' αυτήν κάπως έτσι: «Μια πολύ μικρή, ασήμαντη αγορά σε μια σκοτεινή γωνία της Ασίας». Κι εννοούσαν οι εδώ επιχειρηματίες, και όχι μόνον, τη Σιγκαπούρη.
  • Το ταξίδι στο άγνωστο από τον Μπέκετ
   Σάμουελ Μπέκετ, «Πράξη χωρίς λόγια»,στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς) Για μένα κάθε τι του Μπέκετ είναι αποκάλυψη, είναι ο βυθός των πραγμάτων, είναι το υπαρξιακό τραύμα του 20ού αιώνα και όχι μόνο. Αυτό το γεράκι της Τέχνης, με τα γκρίζα μάτια (εκείνα τα γκρίζα από ποίημα του δικού μας του Καβάφη), ανάβει το φως της ψυχής μας και φωτίζει: τους φόβους, τους ουρανούς και τη σύσταση του εδάφους που πατάμε.
  • ΕΠΕΤΕΙΟΣ Λέξεις που διαβρώνουν
   Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Νίκος Χατζόπουλος και ο Πάρις Κούτσικος, ξεκινώντας από το περιοδικό εναλλακτικού lifestyle οξύ, τη φιλοσοφική επιθεώρηση Προπαγάνδα, και το street culture περιοδικό Carpe Diem, αποφάσισαν να επεκταθούν στον χώρο του βιβλίου με τίτλους που απευθύνονται σε ένα κοινό ευαίσθητο στις νέες καλλιτεχνικές τάσεις, όχι μόνο τις λογοτεχνικές, αλλά και τις μουσικές, τις εικαστικές, τις κινηματογραφικές.
  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Νεοέλληνες και Νεοευρωπαίοι
   Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη, Τό ζητούμενο του ανθρώπου, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα από τις εκδόσεις Πατάκη.
  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Σπασμός
  • Τζόναθαν Φράνζεν: η ανατομία ενός συγγραφέα σταρ
   Η εκδοτική σεζόν που αφήσαμε πίσω μας ξεκίνησε και τελείωσε με φρ(ανζ)ενίτιδα. Σύσσωμη η υφήλιος ασχολήθηκε με την Ελευθερία του Τζόναθαν Φράνζεν (κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από την Ωκεανίδα), ενώ το «φαινόμενο Φράνζεν» εξακολουθεί να διχάζει το λογοτεχνικό κοινό Ευρώπης και Αμερικής, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του πολυσυζητημένου έργου του.
  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ Μελαγχολία
   Και έγινε έπειτα μια γλυκιά μουσική. Και εχόρτασε. Το φεγγάρι έσβησε πάνω στο χώμα, άφησε μια νεκρή ευχή από άσπρη μπογιά και τελείωσε. Οι άνθρωποι -μια ρευστή εκδοχή πραγματικότητας- άρχισαν να τρέχουν πίσω από τον θάνατό τους. Είχαν μια δειλή ομορφιά ξεγραμμένη στην άκρη των χειλιών τους.
 • Κριτική βιβλίου

  • Μια συγκλονιστική μαρτυρία Αντί σημαίας, ένα ανθρώπινο τομάρι...
   Το Δέρμα θ' απογοητεύσει τον αναγνώστη που γυρεύει ένα μυθιστόρημα. Οχι γιατί δεν ανταποκρίνεται στις γραμματολογικες απαιτήσεις του όρου. Και μύθος είναι και Ιστορία, αλλά λείπουν οι «ήρωες» -γιατί γράφεται για τους ηττημένους!- και αντί πλοκής, αναδύονται εικόνες σπασματικές μονάχα, μιας κόλασης που ελάχιστοι έχουν το κουράγιο ν' αντικρίσουν...
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ Αλλόκοτες ιστορίες
   Με το παράδοξο, το αλλόκοτο και το υπερφυσικό ασχολήθηκαν και ασχολούνται πολλοί, κυρίως αγγλοσάξονες, συγγραφείς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά στοιχεία δίνουν στους ήρωές τους τη δυνατότητα να μεταστρέψουν το δεδομένο και αποδεκτό, από όλους, σε περίεργες εικόνες, που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα έντονων συναισθηματικών ή και ονειρικών καταστάσεων.
  • Ο άντρας της διπλανής πόρτας
   Ο Μαξουέλ Σιμ είναι ένας άντρας αποτυχημένος· παρά τις απελπισμένες προσπάθειες του, δεν καταφέρνει να ενταχθεί σε ένα αποδεκτό κοινωνικό πλαίσιο. Πασχίζει με κάθε τρόπο να διατηρήσει τον γάμο, τη δουλειά του, μια συζήτηση, αλλά οι απόπειρές του πέφτουν στο κενό, καθώς δεν φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον ή τη συμπάθεια στους γύρω του.
  • Ιστορίες από την Κρήτη Βεντέτα με τόπο και γη
   Η λέξη «βεντέτα» προέρχεται από το ιταλικό ρήμα vendico, που μεταφράζεται ως «εκδικούμαι». Είναι το γνωστό εθιμικό δίκαιο της εκδίκησης για την ατίμωση που θεωρεί ο εκδικητής πως του έχει καταφέρει ο αδικητής και πρωταίτιος της έναρξης της βεντέτας.
  • Οι Αη Γιώργηδες του Πέρη Ιερεμιάδη Η τέχνη ως ιερή μαρτυρία
   Είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς σήμερα κείμενα γραμμένα με μια πνοή και με μια πνοή επίσης να τα διαβάζει ο αναγνώστης τους. Ο ιερέας Λάμπρος Καμπερίδης, που τον θυμόμαστε κυρίως από το δοκίμιό του Νάι το γλυκύ... το πράον, μας παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο έναν ύμνο, αυτή τη φορά όχι για τη μουσική, αλλά για τη ζωγραφική.
  • Δύο βιβλία δίπλα μας Ελληνικοί κανόνες και εμπειρίες
   Νομίζω ότι το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Η Σκηνή» αποτυπώνει με τον πλέον εύληπτο τρόπο το υπαρξιακό κλίμα της μεταπολεμικής εμπειρίας της δεκαετίας του '50: αποξένωση, ψυχική και σωματική εξουθένωση, σολωμική πανερημιά!
  • Κάπου στο ανατολικό Τέξας Εικονοκλαστική ευφορία
   «Το Πνεύμα, το τρομερό και βαθύ, το Πνεύμα της καταστροφής και του μηδενισμού σού μίλησε στην έρημο, και οι Γραφές αναφέρουν ότι σ' έβαλε σε πειρασμό. Αληθεύει αυτό;», ρωτά ο Μέγας ιεροεξεταστής του Ντοστογιέφσκι.
  • Γνωριμία με την Μάτση Χατζηλαζάρου
   Ο Χρήστος Δανιήλ δεν ξεχνά τους ανθρώπους που μιλούν μόνο με την τέχνη τους. Αυτούς που αφήνουν το έργο τους να μιλήσει γι' αυτούς. Η ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου είναι τέτοια περίπτωση.
  • Ο γκουρού του μοντέρνου πνεύματος Το αίνιγμα Le Corbusier
   Ο Le Corbusier υπήρξε ο κατεξοχήν αρχιτέκτονας της μοντερνικότητας, ένας οραματιστής που θα διαμορφώσει με φανατισμό το εκμηχανισμένο περιβάλλον του σύγχρονού του ανθρώπου. Στη Διαγώνιο του Τουρνικιώτη ιχνογραφείται όλη η εξέλιξη αυτού του επαναστατημένου πνεύματος, που βρισκόταν πάντα όμως σε μια συνεχή αναφορά με το πρότυπο του Παρθενώνα, «ο Παρθενώνας με έκανε έναν επαναστατημένο αρχιτέκτονα», θα πει.
  • Ενα βιβλίο με σκληρή επιστημονική φαντασία
   Ως ακραίο γεωφυσικό φαινόμενο ο κατακλυσμός ήταν πολύ φυσικό να προσλάβει μεταφυσικές διαστάσεις. Αρχικά, θεωρήθηκε εκδήλωση ενός υπερφυσικού όντος, του οποίου η Γη και ο Ανθρωπος αποτελούν μάλλον ένα «μεγαλειώδες» κοσμικό πείραμα.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Από τις 4:00 στις 6:00 Αποκρυφισμός και μουσική
   Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την έννοια του αποκρυφισμού διαβάζουμε, «τα απόκρυφα είναι πράγματα όπως η αλχημεία, η μαγεία, η αστρολογία και άλλες «τέχνες» μαντικής, που χρησιμοποιούν επικλήσεις ή μαγικές φόρμουλες σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν κρυμμένη γνώση ή δύναμη.
  • Adele Ενα χαρισματικό κορίτσι
   Εχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από τότε που ένας Βρετανός έδινε τίτλο σε άλμπουμ του την ηλικία του· ήταν το 1976, όταν ο George Harrison κυκλοφορούσε το 331/3, που ήταν η ηλικία του την ημέρα της κυκλοφορίας του άλμπουμ.