Έντυπη Έκδοση

10η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, που ήταν γνωστή στο παρελθόν με τον όρο «μανιοκατάθλιψη», είναι μια συχνή, χρόνια και υποτροπιάζουσα ψυχική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από διαταραχή στη συναισθηματική λειτουργία.
Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 3-5% όλων των ενηλίκων στον κόσμο, καθώς είναι από τις πιο συχνές ψυχικές ασθένειες. Για τους περισσότερους η πάθηση επιμένει για πολλά χρόνια. Μπορεί να διαρκέσει μια ζωή, άλλοτε θα υποχωρεί, άλλοτε θα επανέρχεται μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα. Η ζωή με τη διπολική διαταραχή μπορεί συχνά να γίνεται σκληρή.

Η διπολική διαταραχή προκαλεί σοβαρές διακυμάνσεις στη συναισθηματική διάθεση, από βαθιά δυστυχία έως έντονη ευφορία ή μεικτές καταστάσεις στις οποίες η φοβερή ενέργεια συνδυάζεται με συναισθήματα απελπισίας και θλίψης. Το αποτέλεσμα αυτών των διακυμάνσεων είναι να διαταράσσεται η συμπεριφορά του ασθενή και επομένως οι σχέσεις του με το περιβάλλον και να προκαλούνται σοβαροί περιορισμοί στην επίδοση στο σχολείο ή την εργασία. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή όχι μόνο να βελτιώσει την κατάστασή του, αλλά και να διατηρηθεί σε αυτή την καλή κατάσταση.

Πλήρες θέμα...

 • 10η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

  • «Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή»
   Μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ψυχική ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του Οδηγού «Μαθαίνοντας να ζούμε με τη Διπολική Διαταραχή» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αίγλη Ζαππείου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.
 • Ορθοπεδική

  • Συχνότερα και από τη γρίπη τα μυοσκελετικά προβλήματα
   Τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι η δεύτερη αιτία, μετά τη γρίπη, για την οποία επισκέπτεται ένας ασθενής το γιατρό του, λέει η στατιστική. Επίσης, 1 στους 3 ενήλικες θα πάει στο γιατρό για πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.
 • 13 Οκτωβρίου 2011 - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης

  • 13 Οκτωβρίου 2011 - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης Ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση;
   Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης καθιερώθηκε το 2000 και εορτάζεται τη 2η Πέμπτη του Οκτωβρίου. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης γιορτάζεται στις 13 Οκτωβρίου. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και των λαών, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ώς το 2020 ο αριθμός των τυφλών παγκοσμίως (http://www.vision2020.org/).
 • Επιληψία

  • Κετογονική δίαιτα
   Από το 1921, όταν ο R.Μ. Wilder στη MayoClinic πρότεινε για τη θεραπεία της επιληψίας μία δίαιτα που μπορούσε να μιμηθεί τις βιοχημικές αλλαγές που συμβαίνουν στη νηστεία (οξέωση, αφυδάτωση, κέτωση), έως σήμερα, περισσότερες από 200 τεκμηριωμένες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να αναδείξουν τα πιθανά οφέλη της κετογονικής δίαιτας σε παιδιά με «δυσίατη» επιληψία.
 • Καρκίνος

  • Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος
   Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση 3-7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων μελανώματος, ενώ μόνο στη Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και 15.000 θάνατοι.