Έντυπη Έκδοση

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Αλλόκοτες ιστορίες

Συλλογικό

Η δασκάλα με τα μαύρα και άλλες ιστορίες τρόμου

επιμέλεια: Ρίτσαρντ Ντάλμπι, μτφρ.: Εφη Φρυδά

εκδ. Μεταίχμιο, σ. 406, ευρώ 22,31

Με το παράδοξο, το αλλόκοτο και το υπερφυσικό ασχολήθηκαν και ασχολούνται πολλοί, κυρίως αγγλοσάξονες, συγγραφείς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά στοιχεία δίνουν στους ήρωές τους τη δυνατότητα να μεταστρέψουν το δεδομένο και αποδεκτό, από όλους, σε περίεργες εικόνες, που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα έντονων συναισθηματικών ή και ονειρικών καταστάσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πρόκειται για ένα παιχνίδι με το ασυνείδητο. Κρυφές ή ανικανοποίητες επιθυμίες, καταπιεσμένοι πόθοι, φόβοι και φοβίες, ενοχές και τύψεις γίνονται οι «σπίθες», οι αφορμές για να οικοδομηθεί ένας καινούριος κόσμος, πολλές φορές παράλογος, αλλά γοητευτικός συνάμα.

Ο Τόμας Χάρντι, ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, η Τζόις Κάρολ Οουτς, ο Χένρι Τζέιμς είναι μερικοί από τους συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, με το είδος. Οι ιστορίες τους, όπως και εκείνες του παρόντος τόμου, αναδιπλώνουν πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, οι οποίες συνδέονται με την απορία, την έκπληξη και τον φόβο μπροστά στον αόρατο κίνδυνο που πάντα επικρέμαται σε κάθε της βήμα. Το «κακό», το ατύχημα, η αποτυχία, η απογοήτευση, οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, ο θάνατος είναι οι παράγοντες που κινούν τις αθέατες πλευρές του σύνθετου ψυχισμού των ηρώων, παράγοντες οι οποίοι πρωταγωνιστούν στις είκοσι δύο ιστορίες της ανθολογίας.

Οι συγγραφείς της είναι όλες γυναίκες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι γεννημένες στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ού, ενώ μόνο τρεις γεννήθηκαν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα: Ιντιθ Γουόρτον, Μέι Σίνκλερ, Ρουθ Ρέντελ, Πενέλοπι Λάιβλι, Αντζελα Κάρτερ, είναι μερικές από αυτές που επελέγησαν από τον επιμελητή Ρίτσαρντ Ντάλμπι, ο οποίος πέτυχε να συμπεριλάβει διηγήματα του ιδίου επιπέδου. Παρ' όλο που δεν είναι λίγες οι ιστορίες, παρατηρούνται σε αυτές κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ατμόσφαιρα, ζωντανός αφηγηματικός λόγος, πρωτοπρόσωπη αφήγηση τις περισσότερες φορές, πρωτοτυπία θεματική και σφιχτή πλοκή, είναι ορισμένα από τα συστατικά εκείνα που κάνουν τα διηγήματα απολαυστικά. Και μπορεί να υπάρχει το στοιχείο του αόρατου κινδύνου, μιας υπερφυσικής παρουσίας του κακού, ωστόσο οι ιστορίες αυτές δεν τρομάζουν -και γι' αυτό είναι ατυχής ο υπότιτλος «και άλλες ιστορίες τρόμου»-, εκπλήσσουν όμως με τις μεταστροφές τους, την υπερβολή τους, και φυσικά με την ανάδειξη των σκοτεινών πλευρών της ζωής και των ανατροπών της. Οταν αποφασίζει κάποιος να παντρευτεί ένα συνετό, αλλά βαρετό κορίτσι, αλλά αργότερα το μετανιώνει, δεν μπορεί να κοιμηθεί και βλέπει να τον κυνηγούν δυο μάτια, όταν η σύζυγος αποφασίζει να ξεφορτωθεί τον ηλικιωμένο σύζυγο αλλά και τον εραστή που παίρνει τη θέση του, χρησιμοποιεί δηλητήριο που μετατρέπει ένα κοινό κατσαρολάκι σε στοιχειωμένο σκεύος. Οι τύψεις δεν αφήνουν ήσυχο τον σύζυγο που παραμελούσε τη γυναίκα του, όπως και τον εραστή που εγκατέλειψε την αγαπημένη του για να αποφύγει τις υποχρεώσεις του απέναντί της και να παντρευτεί μια κοπέλα της κοινωνικής τάξης του.

Τα διηγήματα διαθέτουν χιούμορ και παιγνιώδη διάθεση, η οποία παρασέρνει τον αναγνώστη σε κόσμους ιδιορρύθμους και αλλόκοτους, σε καθρέφτες, που τις περισσότερες φορές είναι παραμορφωτικοί, αλλά τόσο αληθινοί όσο και οι πιο μύχιες επιθυμίες μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Ανασύνθεση της παιδικής μνήμης
Αντί σημαίας, ένα ανθρώπινο τομάρι...
Ο άντρας της διπλανής πόρτας
Βεντέτα με τόπο και γη
Η τέχνη ως ιερή μαρτυρία
Ελληνικοί κανόνες και εμπειρίες
Εικονοκλαστική ευφορία
Γνωριμία με την Μάτση Χατζηλαζάρου
Το αίνιγμα Le Corbusier
Ενα βιβλίο με σκληρή επιστημονική φαντασία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Αντιφάσεις και συναιρέσεις
Το ταξίδι στο άγνωστο από τον Μπέκετ
Λέξεις που διαβρώνουν
Νεοέλληνες και Νεοευρωπαίοι
Σπασμός
Τζόναθαν Φράνζεν: η ανατομία ενός συγγραφέα σταρ
Μελαγχολία
Κριτική βιβλίου
Ανασύνθεση της παιδικής μνήμης
Αντί σημαίας, ένα ανθρώπινο τομάρι...
Αλλόκοτες ιστορίες
Ο άντρας της διπλανής πόρτας
Βεντέτα με τόπο και γη
Η τέχνη ως ιερή μαρτυρία
Ελληνικοί κανόνες και εμπειρίες
Εικονοκλαστική ευφορία
Γνωριμία με την Μάτση Χατζηλαζάρου
Το αίνιγμα Le Corbusier
Ενα βιβλίο με σκληρή επιστημονική φαντασία
Από τις 4:00 στις 6:00
Αποκρυφισμός και μουσική
Ενα χαρισματικό κορίτσι