Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Λέξεις που διαβρώνουν

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Νίκος Χατζόπουλος και ο Πάρις Κούτσικος, ξεκινώντας από το περιοδικό εναλλακτικού lifestyle οξύ, τη φιλοσοφική επιθεώρηση Προπαγάνδα, και το street culture περιοδικό Carpe Diem, αποφάσισαν να επεκταθούν στον χώρο του βιβλίου με τίτλους που απευθύνονται σε ένα κοινό ευαίσθητο στις νέες καλλιτεχνικές τάσεις, όχι μόνο τις λογοτεχνικές, αλλά και τις μουσικές, τις εικαστικές, τις κινηματογραφικές.

Πρώτη έκδοση, το πολύκροτο Trainspotting του Irvine Welsh (έκδ. 1996), που έδωσε το στίγμα του νέου εκδοτικού οίκου χάρη και στην πρωτοποριακή για την εποχή της εικαστική προσέγγιση του εξωφύλλου. Ακολούθησαν έργα συγγραφέων, όπως ο Russell Banks, ο Clive Barker, ο Neil Gaiman, ο Iain Banks, ο Will Self, ο Chuck Palahniuk, ο John King, ο Graham Masterton, ο Brian Lumley, ο George Pelecanos, τους οποίους οι εκδόσεις Οξύ σύστησαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Σύντομα το Οξύ έδωσε βήμα σε νέους έλληνες συγγραφείς, όπως η Αντζελα Δημητρακάκη, αλλά και σε αιρετικές πένες, όπως ο αυστριακός σκιτσογράφος Gerhard Haderer με το κόμικς «Η ζωή του Ιησού».

Σήμερα οι εκδόσεις Οξύ στεγάζονται στη θρυλική μπλε πολυκατοικία της πλατείας Εξαρχείων. Η δραστηριότητά τους έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς από τότε που μπήκε στην παρέα και ο Τάσος Βογιατζής: περιοδικά μουσικής, street culture και βιβλίου (Sonik, Platform, Index), portals για μουσική, κινηματογράφο και βιβλίο (Avopolis.gr, movieworld.gr, indexonline.gr, platform.gr), καθώς και ο πολυχώρος «Floral» της πλατείας Εξαρχείων είναι μερικές από τις δραστηριότητες της ομάδας του Οξύ, ενώ σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο το νέο ηλεκτρονικό και ψηφιακό κατάστημα kuku.gr.

Στις 14 Οκτωβρίου ας φτάσουν οι φίλοι στο «Floral» (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια), εορτάζονται τα 15 χρόνια με μουσικές (live Κ.ΒΗΤΑ, ΙΟΝ & DJs) από τις 22.00, και με bazaar βιβλίου, εκθέσεις και δώρα από τις 10.00.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
Αντιφάσεις και συναιρέσεις
Το ταξίδι στο άγνωστο από τον Μπέκετ
Νεοέλληνες και Νεοευρωπαίοι
Σπασμός
Τζόναθαν Φράνζεν: η ανατομία ενός συγγραφέα σταρ
Μελαγχολία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Αντιφάσεις και συναιρέσεις
Το ταξίδι στο άγνωστο από τον Μπέκετ
Λέξεις που διαβρώνουν
Νεοέλληνες και Νεοευρωπαίοι
Σπασμός
Τζόναθαν Φράνζεν: η ανατομία ενός συγγραφέα σταρ
Μελαγχολία
Κριτική βιβλίου
Ανασύνθεση της παιδικής μνήμης
Αντί σημαίας, ένα ανθρώπινο τομάρι...
Αλλόκοτες ιστορίες
Ο άντρας της διπλανής πόρτας
Βεντέτα με τόπο και γη
Η τέχνη ως ιερή μαρτυρία
Ελληνικοί κανόνες και εμπειρίες
Εικονοκλαστική ευφορία
Γνωριμία με την Μάτση Χατζηλαζάρου
Το αίνιγμα Le Corbusier
Ενα βιβλίο με σκληρή επιστημονική φαντασία
Από τις 4:00 στις 6:00
Αποκρυφισμός και μουσική
Ενα χαρισματικό κορίτσι