Έντυπη Έκδοση

Τορπίλες και συρματόπλεγμα

Ναύκληρος στο φορτηγό «Ωρωπός» του Μαρή Εμπειρίκου υπηρετούσε ο Κυθηριώτης Κοσμάς Μαζαράκης.

Το επιδρομικό Κορμοράν με την ειρηνική όψη του Το επιδρομικό Κορμοράν με την ειρηνική όψη του Το 1942 το πλοίο βυθίστηκε αύτανδρο από γερμανικό υποβρύχιο. Είχε χάσει επαφή με τη συμμαχική νηοπομπή. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Στάλαγκ ΧΒ και Ιλαγκ-Μάρλαγκ είχε κρατηθεί ο Χιώτης θερμαστής Μιχάλης Λιαδής, στα 26 του βρήκε τραγικό τέλος ο Κιμωλιάτης Αντώνης Βεντούρης, όταν το πλοίο «Νέλυ», ιδιοκτησίας Μαργαρώνη, βυθίστηκε έπειτα από τορπιλισμό δυτικά της Ιρλανδίας.

Συγκλονιστικές ιστορίες και μαρτυρίες Ελλήνων ναυτικών αιχμαλώτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από το νέο βιβλίο του ακαταπόνητου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Πηγαδά «Τορπίλες και συρματόπλεγμα», Εκδόσεις Μπατσιούλας.

Με ερευνητική διάθεση ακάματου μελετητή, ο ρέκτης ιστοριοδίφης ανέτρεξε σε αρχειακές πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας, στον Ερυθρό Σταυρό, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, κατέγραψε αφηγήσεις παιδιών αιχμαλώτων, αποτύπωσε τη διπλή κτηνωδία του πολέμου -μεσοπέλαγα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Ευρώπη, Αφρική, Απω Ανατολή-, με ένα και μόνο κίνητρο, «να σαρκώσει τη μνήμη σε σώμα» αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού.

Αλλωστε η παρούσα ιστορική έρευνα καταπιάνεται με την αιχμαλωσία των Ελλήνων ναυτικών. «Αυτών που μαρτύρησαν πολλαπλώς ως αιχμάλωτοι πολέμου στα κολαστήρια της Ιαπωνίας και της Γερμανίας ή κρατήθηκαν κάτω από οπωσδήποτε λιγότερο δυσμενείς συνθήκες σε ιταλικά, γαλλικά (της φιλοναζιστικής κυβέρνησης του Βισί) στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμη και σε... βρετανικά έμπεδα. Ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες. Τρεις Μπουμπουλίνες της εποχής, που αξίζουν τον δημόσιο έπαινο. (Βλ. Δημητρακοπούλου Καρολίνα, Δροδούπου Ανατολή και Χυτοπορίτου-Χυτοπούλου Κατερίνα)», σημειώνει ο συγγραφέας (φωτογρ.). *

Μαργαρίτα γιορτινή

Εκθεση φωτογραφίας και χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνουν την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, τα μέλη του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», του εξειδικευμένου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση μεταξύ 14 και 21 ετών.

Επίσης, φιλοξενεί ενηλίκους με νοητική υστέρηση έως 35 ετών, που επιθυμούν να εργαστούν στην ανοιχτή αγορά και μπορούν να ενταχθούν σε διετές πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση. Εδώ θα βρείτε γλυκά σπιτικά, δώρα και γούρια για τις γιορτινές σας υποχρεώσεις. Το εργαστήρι ιδρύθηκε το 1979 με την πρωτοβουλία μιας μητέρας παιδιού με αναπηρία. Η εισαγωγή στα προγράμματα του κέντρου γίνεται ύστερα από αξιολόγηση από διεπιστημονική ομάδα, που αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικό παιδαγωγό. Η φοίτηση παρέχεται δωρεάν. Τηλ.: 210-6138150.

Εκθεση ζωγραφικής

*Εναρξη απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου), τηλ. 210-4101401, στις 7.00 και διαρκεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ώρες λειτουργίας 6-9 μ.μ., της έκθεσης ζωγραφικής με έργα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Μητρόπολης Πειραιά. Αφιερωμένη στην 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Magna Grecia

Εκδήλωση για την ελληνόφωνη Καλαβρία πραγματοποιεί απόψε ώρα 7.00 στην αίθουσα «Δαίδαλος» του Ελληνοβρετανικού Κολεγίου, Ρεθύμνου 1α (παραπλεύρως Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών), ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, Φαραντάτων 31, τηλ. 210-7718077.

Θα χαιρετίσει ο Κωνσταντίνος Καρκανιάς, πρόεδρος του ΟΔΕΓ, και θα ακολουθήσει εισαγωγική ομιλία από τον Αθανάσιο Κόρμαλη, πρώην πρόεδρο του ΟΔΕΓ, με θέμα «Ελληνοκαλαβρέζικη διάλεκτος: ιστορία και χαρακτηριστικά». Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Σπηλιωτόπουλο και προβολή της ταινίας μικρού μήκους: «Το φουκάρι τη γενία». Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με μαγνητοσκοπημένα παραδοσιακά τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων από τις ελληνόφωνες περιοχές. Στη φωτογραφία, δείγμα αρχαίας ελληνικής τέχνης από την ελληνόφωνη Καλαβρία.

Αντιθέσεις

Νίκος Θέμελης συγγραφέας

«Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για να χτίσουμε νέα ταυτότητα»

«Βήμα»

Μίκης Θεοδωράκης συνθέτης

«Χρειαζόμαστε σπορά ιδεών»

«Ε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συλληφθέντες στην πορεία μνήμης
Κεφαλικός φόρος αίματος
Φουντώνουν οι καταλήψεις
Η νεολαία ΣΥΝ καταγγέλλει
Σε δικαστήριο ανηλίκων
Απαγορευμένα δακρυγόνα
Μυαλά και χημικά ληγμένα
Υπόθεση Γιάφκες
Φόρτωσαν κι άλλο κακούργημα στους «6»
Και τα όπλα του Αγρινίου δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια
Ευρωπαϊκό Διάταγμα Ερευνας
Η Ευρώπη σε κοριο-κλοιό
Απεργία στις συγκοινωνίες
Χειρόφρενο 24 ώρες στις συγκοινωνίες
Ο Γολγοθάς των συνταξιούχων
Χόρτασαν μια ζωή δουλειά, τώρα δούλεμα
Φράκαραν στη γραφειοκρατία
Συμβασιούχοι ΟΑΕΕ
Σάκος του μποξ 250 συμβασιούχοι
Δήμος Αθηναίων
Πριμ στο ραδιοσταθμό αντί για τα σκουπίδια
Νέο Ρυθμιστικό Αττικής
Ανοίγουν τις πόρτες για βιομηχανίες στην Αττική
«Καλλικράτης»
Τι θα κάνουν οι ηλικιωμένοι χωρίς αγροτικούς γιατρούς;
Κινητοποιήσεις κρατουμένων
9.000 αποχή, 1.000 πείνα
Εκπαίδευση
Δουλειά αντί για μόρφωση για τα παιδιά των μειονοτήτων
Προαστιακός
Εργαλείο αποκέντρωσης
Καταγγελία εργαζομένων
«Σε ιδιώτες η Εγνατία»
Άλλες ειδήσεις
Στους δήμους τα ΚΕΠ από το νέο έτος
Πιάστηκε ο Ψωμιάδης της ASPIS
Σε δίκη για τις σφεντόνες στη Σούδα
Αντάλλαξαν βέρες δήμος και ΑΠΘ