Έντυπη Έκδοση

ΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

Και ο Γκορμπατσόφ ζητάει ακύρωση των εκλογών

Κλιμακώνεται ο πολιτικός αναβρασμός στη Ρωσία, καθώς η εξωκοινοβουλευτική και επί το πλείστον φιλοδυτική αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαδηλώσεις, παρά τις βίαιες προσαγωγές στελεχών και ακτιβιστών της, επιδιώκοντας ακύρωση των εκλογών της περασμένης Κυριακής, αίτημα που υποστήριξε και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ωστόσο, τα τρία κόμματα της «θεσμικής» λεγόμενης αντιπολίτευσης, που αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους και εκπροσωπούνται στη νέα Κρατική Δούμα, δεν συμμερίζονται τα ακραία αιτήματα και χαμηλώνουν τους τόνους της κριτικής τους περί νοθείας του αποτελέσματος, ενώ πολύ περισσότερο οι επίσημες κυβερνητικές αρχές απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε συζήτηση και ετοιμάζονται για μετωπική αντιπαράθεση με τους «έξωθεν καθοδηγούμενους προβοκάτορες», όπως άρχισαν να περιγράφονται οι διοργανωτές των διαδηλώσεων.

Ο οικονομολόγος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός της εποχής Γέλτσιν, το κόμμα του οποίου «Γιάμπλακο» συγκέντρωσε κατά τα επίσημα αποτελέσματα το 3,43% των ψήφων, χωρίς να ξεπεράσει τα διαδοχικά όρια 5-7% για να μπει στη Βουλή, πρότεινε άμεση παραίτηση όλων των εκλεγμένων βουλευτών, έτσι ώστε να προκληθεί νέα προκήρυξη εκλογών, ενώ το βράδυ των εκλογών είχε ισχυριστεί ότι οι παρατηρητές του κόμματός του αποκλείστηκαν από την καταμέτρηση, ωστόσο κατέγραψαν ότι το ποσοστό του κόμματός του ανέρχεται στο 20%.

Η ιδέα των μαζικών παραιτήσεων απορρίφθηκε πάραυτα από κομμουνιστές, «κεντροαριστερούς» της «Δίκαιης Ρωσίας» και υπερεθνικιστές του κόμματος Ζιρινόφσκι, οι οποίοι έχουν προκρίνει τις δικαστικές προσφυγές κατά των παρατυπιών και δεν ενθουσιάζονται από τις διαδηλώσεις, που μάλλον ματαίως προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα «εγχρώμων επαναστάσεων» ή «αραβικής άνοιξης».

Ο Μ. Γκορμπατσόφ στις δικές του δηλώσεις εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» δεν συγκέντρωσε ούτε καν 25% και οπωσδήποτε όχι 49,3%, κατά τα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο οι δηλώσεις αυτές δεν φάνηκαν να πτοούν τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσήλθε αυτοπροσώπως και κατέθεσε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την αίτηση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Περί τις 20.000 ενδιαφερόμενοι έχουν γραφτεί στις λίστες κοινωνικής δικτύωσης, που ετοιμάζουν την Κυριακή μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία της Επανάστασης μπροστά στο Κρεμλίνο, ενώ οι δημοτικές αρχές άρχισαν να αποκλείουν την περιοχή, ανακοινώνοντας την έναρξη έργων συντήρησης... υδραυλικών δικτύων.

Η ελευθερία του συναθροίζεσθαι... (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Η ελευθερία του συναθροίζεσθαι... (ΕΡΑ/ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Σχετικά θέματα: Ρωσία
Το ΝΑΤΟ «συμβουλεύει» τη Μόσχα να μη... σπαταλά χρήματα για την άμυνα
Για το ίδιο θέμα
Αμερικανικό δάκτυλο βλέπει ο Πούτιν πίσω από τις διαδηλώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία
Και ο Γκορμπατσόφ ζητάει ακύρωση των εκλογών
Το ΝΑΤΟ «συμβουλεύει» τη Μόσχα να μη... σπαταλά χρήματα για την άμυνα
Ιταλία
Με το άλλοθι της Ελλάδας
Συνελήφθη ο Νονός των Καζαλέζι
Συρία
«Είμαι αθώος για το αίμα»
Γαλλία
Γάλλοι βουλευτές: Να διώκονται και όσοι πληρώνουν για σεξ
Κλιματικές αλλαγές
Λιώνουν και οι Αλπεις
Σερβία
Τρενάρει η Αυστρία την ενταξιακή πορεία της Σερβίας
ΗΠΑ
Σε ισόβια μετατράπηκε η ποινή του Τζαμάλ
Ιράν
Μπλόκαρε το Ιράν την εικονική πρεσβεία των ΗΠΑ
Πακιστάν
Φήμες για παραίτηση Ζαρντάρι
Ιαπωνία
Greenpeace κατά Τόκιο
Αίγυπτος
Ανώριμη ακόμη η δημοκρατία για την αιγυπτιακή χούντα
Άλλες ειδήσεις
Ο Γκέιτς στην Κίνα