Έντυπη Έκδοση

Πρότυπο η Αχαϊκή Συμπολιτεία

Εύχρηστο εγχειρίδιο για την ανερεύνηση των δομών στα διάφορα ελληνικά πολιτεύματα, συγκροτημένο από ειδήμονα καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Durham.

Απόσταγμα πολύχρονης μελέτης κι ενασχόλησης τόσο με την «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη (υποδειγματικά σχολιασμένη έκδοση στη σειρά της Οξφόρδης) όσο και με τις άμεσες κι έμμεσες πηγές, η συγκεκριμένη συλλογή του Ρ. Rhodes παρουσιάζει μεθοδικά μέσα από φιλολογικές, επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες τ' αρχαία πολιτεύματα, που αποτέλεσαν πρότυπα εσαεί για το νεότερο δυτικό κόσμο.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Ποιος όμως συνειδητοποιεί ότι κι οι συμπολιτείες, και κάθε είδους ομοσπονδίες, ή κοινοπολιτειακά σχήματα, στον τόπο μας ανάγουν τις ρίζες τους; Και ότι ως κι οι βασικοί κανόνες του αμερικανικού συντάγματος διαμορφώθηκαν πάνω στα πρότυπα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ύστερα από μελέτη των δεδομένων του ίδιου του Πολυβίου;

Ο Rhodes διακρίνει 11 θεματικές ενότητες βάσει των οποίων κατατάσσει τις παραδιδόμενες πληροφορίες, έτσι ώστε για κάθε ζήτημα ο σπουδαστής διαθέτει επαρκή κι έγκυρη τεκμηρίωση: Κρατική οργάνωση στην ομηρική εποχή, Οικονομική και πολιτική ανάπτυξη στα χρόνια της τυραννίας, Σπαρτιατικό και αθηναϊκό πολίτευμα, Οικονομική ζωή, Θρησκεία και πολιτεία, Πόλεις - δημοκρατία, ολιγαρχία κι εμφύλιος, Ομοσπονδίες, θρησκευτικές ενώσεις κι ηγεμονίες υπό τη μορφή «συμμαχίας» ή «κοινής ειρήνης», η εμφάνιση των ελληνιστικών κρατών και η λειτουργία των Κοινών κ.α.π.

Παρά την προσπάθεια που 'χει καταβληθεί για την άρτια εκδοτική εμφάνιση (ανώτερη του πρωτοτύπου!) και την ορθή απόδοση των ονομάτων, τοπωνυμίων και γραμματολογικών παραπομπών, θα 'ταν και για ιστορικούς και φιλολόγους πιο αξιόπιστο βοήθημα, αν είχε προσεχτεί περισσότερο η ερμηνεία των κειμένων. «Δήμος» και «λαός» δεν είναι όροι ταυτόσημοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως στη μετάφραση ιδίως των αρχαίων επιγραφών, ενώ η γλώσσα, γενικότερα, αμφιταλαντεύεται απ' τη φροντιστηριακή ακαμψία στην άκαιρη υπερακρίβεια.

 

Ρ. J. RHODES

Οι ελληνικές πόλεις-κράτη. Μια συλλογή πηγών

ΜΤΦΡ.-ΕΠΙΜ.: Ι.Κ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημήτρης Ν. Παπαδήμας

Σελ.: 438

Τιμή: 31,95 ευρώ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας
Η τροπολογία της «επιφάνειας»
Επιθετικός εθνικισμός
Ο άντρας που ήξερε ν' αγαπάει
Ο πότης
Επίσκεψη από τον Δημοσθένη Κούκουνα*
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Γλυκιά μου, μην ξεπορτίσεις
Φλογερό ταμπεραμέντο
Μουσική
«Αν δεν βλέπεις το ωραίο, αυτό δεν υπάρχει»
Αρχαιολογικοί χώροι
Επισκευάζεται και το «σπίτι» της Νίκης της Σαμοθράκης
Θέατρο
Αγωνίζομαι για την ιδέα της Ευρώπης
Κινηματογράφος
«Δεν έβλεπα τον εαυτό μου ως Ιαβέρη»
Βιβλίο
Στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας
Η τροπολογία της «επιφάνειας»
Επιθετικός εθνικισμός
Ο άντρας που ήξερε ν' αγαπάει
Ο πότης
Πρότυπο η Αχαϊκή Συμπολιτεία
Επίσκεψη από τον Δημοσθένη Κούκουνα*
Άλλες ειδήσεις
Εισβολή σινεμά στην Κερατέα
«Οπου και να ταξιδέψω, η πίστωση τελειώνει»
Αδυνάτισμα με το... ρολόι