Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ 1/4 ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

«Δεν κάθομαι, προστατεύω το περιβάλλον»!

«Δουλεύουμε λιγότερο - Προστατεύουμε το περιβάλλον». Η πρόταση για εργασιακό μοντέλο λιγότερων ωρών που έρχεται ταυτόχρονα από δύο μεγάλα Ινστιτούτα Ερευνών, δεν έχει μόνο κοινωνικό χαρακτήρα, για την προστασία της συναισθηματικής και ψυχικής ισορροπίας των εργαζομένων, αλλά συνδυάζει την προστασία του ελεύθερου χρόνου με την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Αν δουλεύαμε δύο λεπτά λιγότερα την ημέρα, για ένα χρόνο, μπορούμε να αποτρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας  του πλανήτη  κατά 1/4 ή 1/2. Ετσι, οι λίμνες  θα εξακολουθούν να παγώνουν και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν  το χιόνι... Αν δουλεύαμε δύο λεπτά λιγότερα την ημέρα, για ένα χρόνο, μπορούμε να αποτρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1/4 ή 1/2. Ετσι, οι λίμνες θα εξακολουθούν να παγώνουν και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν το χιόνι... «Ο υπολογισμός είναι (σε πρώτο επίπεδο) απλός», λέει στην «Ε» ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόσνικ, του αμερικανικού Κέντρου Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (CEPR), «λιγότερες ώρες εργασίας ή περισσότερες ημέρες διακοπών κάθε χρόνο σημαίνουν λιγότερες εκπομπές των αεριών του θερμοκηπίου, με την προϋπόθεση ότι οι άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εκπομπή τους παραμένουν σταθεροί».

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ειδικά όταν οι ερευνητές επιμένουν ότι η μείωση στις εργατοώρες δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και την παραγωγικότητα, αλλά το αντίθετο.

Το ευρωπαϊκό μοντέλο

Ο Ρόσνικ όπως άλλωστε και ο συνάδελφός του, Αντριου Ουάτ, του ευρωπαϊκού κέντρου ETUI υποστηρίζουν, σε δύο ξεχωριστές εκθέσεις τους, ότι οι λιγότερες ώρες εβδομαδιαίας εργασίας ή η αύξηση των ημερών αδείας στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου θα απέτρεπαν την ετήσια αύξηση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 0,5%. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι 2 λεπτά λιγότερης εργασίας (υπολογίζεται 8ωρη εργασία) κάθε μέρα για ένα χρόνο ή η διατήρηση του 8ώρου αλλά η πρόσθεση μίας επιπλέον ημέρας διακοπών ανά έτος, μπορούν να αποτρέψουν κατά 1/4 ή και κατά ½ την προβλεπόμενη άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι το 2020. Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι μιλούν για «υπερθέρμανση του πλανήτη, που δεν είναι ήδη κλειδωμένη», δηλαδή αυτή που έχει ξεκινήσει να προκαλείται από τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου το 1990, που ήδη υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Ρόσνικ και Ουάτ σχολιάζουν ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο εργασίας, σε αντίθεση με το αμερικανικό, είναι περισσότερο φιλικό προς τον εργαζόμενο αλλά και το περιβάλλον. «Μπορεί το ευρωπαϊκό μοντέλο να έχει κατά βάση λιγότερες απολαβές σε σχέση με το αμερικανικό, αλλά προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο», λέει ο Ουάτ, υποστηρίζοντας ότι πλέον στις βιομηχανικά και τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, σχετικά με τις οικονομικές τους απολαβές σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ των ωρών εργασίας και των ωρών που αφιερώνονται σε άλλες δραστηριότητες.

Στις εκθέσεις του CEPR και του ETUI σημειώνεται ότι η πρόταση για λιγότερες ώρες εργασίας μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα στην Ευρώπη ή μελλοντικά σε κοινωνίες με δικαιότερη κατανομή πλούτου και αγαθών και όχι στις ΗΠΑ σήμερα, όπου το οικονομικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες ανισότητες. «Στην αμερικανική οικονομία η πλειονότητα των εργαζομένων θα έπρεπε να ρίξει κατά πολύ το καθημερινό επίπεδο ζωής προκειμένου να εργάζεται λιγότερο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του CEPR.

Ο Ντέιβιντ Ρόσνικ μάς λέει ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας: «Την περίοδο 1950-2012, οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,46% ετησίως. Ετσι η πρόταση για ετήσια μείωση κατά 0,5% είναι σχεδόν απόλυτα σύμφωνη με την ιστορική "εμπειρία" της χώρας. Δηλαδή εάν το 2012 ένας εργαζόμενος δουλεύει 2.038 ετησίως, προτείνουμε αυτές οι ώρες να μειωθούν και να φθάσουν ανά εργαζόμενο τις 1.311 μέχρι το 2100.

Αλλοι συνδυασμοί

Με βάση το 8ωρο, αυτό σημαίνει μείωση της εργατοημέρας κατά δύο λεπτά το χρόνο ή μία επιπλέον ημέρα διακοπών. Ενας άλλος συνδυασμός είναι η μείωση των ωρών εργασίας κατά 1 λεπτό κάθε χρόνο σε συνδυασμό με την πρόσθεση μίας επιπλέον εβδομάδας άδειας στις ημέρες διακοπών. Ή μέχρι το 2100, μπορούμε να έχουμε 7ωρη εργασία, 4 ημέρες την εβδομάδα και 4 επιπλέον εβδομάδες διακοπών το χρόνο».

Ρόσνικ και Ουάιτ παραδέχονται πάντως ότι η πρόταση «δουλέψτε λιγότερο για να βοηθήσουμε το περιβάλλον» χρειάζεται επιπλέον ανάλυση και νέες μετρήσεις, καθώς στις εκθέσεις τους δεν έχουν λάβει υπόψη τις εκπομπές αερίων που θα παράγουν οι άνθρωποι στη διάρκεια των μακρύτερων διακοπών τους (π.χ. περισσότερες μετακινήσεις με αεροπλάνο), ούτε και τη συνεχή αύξηση της ανεργίας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
«Δεν κάθομαι, προστατεύω το περιβάλλον»!
Τυνησία
Στο δρόμο για νέα επανάσταση
Ιταλία
Το έκαναν ντέρμπι
Ευρωπαϊκή Ενωση
Στην Εντατική το όραμα της Ευρώπης
Αυτοκινητοβιομηχανίες
«Πρασινίζουν» τα τεστ οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Λιβύη
Αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της η Λιβύη
Ρωσία
Gazprom, ένας πρώην γίγαντας
Κίνα
Ενοικιάζονται σύντροφοι για την (κινεζική) Πρωτοχρονιά