Έντυπη Έκδοση

Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο

Η προκήρυξη για την πρόσληψη 15 δικαστικών επιμελητών (ΥΕ) στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκδόθηκε το 2008 έπειτα από Κοινή Απόφαση των τότε υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομίας.

Με την απόφαση, εκτός των τυπικών προσόντων (σπουδές, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός παιδιών κ.λπ.) με βάση τα οποία θα καθοριζόταν με μοριοδότηση η σειρά κατάταξης των υποψηφίων, θεσπιζόταν και η διενέργεια συνέντευξης (είχε επονομαστεί ως «γαλάζια» συνέντευξη) από τριμελή επιτροπή δικαστικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στον διαγωνισμό υπέβαλαν αιτήσεις 2.346 υποψήφιοι και 322 από αυτούς αποκλείστηκαν λόγω ελλείψεων στα υποβληθέντα δικαιολογητικά.

Ως αιτία αποκλεισμού στη σχετική κατάσταση που απέστειλε η επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο ΑΣΕΠ αναγράφεται πως οι 232 υποψήφιοι από αυτούς προσκόμισαν απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο ΤΕΕ και τρεις από αυτούς πτυχίο ΑΕΙ. Οπως αναφέρεται στο πόρισμά του, που εξέδωσε το 2009, για τον προαναφερόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο αποκλεισμός των υποψηφίων αυτών με την αιτιολογία ότι είχαν επιπλέον προσόντα δεν είναι νόμιμος γιατί οι διεκδικούμενες 15 θέσεις δικαστικών επιμελητών ήταν ΥΕ και άρα οι παραπάνω διέθεταν υποχρεωτικά και απολυτήριο Δημοτικού.

Ο τρόπος

Η δεύτερη και βασικότερη ένσταση του ΑΣΕΠ, που οδήγησε στην ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που είχαν διενεργήσει τρεις δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήταν ο τρόπος και η διαδικασία που τήρησαν κατά τη διενέργεια συνέντευξης των υποψηφίων, καθώς ούτε πρακτικά συνέταξαν ούτε υπήρξε βαθμολόγηση και αξιολόγηση των υποψηφίων. Στη συνέντευξη προσήλθαν τελικώς 923 υποψήφιοι. Από τον έλεγχο των στοιχείων που υπεβλήθησαν στο ΑΣΕΠ (μαζί με τον πίνακα κατάταξης των 15 διοριστέων και άλλων 15 αναπληρωτών με σειρά προτεραιότητας) διαπιστώθηκε πλήθος παρατυπιών.

«Ούτε στα πρακτικά», αναφέρεται στο πόρισμα του Β' Τμήματος του ΑΣΕΠ, «ούτε στον πίνακα που μας παραδόθηκε αναφέρονται ουσιαστικά προσόντα και ιδιότητες στα οποία υπερτερούν οι επιλεγέντες σε σύγκριση με τους κριθέντες μη διοριστέους. Η αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού ούτε στα πρακτικά ούτε στους οικείους πίνακες παραθέτει στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η εξατομικευμένη αξιολογικά ή βαθμολογικά κρίση αυτής για κάθε υποψήφιο. Επειδή η διαγωνιστική διαδικασία για την πλήρωση των προαναφερόμενων κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων ΥΕ επιμελητών δικαστηρίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν διενεργήθηκε νόμιμα πρέπει να μην κυρωθούν οι αποσταλλέντες στο ΑΣΕΠ πίνακες κατάταξης και διοριστέων που καταρτίστηκαν σύμφωνα με την προκήρυξη υπ' αριθμ. 2/2008 του υπουργού Δικαιοσύνης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΣΕΠ
Σχετικά θέματα: ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Αμφιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική κρίση
Ασιτία και στους μαθητές της Κρήτης
Παιδί
Καταρρέει το κράτος πρόνοιας, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαφάνεια και διαφθορά
Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία
Αγροτικά θέματα
«Καρφωμένα» τα τρακτέρ
ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναγκαία η... κακοποίηση
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Χρυσή Αυγή
Διαμαρτυρία στο Φάληρο για τη Χρυσή Αυγή
Πίεση και στο πολυϊατρείο Περάματος
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Τι απαντά στις καταγγελίες το Ωνάσειο
Άλλες ειδήσεις
Το «Ξυνή» μηνύει το υπουργείο