Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ Η ΔΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Στόχος, η αναδιάρθρωση

Πολλοί νόμοι, μικρή προστασία. Δαιδαλώδης, κατακερματισμένη και αρκετές φορές αντιφατική η δασική νομοθεσία, είναι κοινή διαπίστωση πια ότι δεν προσφέρει ικανοποιητική προστασία στο δασικό πλούτο της χώρας. Σήμερα, περισσότερα από 430 χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων είναι καταπατημένα, ενώ μέσα σε 20 χρόνια «χάθηκαν» περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασών.

Μίτος της Αριάδνης για το συγκεχυμένο νομικό πλαίσιο θεωρείται η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, η οποία ήδη δρομολογείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο δασικός κώδικας αποτελεί μνημονιακή επιταγή και στην τελευταία συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής διευρευνήθηκε η σκοπιμότητα και η πρόοδος του έργου.

Στόχος του κώδικα είναι η συγκέντρωση και ο εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας σε ένα ενιαίο και σύγχρονο κείμενο, το οποίο θα διασφαλίζει και θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση σε αυτό υπηρεσιών, φορέων, δικαστικών αρχών, αλλά και πολιτών.

Η διαδικασία όμως ανάθεσης του έργου σε ιδιωτικά γραφεία, αντί της υπάρχουσας επιτροπής κωδικοποίησης, οι αναφορές περί «ανάπλασης» και «εκσυγχρονισμού» διατάξεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, και τους χαρακτηρισμούς των δασικών εκτάσεων, αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από πολλά μέλη της επιτροπής. Κάποιοι διατύπωσαν φόβους ότι οι περίφημες «αναπλάσεις» θα ανοίξουν το δρόμο για «επενδύσεις» που θα καταπατήσουν και θα καταστρέψουν τον εναπομείναντα δημόσιο δασικό πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα πρακτικά αποτελούν άριστο πληροφοριακό υλικό, το οποίο δίνει μια συνοπτική εικόνα του ζητήματος της προστασίας των δασών, παρουσιάζοντας το απίστευτα μπλεγμένο νομοθετικό και διοικητικό δασικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τα μειονεκτήματα, τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες που ταλανίζουν τη δασική νομοθεσία και καθιστούν γράμμα κενό την εφαρμογή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Αμφιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική κρίση
Ασιτία και στους μαθητές της Κρήτης
Παιδί
Καταρρέει το κράτος πρόνοιας, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαφάνεια και διαφθορά
Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία
Αγροτικά θέματα
«Καρφωμένα» τα τρακτέρ
ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναγκαία η... κακοποίηση
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Χρυσή Αυγή
Διαμαρτυρία στο Φάληρο για τη Χρυσή Αυγή
Πίεση και στο πολυϊατρείο Περάματος
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Τι απαντά στις καταγγελίες το Ωνάσειο
Άλλες ειδήσεις
Το «Ξυνή» μηνύει το υπουργείο