Έντυπη Έκδοση

Δάση, βορά στην «ανάπτυξη» και τη νομοθεσία

** Πολυάριθμες διατάξεις και διάσπαρτες ρυθμίσεις για το περιβάλλον
*** Σημαντικά κενά παρουσιάζει το ποινικό μέρος των περιβαλλοντικών νόμων
*** Προσοχή και περίσκεψη απαιτούνται, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι νομικοί ακροβατισμοί
*** Επιβάλλεται η ταχύτερη θέσπιση ενός νέου Δασικού Κώδικα

Χιλιάδες είναι οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις Χιλιάδες είναι οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις Χάος επικρατεί στο θέμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξαιτίας της πολυνομίας και των πολυάριθμων διατάξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι επαΐοντες (δασικοί υπάλληλοι) έρχονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενες διατάξεις. «Πολλές φορές μάλιστα», όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δ. Θ. Αυγερινοπούλου, «κάποιες διατάξεις δεν έχουν καταργηθεί ρητά. Με αποτέλεσμα ο αρμόδιος φορέας -είτε είναι πολίτες είτε νομικό πρόσωπο είτε ακόμα και η δημόσια αρχή- να μη γνωρίζει ποια είναι τελικά η ισχύουσα νομοθεσία!»

Εκατοντάδες πράξεις

Εκτός από το νόμο-πλαίσιο για το περιβάλλον (1650/1086), η κ. Αυγερινοπούλου εξήγησε ότι καταγράφονται πάνω από 500 νομοθετικά κείμενα που αφορούν το περιβάλλον, καθώς και διάσπαρτες ρυθμίσεις σε σειρά νομοθετημάτων, αλλά και εκατοντάδες εσωτερικές πράξεις της διοίκησης, νομοθετικού περιεχομένου ή μη, όπως οι εγκύκλιοι. «Σ' αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις ρυθμίσεις των διεθνών περιβαλλοντικών κειμένων που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα».

Στη δασική νομοθεσία καταγράφονται και αρκετοί λευκοί περιβαλλοντικοί νόμοι, υπό την έννοια ότι παρουσιάζονται σημαντικά κενά, κυρίως ως προς το ποινικό μέρος, δηλαδή στην τιμωρία των παραβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981, βάσει του οποίου καθορίζονται νομικά τα προστατευόμενα είδη στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο διάταγμα, όμως, δεν περιείχε κυρώσεις. Οι κυρώσεις για τη θανάτωση, ενόχληση, καταστροφή των βιότοπων των παραπάνω ειδών ορίστηκαν... τριάντα χρόνια αργότερα, με το νόμο 3937/2011.

Ανάπλαση διατάξεων

«Παρακολουθήσαμε με πραγματικό ενδιαφέρον τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το θέμα της κωδικοποίησης της περιβαλλοντικής και της δασικής νομοθεσίας. Η θέση της Ενωσής μας είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει και στη χώρα μας ένας σύγχρονος και εφαρμόσιμος περιβαλλοντικός και Δασικός Κώδικας, ο οποίος να αποτελεί ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, που σήμερα κινείται σε ένα δαιδαλώδες και συγκεχυμένο νομικό και πλαίσιο», εξηγεί ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). Και προσθέτει: «Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοί μας εγκαλούνται γιατί δεν είχαν πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους, δεδομένο που τους φέρνει σε σύγκρουση με την ίδια την κοινωνία και βέβαια επιβάλλει την ταχύτερη θέσπιση ενός νέου Δασικού Κώδικα που θα εφαρμόζεται με ενιαίο και ξεκάθαρο τρόπο από τους δασικούς υπαλλήλους».

Ωστόσο στέκεται κι αυτός στη διατύπωση που υπάρχει στα πρακτικά περί «ανάπλασης» της δασικής νομοθεσίας: «Ορος που μόνο δόκιμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Εχουμε να παρατηρήσουμε ότι οι οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των δασών πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα της χώρας και τους δασικούς νόμους που εκδόθηκαν κατ' επιταγήν αυτού, καθώς και τη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Νομικοί ακροβατισμοί που πιθανά θα προταθούν και κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας (π.χ. περί επιτρεπτών επεμβάσεων στα δάση, τον ορισμό και τα ποσοτικά κριτήρια για το χαρακτηρισμό των δασών, κ.λπ.), αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τη λογική των εντός εισαγωγικών "επενδύσεων" ή της "ανάπτυξης", θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη περίσκεψη και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αυτού του έργου», καταλήγει.

Σ' αυτή τη λογική κινήθηκε και το σκεπτικό της βουλευτού Διαμάντως Μανωλάκου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ωστόσο η κωδικοποίηση θέλει προσοχή. Αυτό το λέω γιατί ειπώθηκε και "εκσυγχρονισμός". Δηλαδή να μην ανατραπούν νόμοι, διατάξεις ή νομολογία, ούτε να εξαφανιστούν άλλες, προκειμένου να αρθούν εμπόδια απελευθέρωσης των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπορούν να δοθούν στο κεφάλαιο, γιατί ενδιαφέρον υπάρχει και το ξέρουν».

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται ενδιαφέρον για ελεύθερη, ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΑΠΕ μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως και η ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Αμφιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική κρίση
Ασιτία και στους μαθητές της Κρήτης
Παιδί
Καταρρέει το κράτος πρόνοιας, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαφάνεια και διαφθορά
Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία
Αγροτικά θέματα
«Καρφωμένα» τα τρακτέρ
ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναγκαία η... κακοποίηση
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Χρυσή Αυγή
Διαμαρτυρία στο Φάληρο για τη Χρυσή Αυγή
Πίεση και στο πολυϊατρείο Περάματος
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Τι απαντά στις καταγγελίες το Ωνάσειο
Άλλες ειδήσεις
Το «Ξυνή» μηνύει το υπουργείο