Έντυπη Έκδοση

Πολλοί νόμοι- λίγη προστασία

Μια μικρή γεύση για το πραγματικό χάος που επικρατεί στους νόμους, οι οποίοι προστατεύουν το δασικό πλούτο της χώρας, είναι η μακροσκελής αναφορά που έκανε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γ. Αμοργιανιώτης.

Φυτρώνουν σαν μανιτάρια οι βίλες στα δάση Φυτρώνουν σαν μανιτάρια οι βίλες στα δάση Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι από το 1836, με το σχετικό προεδρικό διάταγμα ρυθμίστηκαν τα θέματα των ιδιωτικών δασών. Επίσης, με το νόμο 21/1837 ρυθμίστηκαν θέματα των δημόσιων κτημάτων.

Στη συνέχεια εκδόθηκαν μια σειρά νόμων και διαταγμάτων, τα οποία βέβαια ως πρώτο μέλημα είχαν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, έναντι διεκδικήσεων που υπήρχαν τότε από ιδιώτες, μονές, ιδρύματα κ.λπ. για τις εκτάσεις αυτές.

Επιπλέον, για την προστασία των δικαιωμάτων του Δημοσίου καθιερώθηκε το απαράγραπτο των δικαιωμάτων του. Στη χρονική διάρκεια αυτή έγιναν, επίσης, πολλές προσπάθειες αναδάσωσης, κυρίως τουριστικών περιοχών αλλά και άλλων και έτσι το 1928 με το σχετικό προεδρικό διάταγμα περί διαχειρίσεως δασών, κανονισμού, τρόπου υλοτομίας κ.λπ., τέθηκαν βάσεις για επιστημονική πλέον διαχείριση των δασών με καθιέρωση της αειφορίας.

Στη συνέχεια με τον πρώτο δασικό κώδικα, τον 4175/ 1929, κωδικοποιήθηκαν οι μέχρι τότε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επίσης, εκδόθηκαν αναγκαστικοί νόμοι όπως είναι ο 1539/1938 για την προστασία των δημόσιων κτημάτων.

Από το 1950 μέχρι και το 1970 εκδόθηκαν 4 νόμοι, 4 διατάγματα τα οποία συμπλήρωσαν, ρύθμισαν διάφορες διατάξεις για τη διαχείριση ή προστασία των δασικών εκτάσεων και επίσης τα θέματα των παραχωρήσεων.

Νέα καθεστώτα

Φθάνουμε στο νομοθετικό διάταγμα 86/1969. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε ισχύ με κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Με αυτό το διάταγμα κωδικοποιήθηκαν και πάλι οι μέχρι τότε ισχύουσες διατάξεις της βασικής νομοθεσίας, οι οποίες τροποποιημένες ισχύουν και έως σήμερα. Αν εξετάσουμε το χρονικό διάστημα από το 1950 έως το 1970, ίσχυσε μια αυστηρότατη δασική νομοθεσία.

Οι υπηρεσίες μαζί με τη διαχείριση που έχουν αναλάβει, κληρονόμησαν και το άλυτο ζήτημα, το ιδιοκτησιακό των δασών και δασικών εκτάσεων. Οι διαφορετικές συνθήκες απελευθέρωσης της χώρας έφεραν και διαφορετικά καθεστώτα στα ιδιοκτησιακά στα δάση, στις δασικές εκτάσεις και στους βοσκοτόπους. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί ένα ισχυρότερο πλέγμα διεκδικήσεων γι' αυτές τις εκτάσεις από μονές, ιδρύματα, κοινότητες κ.λπ.

Για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δημόσιων εκτάσεων με το άρθρο 62 του ν. 998/1979 καθιερώθηκε το τεκμήριο του Δημοσίου. Δηλαδή ότι κατά βάση την απόδειξη την έχει ο ιδιώτης και όχι το Δημόσιο. Με το Σύνταγμα του 1975 και ενόψει των πυρκαγιών τότε και τη μεγάλη οικιστική πίεση που ασκούνταν στα δάση, για πρώτη φορά το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον τέθηκε υπό συνταγματική προστασία. Ακολούθησε ο νόμος 248/1976 για το δασικό κτηματολόγιο.

Συγχρόνως, ήρθε και ο ν. 998, ο οποίος έθεσε την κατάρτιση δασολογίου πλέον και όχι κτηματολογίου. Ο ν. 998, που είναι και κορμός της δασικής νομοθεσίας, εκδόθηκε στο πλαίσιο συνταγματικής επιταγής του άρθρου 24 και του άρθρου 117. Σ τη συνέχεια ήρθε ο νόμος 1734, που αφορά την οροθέτηση βοσκοτόπων, αλλά και μια σειρά επεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις όπως είναι χιονοδρομικά κέντρα, σχολικά κτήρια, δημοτικά καταστήματα, σωφρονιστικά, ΧΥΤΑ κ.λπ. Οι διατάξεις αυτού του νόμου έπειτα από προσφυγές κηρύχτηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικές.

Ακολούθησαν στη συνέχεια 26 νόμοι που έχουν διάφορες διατάξεις για δασικά θέματα. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι ο νόμος 1892/1990 και ο νόμος 2145/1993. Επίσης, ακολούθησε ο 2664/1998, για το Κτηματολόγιο και τη σύνταξη των δασικών εκτάσεων. Δηλαδή μια τεράστια ύλη. Ηρθε στη συνέχεια ο ν. 3208/2003, ο οποίος επίσης τροποποίησε πολλές διατάξεις του ν. 998, καθώς και τον ορισμό του δάσους βάζοντας και ποσοτικά κριτήρια όπως προβλέπει το Σύνταγμα, που μιλάει για την ελάχιστη επιφάνεια. Ακολούθησαν και άλλοι νόμοι όπως ο ν. 3810, που τροποποίησε το ν. 3208 ως προς τον ορισμό του δάσους και ο ν. 2664, που τροποποιήθηκε και αυτός με το ν. 3889/2010, ο οποίος αφορούσε τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Αμφιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική κρίση
Ασιτία και στους μαθητές της Κρήτης
Παιδί
Καταρρέει το κράτος πρόνοιας, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαφάνεια και διαφθορά
Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία
Αγροτικά θέματα
«Καρφωμένα» τα τρακτέρ
ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναγκαία η... κακοποίηση
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Χρυσή Αυγή
Διαμαρτυρία στο Φάληρο για τη Χρυσή Αυγή
Πίεση και στο πολυϊατρείο Περάματος
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Τι απαντά στις καταγγελίες το Ωνάσειο
Άλλες ειδήσεις
Το «Ξυνή» μηνύει το υπουργείο