Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΑΠΕΦΑΝΘΗΣΑΝ ΟΙ «ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ»

Αναγκαία η... κακοποίηση

«Δεν ήταν κακοποίηση, ήταν συμπλοκή», λέει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία ανατέθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και Κοζάνης η έρευνα για τις συνθήκες τραυματισμού των κατηγορουμένων για τη διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης.

Από το ερασιτεχνικό βίντεο που έδωσε η αστυνομία. «Κακοποιηθήκαμε στο Αστυνομικό Τμήμα της Βέροιας», λένε οι κατηγορούμενοι Από το ερασιτεχνικό βίντεο που έδωσε η αστυνομία. «Κακοποιηθήκαμε στο Αστυνομικό Τμήμα της Βέροιας», λένε οι κατηγορούμενοι «Δεν χτυπηθήκαμε στη σύλληψη. Κακοποιηθήκαμε στο Αστυνομικό Τμήμα της Βέροιας, σε απομονωμένο χώρο υπό τη μορφή βασανιστηρίων», διαψεύδουν εκ νέου την ΕΛ.ΑΣ. οι κατηγορούμενοι διά των συνηγόρων τους.

Χθες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Στάθης, ανακοίνωσε τα στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας, που διατάχθηκε από την αρχηγό της Αστυνομίας, και όχι της προδικαστικής έρευνας που συνεχίζεται.

Διαχωρίζοντάς την σε δύο σκέλη -στους τρεις νεαρούς που συνελήφθησαν στη Βέροια, «οι οποίοι φέρουν κακώσεις», και στον τέταρτο που συνελήφθη στην Κοζάνη και «δεν έφερε κακώσεις»- ανακοίνωσε ότι «από τα στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε συμπλοκή/πάλη για να καταβληθεί η αντίσταση των δραστών, να επιτευχθεί η σύλληψή τους και να ελευθερωθεί ο απαχθείς, ιατρός, όμηρος, τον οποίο οι δράστες είχαν επιβιβάσει βίαια στο κλειστό φορτηγάκι που επέβαιναν».

«Σώμα με σώμα»

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος, «η ύπαρξη σωματικής πάλης αστυνομικών και ληστών στο σημείο ακινητοποίησης του οχήματος των δραστών στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια προκύπτει από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων στο συγκεκριμένο τόπο, οι οποίοι, ανάλογα με την οπτική γωνία που βρίσκονταν, μιλούν για συμπλοκή σώμα με σώμα, αντίσταση των δραστών, πτώση στο έδαφος και κύλισμα».

Καθώς και από «μαρτυρίες των αστυνομικών της Α.Δ. Ημαθίας που δεν συμμετείχαν άμεσα στην επιχείρηση σύλληψης των δραστών, εκτελούσαν βοηθητικά καθήκοντα στην έδρα και ήταν αυτόπτες κατά την προσαγωγή των συλληφθέντων στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκύπτει ότι είδαν τους δράστες να φέρουν μώλωπες, τραύματα και ίχνη αίματος στα πρόσωπά τους κατά το χρόνο της αρχικής μεταφοράς στο Αστυνομικό Κατάστημα».

Αναφερόμενος στη μαρτυρία του γιατρού-ομήρου, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ανέφερε πως «ο απαχθείς δεν αντιλήφθηκε με ποιο τρόπο εξήλθαν από το βαν οι δράστες, μαρτυρία που, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και του ρόλου του, εκτιμάται ως ειλικρινής».

Ερωτώμενος μάλιστα για το αν υπήρχαν παρόμοιοι ή μικρότεροι τραυματισμοί αστυνομικών, δήλωσε πως μόνο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κάτω άκρο και αυτό γιατί -όπως είπε- οι αστυνομικοί υπερτερούσαν σε σωματοδομή έναντι των δραστών, στη μάχη «σώμα με σώμα».

Βασισμένη σε φωτογραφίες και βίντεο, η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να αποδείξει ότι οι τραυματισμοί των Ν. Ρωμανού, Γ. Μιχαηλίδη και Ανδ.-Δημ. Μπουσδούκου συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Η ύπαρξη συμπλοκής στο πεδίο, από τις καταθέσεις τις προφορικές, τις μαρτυρίες των μαρτύρων, επιβεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας, κατά την προσαγωγή των συλληφθέντων (όπου εμφανίζονται τα πρόσωπά τους όπως ήταν το χρόνο που μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση)», ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, είπε: «Η σύλληψη έγινε γύρω στις 12.50 στην οδό Τρύφωνος, στο κέντρο της Βέροιας. Οι νεαροί προσήχθησαν στη Διεύθυνση μεταξύ 1 και 1.05 το μεσημέρι. Φωτογραφήθηκαν ατύπως με κινητό τηλέφωνο μεταξύ 1.11 και 1.14 το μεσημέρι και με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Υπηρεσίας γύρω στη 1.30. Το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας προσπάθησε ανεπιτυχώς αρχικά να αποστείλει τις φωτογραφίες στην Αντιτρομοκρατική (ctu@hellenicpolice.gr) στη 1.30 μέσω του υπηρεσιακού e-mail. Οι φωτογραφίες απεστάλησαν τελικά στη ΔΑΕΕΒ στη 1.45 και πάλι μέσω του υπηρεσιακού e-mail».

Οπτικό υλικό

Από την Αστυνομία παρουσιάστηκε και ερασιτεχνικό βίντεο, αμέσως μετά τη σύλληψη, μέσα από στοά της Βέροιας. Σε αυτό «καταφαίνεται το σημείο προσωρινής φύλαξης των συλληφθέντων (εντός στοάς) και το αιμορραγικό πρόσωπο ενός εξ αυτών».

Ο Παναγιώτης Στάθης πρόσθεσε ακόμη ότι ένας από τους συλληφθέντες, ηλικίας 20 ετών, μεταφέρθηκε στο ΓΚΝ Βέροιας, μετά τη μεταφορά τους στη Α.Δ. Ημαθίας, όπου εξετάστηκε λεπτομερώς. Εκεί αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του. Ωστόσο, όπως είπε, η κατάσταση της υγείας τους περιγράφεται σε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Αμφιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική κρίση
Ασιτία και στους μαθητές της Κρήτης
Παιδί
Καταρρέει το κράτος πρόνοιας, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαφάνεια και διαφθορά
Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία
Αγροτικά θέματα
«Καρφωμένα» τα τρακτέρ
ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναγκαία η... κακοποίηση
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Χρυσή Αυγή
Διαμαρτυρία στο Φάληρο για τη Χρυσή Αυγή
Πίεση και στο πολυϊατρείο Περάματος
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Τι απαντά στις καταγγελίες το Ωνάσειο
Άλλες ειδήσεις
Το «Ξυνή» μηνύει το υπουργείο