Έντυπη Έκδοση

Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα

Ειδική σύσκεψη για την πορεία μεγάλων υποθέσεων σκανδάλων οι οποίες σχετίζονται με εκτεταμένη διαφθορά και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαστικής διερεύνησης πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη και της ηγεσίας του δικαστικού σώματος.

Σημείο αιχμής των συναντήσεων του κ. Ρουπακιώτη με την πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντε αντίστοιχα, ήταν η ταχεία διεκπεραίωση των δικογραφιών που αφορούν το οικονομικό έγκλημα, αλλά και η υπέρβαση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγγελείς που πλαισιώνουν το οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε αντίθεση με άλλες αρχές, όπως η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στο TAXIS, ενώ υπάρχει ένας μόνο αποσπασμένος υπάλληλος του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο τους και να καθυστερούν οι έρευνες. Εντός των ημερών σχεδιάζεται η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, ενώ ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η άμεση προώθηση των διαδικασιών για να αποσπαστούν στο τμήμα οικονομικού εγκλήματος επιστήμονες με ειδικές γνώσεις, οι οποίοι θα είναι οργανικά ενταγμένοι στην υπηρεσία και θα βοηθήσουν το εισαγγελικό και ανακριτικό έργο.

Στο επιστημονικό προσωπικό αναμένεται να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνα που έχουν και οι συνεργάτες του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σε δεύτερη φάση θα συσταθεί ειδικό προανακριτικό τμήμα.

Ειδική μνεία έγινε και για τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορούμενους για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μήνου. Των χθεσινών συναντήσεων προηγήθηκε επίσκεψη του κ. Τέντε και του προϊσταμένου του οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, στους εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος που χειρίζονται σοβαρές δικογραφίες (υπόθεση του Ομίλου Καρούζου, εξοπλιστικά προγράμματα, υπόθεση CDS), αλλά και στους εννέα ειδικούς ανακριτές.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων των αρχών που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, η έλλειψη υποδομών (τηλέφωνα, αίθουσες) και γραμματειακής υποστήριξης, ήταν τα βασικά προβλήματα που επισημάνθηκαν.

Η επίσκεψη είχε και συμβολικό χαρακτήρα, αφού, όπως ανέφεραν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, το οικονομικό τμήμα επιτελεί αθόρυβα σημαντικότατο ρόλο στη διερεύνηση υποθέσεων με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Διαφθορά
ΣΔΟΕ
Σχετικά θέματα: Διαφάνεια και διαφθορά
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΣΥΡΙΖΑ
Αμφιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική κρίση
Ασιτία και στους μαθητές της Κρήτης
Παιδί
Καταρρέει το κράτος πρόνοιας, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαφάνεια και διαφθορά
Σύσκεψη Ρουπακιώτη με εισαγγελείς για το οικονομικό έγκλημα
Ενώνονται κατά της διαφθοράς
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Λαιμητόμος για τις αρκούδες η Εγνατία
Αγροτικά θέματα
«Καρφωμένα» τα τρακτέρ
ΑΣΕΠ
Διαμάχη ΑΣΕΠ - ΣτΕ για τις προσλήψεις
Πλήθος παρατυπιών από τον έλεγχο
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αναγκαία η... κακοποίηση
Εγκλημα με φόλες στη Βάλια Κάλντα
Χρυσή Αυγή
Διαμαρτυρία στο Φάληρο για τη Χρυσή Αυγή
Πίεση και στο πολυϊατρείο Περάματος
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Τι απαντά στις καταγγελίες το Ωνάσειο
Άλλες ειδήσεις
Το «Ξυνή» μηνύει το υπουργείο