Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΛΕΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

«Αφαίμαξη χωρίς τέλος και έλεος»

ΑΠΑΝΩΤΑ είναι τα πλήγματα που δέχεται από τη Δικαιοσύνη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και το μνημονιακό μέτωπο.

Μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των περικοπών που έγιναν στους μισθούς των ενστόλων και τη διαφαινόμενη, όπως όλα δείχνουν, κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το παράνομο αναδρομικό «κούρεμα» των συντάξεων όλων όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, ήρθε νέα δικαστική ετυμηγορία να προκαλέσει σοκ στην κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, από τον Αρειο Πάγο, που αποφαίνεται ότι είναι αντισυνταγματικό το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η πολυσέλιδη απόφαση του Δ' τμήματος του Αρείου Πάγου συμπυκνώνει όλη την επιχειρηματολογία κατά της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε σε βάρος των πιο αδύνατων οικονομικά στρωμάτων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι ανώτατοι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η φορολογική πολιτική, ακόμη και όταν ασκείται στο όνομα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, πρέπει να έχει συνταγματικά όρια, τα οποία στην περίπτωση της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ παραβιάστηκαν πολλαπλώς. Στη μνημονιακή λαίλαπα που συνθλίβει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, οι δικαστές απαντούν θυμίζοντας ότι το κράτος δικαίου και η φορολογική δικαιοσύνη επιβάλλουν τα μέτρα να μην κινούνται στη φοροεισπρακτική λογική, αλλά να λαμβάνουν υπόψη και τον παράγοντα επιβίωσης των πολιτών.

Το σκεπτικό των δικαστών είναι χαστούκι για την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην απόφασή τους κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν επιβληθεί με το πρώτο Μνημόνιο από το 2010. Εκτακτη εφάπαξ εισφορά, μειώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση ΦΠΑ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τέλος επιτηδεύματος.

Και επισημαίνουν το προφανές. Οτι ύστερα από αυτά τα διαδοχικά μέτρα οι Ελληνες έχουν ήδη υποστεί σοβαρότατες οικονομικές απώλειες, πολλές κατηγορίες πολιτών ζουν κάτω από το ανεκτό βιοτικό επίπεδο και το χαράτσι υπό αυτές τις συνθήκες είναι υπερβολικό βάρος που δεν μπορούν να επωμιστούν.

Το Δ' τμήμα του Αρείου Πάγου, με αρχαιότερη αρεοπαγίτη την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου -θα ακολουθήσει η κρίση της Ολομέλειας- τονίζει ότι η επιβολή του χαρατσιού αποβλέπει μόνον στην άμεση είσπραξη χρημάτων και ότι χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνον γενικά αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το σύνολο των ακινήτων και την αξία τους, ενώ αγνοήθηκε κατά πόσο οι ήδη επιβαρημένοι φορολογούμενοι μπορούν να το πληρώσουν. Πράγματι υπολογίζεται ότι το κράτος αφαίμαξε από τους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, μόνον από το χαράτσι, περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Υπουργείο Οικονομικών
ΔΕΗ
ΕΕΤΗΔΕ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Με Κυπριακό το παζλ εξαγωγής του ισραηλινού αερίου στην Ε.Ε.
ΤΑΙΠΕΔ
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο... του Ελληνικού
Αεροπορικές Εταιρείες
Πάει πίσω η απογείωση της SkyGreece
ΔΕΗ
«Αφαίμαξη χωρίς τέλος και έλεος»
Επιχειρηματικότητα
Μια πίτα με μπόλικο επιχειρηματικό γύρο
Νέες δουλειές από εταιρείες με εξωστρέφεια
Αφεντικό του εαυτού μου...
Αγροτική πολιτική
Ξύλο και χημικά στα μπλόκα της οργής
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ στηρίζει την ψηφιοποίηση
Βιβλίο
Δραχμή, η απάντηση στην ευρω-κατοχή
Διεθνείς αγορές
Οι Κινέζοι το πάνω χέρι στο εξωτερικό εμπόριο