Έντυπη Έκδοση

Αφεντικό του εαυτού μου...

ΠΑΡ' ΟΛΟ που η πλειονότητα έχει θετική στάση σε ποσοστό 69% (που αντιστοιχεί στο μέσον όρο σε παγκόσμιο επίπεδο 70%), σχεδόν 1 στους 3 Ελληνες έχει αρνητική στάση. Σε σύγκριση μάλιστα με το προηγούμενο έτος (2012), η θετική στάση παρουσιάζει μείωση από το 72%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση και στα δεινά που αντιμετωπίζει το επιχειρείν από το κυνήγι που ασκεί το κράτος.

Ο βασικότερος λόγος που «κάνει ελκυστική» την ιδέα έναρξης μιας επιχείρησης είναι η ανεξαρτησία «να είμαι αφεντικό του εαυτού μου, ανεξάρτητος από κάθε εργοδότη», τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όλων των χωρών (43%) όσο και στην Ελλάδα (56%). Τη συγκεκριμένη άποψη υιοθετούν ιδιαίτερα οι νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών (64%) και οι σπουδαστές (65%).

Πάνω από τα 4/5 του πληθυσμού της Ελλάδας (85%) θεωρούν το φόβο της αποτυχίας ως εμπόδιο για την έναρξη μιας επιχείρησης. Η αναλογία είναι ενισχυμένη κατά 15% σε σύγκριση με το μέσον όρο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου το 70% φοβάται την αποτυχία σύστασης μιας επιχείρησης.

Σχετικά με τους παράγοντες που οι Ελληνες θεωρούν πιο σημαντικούς για την ενθάρρυνση της αυτοαπασχόλησης, τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η χρηματοδότηση και περιλαμβάνει επιδοτήσεις και δάνεια εκκίνησης. Η αναλογία παρουσιάζεται υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο (42%). Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται η «εκπαίδευση στην αυτοαπασχόληση/ επιχειρηματικότητα κι εκμάθηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων», και ακολουθεί η «χαμηλή γραφειοκρατία».

Τέλος, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναγνωρίζει στη χώρα και την κοινωνία περιορισμένη φιλική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση (9% πολύ φιλική, 42% κάπως φιλική). Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 46% του πληθυσμού θεωρεί ότι η χώρα του είναι φιλική προς την αυτοαπασχόληση, ενώ αντίστοιχη αναλογία του πληθυσμού πιστεύει το αντίθετο.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Χα χα, επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο αστείο. Με το ΤΕΒΕ να σε αρμέγει, 23% ΦΠΑ, φορολογία από το 1ο ευρώ, μια οικονομία κρατικοδίαιτη, τι λέτε τώρα;

Για να μη γράφω ένα σεντόνι, θα συνιστούσα τους δημοσιογράφους της Ε να κάνουν μια έρευνα πως είναι να είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας σε λειτουργήσιμη χώρα, θα εκπλαγούν.

Η Ελλάδα είναι αποικία, η οικονομική ανεξαρτησία απαγορεύεται.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρηματικότητα
Καινοτομίες/Ιδέες
Κύριο θέμα
Μια πίτα με μπόλικο επιχειρηματικό γύρο
Σχετικά θέματα: Επιχειρηματικότητα
Μια πίτα με μπόλικο επιχειρηματικό γύρο
Νέες δουλειές από εταιρείες με εξωστρέφεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Με Κυπριακό το παζλ εξαγωγής του ισραηλινού αερίου στην Ε.Ε.
ΤΑΙΠΕΔ
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο... του Ελληνικού
Αεροπορικές Εταιρείες
Πάει πίσω η απογείωση της SkyGreece
ΔΕΗ
«Αφαίμαξη χωρίς τέλος και έλεος»
Επιχειρηματικότητα
Μια πίτα με μπόλικο επιχειρηματικό γύρο
Νέες δουλειές από εταιρείες με εξωστρέφεια
Αφεντικό του εαυτού μου...
Αγροτική πολιτική
Ξύλο και χημικά στα μπλόκα της οργής
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ στηρίζει την ψηφιοποίηση
Βιβλίο
Δραχμή, η απάντηση στην ευρω-κατοχή
Διεθνείς αγορές
Οι Κινέζοι το πάνω χέρι στο εξωτερικό εμπόριο