Έντυπη Έκδοση

Στα πάνω & στα κάτω τους

Τάση διόρθωσης στο Χ.Α.

ΜΕ ΕΝΑ μίνι σερί, βασικοί δείκτες και μετοχές επανήλθαν προς τα επίπεδα της 10ης Ιανουαρίου, όταν σημειώθηκαν οι «υψηλές τιμές» 2,5 και πλέον ετών.

Από τα χαμηλά των 29-31.1, τις 1.110 μονάδες για το Γενικό Δείκτη και τις 368 μονάδες για τον FTSE, η αγορά πήρε μαζεμένους πόντους φθάνοντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής μέχρι τις 1.265,34 μονάδες ο Γ.Δ. και έως τις 413,03 ο δείκτης FTSE.

Ανοδική κίνηση, ανάλογη αυτής που από τα χαμηλά της 31ης.12.2013 κορυφώθηκε στις 10.1.2014 στις 1.305,96 και τις 428,64 μονάδες. Αιχμή της τελευταίας αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος (ο κλαδικός δείκτης επαναπροσέγγισε τις 198-200 μονάδες), με την Εθνική έως τα 3,80 από τα 3,10 ευρώ στις 30 Ιανουαρίου.

Αγοραστές στα warrants

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ και την προηγούμενη εβδομάδα το «σκούπισμα» warrants και των τριών συστημικών τραπεζών. Υψηλές συναλλαγές και σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, με σταθερή βελτίωση της τιμής των «δικαιωμάτων».

Ειδικότερα η τιμή του warrant της Εθνικής έφθασε έως το 1,26, ξεκινώντας από 0,912 ευρώ στις 31 Ιανουαρίου. Της Πειραιώς έως το 0,928 από το 0,701 ευρώ και της Alpha Bank έως το 1,51 από το 1,19 ευρώ την ίδια περίοδο.

Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των warrants απορροφάται από ξένους οίκους, κυρίως δε αμερικανικούς. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως κάτι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, που έρχεται, κάτι η προοπτική μιας προαιρετικής πρότασης για τα warrants και τα «ισχυρά χέρια» μάζεψαν την προσφορά- πωλήσεις των μικροεπενδυτών.

Τραπεζική πηγή δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η διαδικασία εξάσκησης του δικαιώματος να επισπευσθεί και από έξι να συντομευθεί στους τρεις μήνες.

ΟΤΕ: η αγαπημένη του ταμπλό

ΜΕ ΚΕΡΔΗ σχεδόν 23% από την αρχή του έτους, η μετοχή του ΟΤΕ είναι μακράν η... αποδοτικότερη του δείκτη FTSE και εύλογα η αγαπημένη ξένων και Ελλήνων επενδυτών.

Διαδοχικές οι θετικές αναλύσεις των διαφόρων οίκων, με την UBS να ανεβάζει τελευταία τον πήχυ στα 11,2 από 8,2 ευρώ, που είχε θέσει σε προηγούμενη έκθεσή της.

Να σημειωθεί πως από τα ιστορικά ελάχιστα του 1,09 ευρώ (στις 5.6.2012) η μετοχή ακολουθεί μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, που «βλέπει» σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Η αποτίμηση του Οργανισμού, που αποδεικνύεται «λίρα εκατό» για το μεγαλομέτοχο Deut-sche Telekom, έχει ενισχυθεί στα 5,8 δισ. ευρώ.

«Χάρηκε» από την αύξηση στα διόδια

ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 15.000 και 35.000 μετοχών της Ελλάκτωρ προχώρησε (στις 5 και 6 Φεβρουαρίου) ο Αγγελος Γιόκαρης, εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της εισηγμένης. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 178.206 ευρώ.

Πάντως τις τελευταίες συνεδριάσεις ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγοράς στη μετοχή της Ελλάκτωρ, αλλά και των ΓΕΚ/Τέρνα και J&Ρ ΑΒΑΞ, δηλαδή των τριών κατασκευαστικών που αποτελούν τον «κορμό» των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει την κατασκευή των οδικών αξόνων.

Μετά μάλιστα τις προκλητικές «αυξήσεις-φωτιά» στα διόδια, οι αγορές φέρεται να αυξήθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Εύκολες εξαγγελίες

ΕΩΣ ΤΑ 8,13 ευρώ αντέδρασε η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η μετοχή ακολουθεί τη βραχύβια ανοδική αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά των 6,90 ευρώ ( στο διήμερο 29-30.1).

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη μία συνεργασία με το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Ρουμανίας. Θυμίζουμε πως επί προεδρίας Σωκ. Λαζαρίδη το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προχωρήσει από τον Μάιο του 2012 στην υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με αυτό της Σεούλ, με σκοπό την παράλληλη διπλή εισαγωγή (dual listing) εταιρειών ναυτιλίας.

Επίσης τον Νοέμβριο του 2013 παρουσιάστηκε στην ΕΧΑΕ η μελέτη για το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Ελαιολάδου από το Ινστιτούτο Μελετών της ΕΣΕΕ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Η ΕΧΑΕ έχει ήδη εκπονήσει προμελέτη με βασικό προϊόν διαπραγμάτευσης το ελαιόλαδο, όπου η Ελλάδα είναι η τρίτη σε κατάταξη χώρα παραγωγής στον κόσμο, αλλά και τις προοπτικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Από εξαγγελίες άλλο τίποτε...

Ανεβάζει τον πήχυ για Μυτιληναίο

ΣΤΑ 7,70 ευρώ από 6,80 αύξησε την τιμή-στόχο της μετοχής της Μυτιληναίος η Eurobank Equities σε έκθεσή της, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι διατηρεί τη σύσταση «buy», λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας, τη δυνατότητα για σημαντικές ταμειακές ροές και για περαιτέρω απομόχλευση.

Παράλληλα εκτιμά θετικά νέα από το μέτωπο της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου (διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom), δεδομένο που αναμένεται να ευνοήσει το Αλουμίνιον.

Με βάση τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος θα ανέλθουν στα 86,9 εκατ. ευρώ το 2014 και στα 104,1 εκατ. το 2015.

Την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή ενισχύθηκε έως τα 6,30 ευρώ, σημειώνοντας απόδοση 7,75% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.

Στο συν τα μεγέθη της Coca Cola

ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κόστη εισαγωγών και τα μέτρα για τη μείωση του κόστους θα στηρίξουν τη λειτουργική κερδοφορία της Coca Cola Hellenic, σύμφωνα με την IBG.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το σύνολο της χρήσης 2013 θα εμφανίζουν πτώση 2,6%, στα 278,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο δ' τρίμηνο του 2013 θα είναι μειωμένα κατά 13%, στα 19,4 εκατ. ευρώ. Βελτιωμένα θα είναι τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων και τόκων το δ' τρίμηνο, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν 11,2% υψηλότερα, στα 61,8 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της χρήσης θα είναι χαμηλότερα κατά 1,3%, στα 447,7 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Με Κυπριακό το παζλ εξαγωγής του ισραηλινού αερίου στην Ε.Ε.
ΤΑΙΠΕΔ
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο... του Ελληνικού
Αεροπορικές Εταιρείες
Πάει πίσω η απογείωση της SkyGreece
ΔΕΗ
«Αφαίμαξη χωρίς τέλος και έλεος»
Επιχειρηματικότητα
Μια πίτα με μπόλικο επιχειρηματικό γύρο
Νέες δουλειές από εταιρείες με εξωστρέφεια
Αφεντικό του εαυτού μου...
Αγροτική πολιτική
Ξύλο και χημικά στα μπλόκα της οργής
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ στηρίζει την ψηφιοποίηση
Βιβλίο
Δραχμή, η απάντηση στην ευρω-κατοχή
Διεθνείς αγορές
Οι Κινέζοι το πάνω χέρι στο εξωτερικό εμπόριο