Έντυπη Έκδοση

Οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν τον Γιανουκόβιτς

Επιχειρηματίες, που ισχυροποιήθηκαν επί της προεδρίας του, δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάδυση της νέας γενιάς πλουσίων, ενώ εμφανίζονται έτοιμοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του, αν χάσει τον έλεγχο...

Η πολιτική κρίση, που έχει ξεσπάσει από τα τέλη Νοεμβρίου στην Ουκρανία, αναλύεται κυρίως με βάση το δίπολο Ε.Ε.-Ρωσίας και το μεταξύ τους ανταγωνισμό για ένταξη του Κιέβου στη σφαίρα επιρροής τους. Κι ενώ η διελκυστίνδα αυτή συνεχίζεται, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της ουκρανικής υπόθεσης. Είναι η στάση των Ουκρανών ολιγαρχών.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αναδείχθηκαν στην Ουκρανία μια χούφτα ολιγάρχες που έκαναν τεράστιες περιουσίες. Οι συνθήκες ήταν παρόμοιες με εκείνες στη Ρωσία τη δεκαετία του '90, όταν οι επιχειρηματίες έσπευδαν στο πλευρό του Μπόρις Γέλτσιν διεκδικώντας μερίδιο στην πίτα της επιρροής. Οταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανήλθε στην εξουσία, διεμήνυσε στους ολιγάρχες ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν τα χρήματά τους εφ' όσον έμεναν μακριά από την πολιτική. Οσοι τον παράκουσαν είχαν κακό τέλος.

Βίκτορ Γιανουκόβιτς Βίκτορ Γιανουκόβιτς Στην Ουκρανία, όμως, κανένας ηγέτης δεν ήταν τόσο ισχυρός ώστε να ελέγξει αυτή την τάξη πάμπλουτων παραγόντων που διατηρούν τεράστια επιρροή, ελέγχουν έναν αριθμό βουλευτών, έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικούς σταθμούς και γενικώς έχουν εξασφαλίσει άμεση πρόσβαση στους κυβερνώντες.

Ισχυρότερος όλων είναι ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας: ιδιοκτήτης του ομίλου ΜΜΕ SCM και της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ, είναι ο κυρίαρχος της μεταλλευτικής βιομηχανίας στο Ντονμπάς, προπύργιο των οπαδών του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην ανατολική Ουκρανία.

Ρινάτ Αχμέτοφ Ρινάτ Αχμέτοφ Ο Αχμέτοφ, όπως και άλλοι σαν κι αυτόν, επωφελήθηκε από το πολιτικό χάος και τη διαφθορά των τελευταίων δύο δεκαετιών και την τελευταία τριετία επί Γιανουκόβιτς είδε την περιουσία του να γιγαντώνεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα στηρίξει τον Γιανουκόβιτς μέχρι τέλους, αν δει ότι η πολιτική κατάρρευση απειλεί τις επενδύσεις του.

Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Ουκρανία εκτιμούν ότι η πρόσφατη αλλαγή στάσης του Γιανουκόβιτς έναντι της αντιπολίτευσης συνδέεται με ένα μήνυμα που έλαβε από τον Αχμέτοφ. Στα τέλη Ιανουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του SCM ένα άρθρο που δήλωνε σαφώς την ανάγκη διαλόγου και εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Κι από εκεί που ο Γιανουκόβιτς εμφανιζόταν στην αρχή της κρίσης αδιάλλακτος και κατηγορηματικός, έφτασε ν' αποπέμπει τον πρωθυπουργό του και να προσφέρει κυβερνητικές θέσεις στην αντιπολίτευση, ενώ πήρε πίσω το νόμο κατά των διαδηλώσεων και συζητά για μεταρρυθμίσεις, ενδεχομένως και για πρόωρες εκλογές.

Εχουν άραγε αρχίσει οι ισχυροί της χώρας ν' αποστασιοποιούνται από τον πρόεδρο; Πέραν της δυσαρέσκειάς τους για μια νέα γενιά πλουσίων που έχει ξεφυτρώσει γύρω από τον Γιανουκόβιτς και αποκαλείται ευρέως «η οικογένεια», το βέβαιο είναι ότι οι καθιερωμένοι ολιγάρχες της Ουκρανίας δεν έχουν καμία διάθεση να δουν τη χώρα να μετατρέπεται σε κράτος-παρία.

Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και η βία αποτελούν κίνδυνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα και, εάν δουν ότι ο Γιανουκόβιτς οδηγεί την κατάσταση στην πλήρη εκτροπή ή ότι έχει χάσει το λαϊκό του έρεισμα, δεν θα διστάσουν ν' αποσύρουν τη στήριξή τους. Εχουν άλλωστε φροντίσει ήδη να καλλιεργήσουν παράλληλες σχέσεις και με την αντιπολίτευση, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Η τύχη του Ουκρανού προέδρου φαίνεται ότι εξαρτάται εξίσου από τους ολιγάρχες όσο και από τις εξελίξεις στο δρόμο.

(Πηγές: www.guardian.co.uk-www.lemonde.fr-AFP)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Σχετικά θέματα: Ουκρανία
Ασφαιρα τα «πυρά» του στρατού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουκρανία
Οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν τον Γιανουκόβιτς
Ασφαιρα τα «πυρά» του στρατού
ΗΠΑ
Η «παραμύθα» έχει δράκο
Η ναρκο-κουλτούρα της showbiz
Κόβουν και ράβουν οι χάκερ της NSA
Κινηματογράφος
Ενας όμορφος άνθρωπος
Βρετανία
Το «έπος Σνόουντεν» έγινε βιβλίο
Ρωσία
Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα... τρόμου στο Σότσι
Συρία
Σφαγή στη Συρία, παζάρια στη Γενεύη
Αυτοκινητοβιομηχανία
Ανταποδοτικά οφέλη
Fiat: μετακομίζει λόγω φορολογίας
BMW: ακόμη μία προσθήκη στη μεσαία κατηγορία
Ποιο αυτοκίνητο μας κάνει πιο ελκυστικούς;