Έντυπη Έκδοση

Ασφαιρα τα «πυρά» του στρατού

Οταν πριν από περίπου δέκα ημέρες ο ουκρανικός στρατός κάλεσε με ανοιχτή επιστολή του τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει «έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χώρας», η αντιπολίτευση σήμανε συναγερμό στη Δύση επικαλούμενη τον κίνδυνο «πολύ πιθανής στρατιωτικής παρέμβασης».

Η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως και τα σενάρια για σχεδιαζόμενη αιματηρή πάταξη των διαδηλώσεων. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι το κλίμα στους κόλπους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για μια επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών.

«Ο στρατός βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση και γνωρίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν αποτελούν προτεραιότητα για το κράτος. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός μειώνεται συνεχώς και είναι μικρότερος κι από αυτόν της αστυνομίας» εξηγεί ο Βαλεντίν Μπαντράκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου του Κιέβου για το Στρατό, την Αποστρατιωτικοποίηση και τον Αφοπλισμό. Ετσι, οι στρατηγοί, που είχαν κάνει καριέρα κατά τη σοβιετική εποχή και θεωρητικώς «είναι έτοιμοι να εκτελέσουν οποιαδήποτε εντολή», συνεχίζει ο Μπαντράκ, «ξέρουν ότι ο στρατός βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα και δεν πρόκειται ν' ανταμειφθούν». Οι αξιωματικοί, που παίρνουν περίπου 300 ευρώ το μήνα όπως οι ταμίες στα σουπερμάρκετ, αισθάνονται πικρία έναντι του καθεστώτος. Και οι απλοί στρατιώτες, που μεγάλωσαν στη μετασοβιετική Ουκρανία, «ανήκουν στη γενιά που συμμερίζεται τα ιδεώδη της πλατείας Ανεξαρτησίας», σύμβολο της αμφισβήτησης.

Κατά το στρατιωτικό αναλυτή Σέργκουι Ζγκούρετς, η περιβόητη ανακοίνωση δεν δεσμεύει στην πραγματικότητα κανέναν πέραν της ιεραρχίας του υπουργείου Αμυνας και του γενικού επιτελείου στρατού, που θέλησαν έτσι να εκφράσουν πίστη στον πρόεδρο. Αλλωστε, την επομένη κιόλας, ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, δίνοντας έμφαση στην «ειρηνική διευθέτηση της κρίσης» και τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιορίσει τα δικαιώματα των πολιτών».

(Πηγές: AFP-www.lemonde.fr)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Σχετικά θέματα: Ουκρανία
Οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν τον Γιανουκόβιτς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουκρανία
Οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν τον Γιανουκόβιτς
Ασφαιρα τα «πυρά» του στρατού
ΗΠΑ
Η «παραμύθα» έχει δράκο
Η ναρκο-κουλτούρα της showbiz
Κόβουν και ράβουν οι χάκερ της NSA
Κινηματογράφος
Ενας όμορφος άνθρωπος
Βρετανία
Το «έπος Σνόουντεν» έγινε βιβλίο
Ρωσία
Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα... τρόμου στο Σότσι
Συρία
Σφαγή στη Συρία, παζάρια στη Γενεύη
Αυτοκινητοβιομηχανία
Ανταποδοτικά οφέλη
Fiat: μετακομίζει λόγω φορολογίας
BMW: ακόμη μία προσθήκη στη μεσαία κατηγορία
Ποιο αυτοκίνητο μας κάνει πιο ελκυστικούς;