Έντυπη Έκδοση

Η «παραμύθα» έχει δράκο

Η ηρωίνη, η «παραμύθα» που πλάνεψε πολλούς νέους στις δεκαετίες του '70 και του '80 και άφησε πίσω της λιπόσαρκα κλαράκια, επιστρέφει στις ΗΠΑ, και ίσως όχι μόνο

Η φωτογραφία του Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν την περασμένη εβδομάδα, με τα υγρά μάτια, του ταλαντούχου ηθοποιού λίγες μέρες προτού φύγει από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έκανε το γύρο του κόσμου, πείθοντας ακόμα περισσότερους κακόπιστους ότι η εξάρτηση δεν γνωρίζει ηλικία, καταγωγή, ποιότητες, ταλέντα.

Ο ηθοποιός που ενσάρκωσε μοναδικά τον Τρούμαν Καπότε βρέθηκε ημίγυμνος, με μια σύριγγα στο χέρι, στην πολυτελή του κατοικία στη Νέα Υόρκη, την ώρα που ξαφνικά η Αμερική, ο κόσμος όλος, συνειδητοποιούσε μια φρικτή αλήθεια: ότι η ηρωίνη, η «παραμύθα» που πλάνεψε πολλούς νέους στις δεκαετίες του '70 και του '80 και άφησε πίσω της λιπόσαρκα κλαράκια, το ναρκωτικό του λαού που είχε με το πέρασμα των χρόνων παραδώσει τη νοσηρή σκυτάλη σε άλλες, πιο «χάι» ουσίες, επιστρέφει στις ΗΠΑ, και ίσως όχι μόνο.

Στη Νέα Υόρκη από το 2010 έως το 2012 οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης (συχνά μείγμα ηρωίνης με πανίσχυρα αναλγητικά) αυξήθηκαν κατά 84% (κατά 45% σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ οι χρήστες την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 60%, ποσοστά που κάνουν τους επικεφαλής της DEA (αμερικάνικης Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών) να μιλούν πλέον για «επιδημία», που ήρθε μάλιστα ως αποτέλεσμα μιας μάλλον ανεπιτυχούς προσπάθειας αντιμετώπισης μιας άλλης, που προηγήθηκε.

Από τη δεκαετία του '90 και μετά, χιλιάδες άτομα άρχισαν να εξαρτώνται από τα οπιούχα αναλγητικά φάρμακα, μια εξάρτηση που στοίχιζε το θάνατο 15.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στην Αμερική. Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, οι ΗΠΑ (αλλά και η Ευρώπη και η Αυστραλία) επέβαλαν περιορισμούς στην πώληση αυτών των φαρμάκων.

Εκτιμάται πως η αδυναμία πρόσβασης των ήδη εξαρτημένων στις ουσίες αυτές, τους έστρεψε μοιραία στη λύση της ηρωίνης, που δεδομένης και της μεγάλης παραγωγής που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις χώρες παραγωγής (Κολομβία και Αφγανιστάν), προσφερόταν αφειδώς και σε ελκυστική τιμή (ένα κουτί από ένα οπιούχο αναλγητικό τύπου OcyCotin ή Vicodin μπορεί να φτάσει και τα 103 ευρώ, την ώρα που 1 δόση ηρωίνης εξασφαλίζεται με έξι ευρώ).

Η DEA αποδίδει το φαινόμενο στην ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των καρτέλ του Μεξικού στην αμερικανική αγορά, αν και βασικότερος προμηθευτής εκτιμάται ότι είναι η Κολομβία (για τον Καναδά, το Αφγανιστάν).

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2013 του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση των ηρωινομανών, παρά τη μεγάλη μείωση στην τιμή της ηρωίνης.

Παρ' όλ' αυτά, το Αφγανιστάν, βασικός «προμηθευτής» της ευρωπαϊκής «αγοράς», κατέγραψε τον περασμένο χρόνο νούμερα-ρεκόρ στην παραγωγή οπιούχου παπαρούνας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η εικόνα του ηρωινομανούς έχει επικρατήσει ως αρνητική ακόμα και στους χρήστες, γεννά υποψίες για μεγαλύτερο αριθμό χρηστών στην Ευρώπη.

(Πηγές: New York Times, British Journal Medicine, Huffington Post, El Pais)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Ηθοποιοί
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Η ναρκο-κουλτούρα της showbiz
Κόβουν και ράβουν οι χάκερ της NSA
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουκρανία
Οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν τον Γιανουκόβιτς
Ασφαιρα τα «πυρά» του στρατού
ΗΠΑ
Η «παραμύθα» έχει δράκο
Η ναρκο-κουλτούρα της showbiz
Κόβουν και ράβουν οι χάκερ της NSA
Κινηματογράφος
Ενας όμορφος άνθρωπος
Βρετανία
Το «έπος Σνόουντεν» έγινε βιβλίο
Ρωσία
Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα... τρόμου στο Σότσι
Συρία
Σφαγή στη Συρία, παζάρια στη Γενεύη
Αυτοκινητοβιομηχανία
Ανταποδοτικά οφέλη
Fiat: μετακομίζει λόγω φορολογίας
BMW: ακόμη μία προσθήκη στη μεσαία κατηγορία
Ποιο αυτοκίνητο μας κάνει πιο ελκυστικούς;