Έντυπη Έκδοση

Σφαγή στη Συρία, παζάρια στη Γενεύη

Ενώ τα πεδία των μαχών χάσκουν σαν πληγές ανοιχτές, η διπλωματία κάνει τα δικά της δειλά βήματα και όλα φαίνονται έτοιμα για την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη-2, αύριο, στην Ελβετία

Η γραμμή του πυρός στο συριακό εμφύλιο πλησιάζει όλο και περισσότερο το Κρακ των Ιπποτών, το πιο γνωστό κάστρο των Σταυροφόρων που χτίστηκε ποτέ. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα τείχη και οι πύργοι του διάσημου οχυρού έλαμπαν στον ήλιο, την ώρα που ο συριακός στρατός μαχόταν εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στις κοιλάδες γύρω του. Κι όλ' αυτά μια ανάσα πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αύριο στη Γενεύη.

Οι αντάρτες ελέγχουν το κάστρο και τα δύο κοντινά χωριά αλ-Ζάρα και αλ-Χοσν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης περιοχής, δυτικά της Χομς και μόλις βορειότερα από τη μεθόριο με τον Λίβανο, κατοικείται κυρίως από χριστιανούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Το κάστρο του 13ου αιώνα δέχθηκε πέρυσι πλήγματα από επιδρομή της συριακής αεροπορίας και τώρα η συριακή κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να εμποδίσει περαιτέρω καταστροφή. Οι καθεστωτικές δυνάμεις αγωνίζονται να αυξήσουν τον έλεγχό τους στην περιοχή και προαναγγέλλουν ότι σύντομα θα τα καταφέρουν.

Ομως, ο λόγος, για τον οποίο ο συριακός στρατός κλιμακώνει την επίθεσή του, έχει να κάνει λιγότερο με την αξία της θέσης του Κρακ των Ιπποτών από αμυντική άποψη και περισσότερο με τη στρατηγική σημασία της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Οπως ακριβώς και το 13ο αιώνα όταν χτίστηκε το κάστρο, έτσι και σήμερα, από εκεί ελέγχεται η κύρια οδική αρτηρία μεταξύ Χομς και Ταρτούς.

Ακόμη πιο άμεσα υπάρχει ενδιαφέρον γιατί ανά πάσα στιγμή οι αντικαθεστωτικοί μπορεί να απομονώσουν τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως και τις γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχονται από το αλ-Ζάρα. Ενας επιπλέον λόγος για την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Κρακ είναι η «σεκταριστική» γεωγραφία αυτής της περιοχής της Συρίας, η οποία παραπέμπει στον Λίβανο.

Κι ενώ τα πεδία των μαχών χάσκουν σαν πληγές ανοιχτές, η διπλωματία κάνει τα δικά της δειλά βήματα και όλα φαίνονται έτοιμα για την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη-2, αύριο, στην Ελβετία. Συνεχίζεται όμως και ο θόρυβος σχετικά με το κατά πόσο η Δαμασκός θα καταφέρει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

(Πηγές: AFP-Reuters-Independent)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Συρία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ουκρανία
Οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν τον Γιανουκόβιτς
Ασφαιρα τα «πυρά» του στρατού
ΗΠΑ
Η «παραμύθα» έχει δράκο
Η ναρκο-κουλτούρα της showbiz
Κόβουν και ράβουν οι χάκερ της NSA
Κινηματογράφος
Ενας όμορφος άνθρωπος
Βρετανία
Το «έπος Σνόουντεν» έγινε βιβλίο
Ρωσία
Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα... τρόμου στο Σότσι
Συρία
Σφαγή στη Συρία, παζάρια στη Γενεύη
Αυτοκινητοβιομηχανία
Ανταποδοτικά οφέλη
Fiat: μετακομίζει λόγω φορολογίας
BMW: ακόμη μία προσθήκη στη μεσαία κατηγορία
Ποιο αυτοκίνητο μας κάνει πιο ελκυστικούς;