Έντυπη Έκδοση

Δικηγόροι σε εκλογές εν μέσω κρίσης

26.500 δικηγόροι της Αθήνας καλούνται με μία κρίσιμη ψηφοφορία στις 23 και 24 Φεβρουαρίου να εκλέξουν νέα διοίκηση

Με χιλιάδες δικηγόρους να εξωθούνται στο περιθώριο, τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες να νέμονται τη δικηγορική ύλη, αλλά και τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν νομικές συμβουλές, οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) βρίσκουν το νομικό επάγγελμα στο σημείο μηδέν.

Η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί στο ΔΣΑ θα βρεθεί απέναντι σε πολλά προβλήματα Η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί στο ΔΣΑ θα βρεθεί απέναντι σε πολλά προβλήματα Οι πάνω από 26.500 δικηγόροι της Αθήνας καλούνται με μία κρίσιμη ψηφοφορία στις 23 και 24 Φεβρουαρίου να καθορίσουν τη στάση που θα έχει η νέα διοίκησή τους απέναντι στα οξύτατα προβλήματα του κλάδου. Και αυτό μέσα σε ένα τοπίο που διαμορφώνεται από την εκ βάθρων μεταμόρφωση της νομικής αγοράς, από τις συνεχείς παρεμβάσεις της τρόικας για άνοιγμα του επαγγέλματος, όπως αποτυπώθηκε στο νέο Κώδικα Δικηγόρων, σε συνδυασμό με τα επαχθή κυβερνητικά μέτρα των τελευταίων ετών.

Οκτώ υποψήφιοι κατεβαίνουν για το αξίωμα του προέδρου του ΔΣΑ. Ο σημερινός πρόεδρος Ι. Αδαμόπουλος (προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ.) διεκδικεί για δεύτερη τριετία την προεδρία με την «Κοινωνία Δικηγόρων», ενώ πρώτη φορά μπαίνουν στον εκλογικό αγώνα ο γνωστός ποινικολόγος Βασ. Αλεξανδρής, χωρίς συνδυασμό υποψήφιων συμβούλων, και ο μάχιμος δικηγόρος Βασ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Κίνησης», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ηγεσία διεκδικούν ακόμη οι νυν σύμβουλοι του ΔΣΑ Π. Γαλετσέλλης («Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων», έμπειρος συνδικαλιστής από τον προοδευτικό χώρο), Π. Περάκης («Ανεξάρτητη Πρόταση», προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) και Α. Βρεττός («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», στηρίζεται από το ΚΚΕ), καθώς και οι Π. Παριανός («Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας», στηρίζεται και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Γ. Μαραγκός («Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι»).

Υποψήφιοι συνδυασμοί, χωρίς πρόεδρο, είναι το «Ενιαίο ψηφοδέλτιο - ERGA OMNES - Ωρα Ευθύνης - Δικηγορική Ανανέωση» (με τους συμβούλους Δ. Βερβεσό, Θ. Καμενόπουλο, Χ. Τσαγκλή, Γ. Μπουλούκο), η «Σύγχρονη Δικηγορία στην πράξη» (με την Χ. Κουντούρη) και οι «Ενωμένοι Δικηγόροι», που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Β. Αλεξανδρή. Κατεβαίνουν επίσης οι συνδυασμοί «Νέα Γενιά Δικηγόρων», «Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης» και «Θέμιδος Μέτωπο».

Πάντως, ο πολιτικός προσανατολισμός εκείνου που τελικά θα επικρατήσει στην εκλογική μάχη για την ηγεσία του ΔΣΑ θα διαμορφώσει το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων, αλλά και τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

Τα στοιχεία του ΔΣΑ μιλούν από μόνα τους. Πάνω από το 50% των δικηγόρων έχουν λιγότερες από 4 παραστάσεις το χρόνο, με αποτέλεσμα άλλοι δικηγόροι να υπαλληλοποιούνται με... συνεργασίες στην αγορά των δικηγορικών υπηρεσιών και άλλοι να αλλάζουν επάγγελμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2009 οι δικηγόροι με μηδενικές παραστάσεις στα ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια ήταν συνολικά 6.398, ενώ το 2013 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 8.497. Τεράστιες απώλειες καταγράφονται και σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμβολαίων. Μόνον για το ΔΣΑ, ο αριθμός των συμβολαίων, πριν από 5 χρόνια, ήταν 70.361, το 2012 έπεσε στα 22.410 και τους πρώτους μήνες του 2013 παρουσίασε δραματική πτώση. Μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν συνταχθεί μόλις 1.744 συμβόλαια. Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη πιο δραματική, αφού από φέτος αρχίζει η φορολόγηση με την κλίμακα του 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές και διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος.

Τι λένε 3 υποψήφιοι πρόεδροι στην «Κ.Ε.»

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μάχη για τις αμοιβές

Την τριετία που πέρασε, ματαιώσαμε σειρά αντιδικηγορικών μεθοδεύσεων και θέσαμε τις βάσεις καινοτόμων δράσεων, με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας του Συλλόγου, ενημέρωση με sms για την έκδοση των αποφάσεων, ηλεκτρονική ανάρτηση των εκθεμάτων, χορήγηση ψηφιακών υπογραφών, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ηλεκτρονική έκδοση των γραμματίων, αποϋλοποίηση των ενσήμων, δωρεάν επαγγελματικές ιστοσελίδες για όλους τους δικηγόρους). Στη νέα θητεία συνεχίζουμε τη μάχη για τη διασφάλιση των αμοιβών, τη διατήρηση της δικηγορικής ύλης, τη μείωση της φορολογίας και τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε επίπεδο δικηγορικής καθημερινότητας, επεκτείνουμε τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, προωθώντας τη μετάβαση της ελληνικής δικηγορίας στην «ηλεκτρονική εποχή», και εκκινούμε την υλοποίηση της Λέσχης Δικηγόρων, με πολύτιμες υπηρεσίες, παροχές και χρηστικές εφαρμογές για όλα τα μέλη μας.

Ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό μας ρόλο, επαγρυπνούμε για τη νομιμότητα μέτρων που επιδρούν στη ζωή των Ελλήνων πολιτών, εξαντλώντας κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για την κατάργηση των «μνημονιακών» διατάξεων που αντίκεινται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Χωρίς κομματικό χρίσμα

Επειτα από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας, συμμετέχω για πρώτη φορά στις εκλογές του ΔΣΑ ως υποψήφιος πρόεδρος. Χωρίς κομματικό αντίδωρο. Χωρίς να έχω συνδικαλιστική ή άλλη προϋπηρεσία σε κρατικές θέσεις ή κυβερνητικά αξιώματα.

Ανταποκρίθηκα στην πρόταση συναδέλφων να θέσω υποψηφιότητα, καθώς βιώνω, όπως όλοι μας, τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται το δικηγορικό σώμα. Την κρίσιμη τελευταία τριετία, οι μάχες που έπρεπε να δοθούν, έναντι των επαχθών κυβερνητικών μέτρων, δεν δόθηκαν. Ο ΔΣΑ ήταν ο μεγάλος απών.

Δεν ηγούμαι συνδυασμού, υποστηρίζομαι από τρεις συνδυασμούς στους οποίους εντάσσονται συνάδελφοι από διαφορετικές παρατάξεις και χώρους. Βασικά μου προτάγματα είναι: Η ανασυγκρότηση του ΔΣΑ, ώστε να ξαναβρεί την αυθεντική φυσιογνωμία και το κύρος που του αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου. Η διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση και διοίκηση, η αναβάθμιση και ανάπτυξη των υπηρεσιών του προς τους δικηγόρους και τους πολίτες. Ο εξορθολογισμός του μερίσματος και η διεκδίκηση δικαιότερου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος. Η ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας και του θεσμικού μας ρόλου στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε ατόμου. Η χάραξη προοπτικής για τους νέους δικηγόρους, τους ασκούμενους, τα παιδιά που σήμερα σπουδάζουν στις Νομικές Σχολές με ένα αβέβαιο αύριο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Για την ανατροπή σκηνικού

Οι εκλογές του ΔΣΑ διεξάγονται σε μια οριακή στιγμή για τους/τις δικηγόρους.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία βίαιης εξόδου από το επάγγελμα χιλιάδων συναδέλφων και συγκέντρωσης της δικηγορικής ύλης στα μεγάλα γραφεία.

Τα διαδοχικά μέτρα των τελευταίων ετών (επιβολή ΦΠΑ, κατάργηση αφορολόγητου ορίου, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, επιβολή τέλους επιτηδεύματος) σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των εντολέων μας, έχουν καταστήσει τη μαχόμενη δικηγορία ασύμφορη και μη βιώσιμη.

Επί πλέον, η κυβέρνηση μεθοδεύει κατασχέσεις σε βάρος των συναδέλφων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ένα βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη, υπονομεύεται από την αύξηση του κόστους των διαδικασιών και τις απίστευτες καθυστερήσεις.

Επί 4 χρόνια ο κλάδος συσσωρεύει μόνο ήττες.

Η σημερινή διοίκηση αποδέχθηκε όλες αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις και φρόντισε να καταστείλει κάθε προσπάθεια αγωνιστικής κινητοποίησης των συναδέλφων με προδήλως αντιδημοκρατικές μεθόδους.

Η ανατροπή σκηνικού στο ΔΣΑ και η ανάδυση ενός άλλου, συλλογικού, μη γραφειοκρατικού και διεκδικητικού συνδικαλισμού είναι ζήτημα ζωής για τη μαχόμενη δικηγορία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αλλάζει και πάλι η φορολόγηση των Ι.Χ.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Μόνος και έρημος στη ΓΑΔΑ
Σεισμοί
Οι «ξεριζωμένοι» της Παλικής
Υπουργείο Υγείας
Ολα τα λεφτά στους ιδιώτες
ΔΣΑ
Δικηγόροι σε εκλογές εν μέσω κρίσης
Επενδύσεις
Στήριγμα η Κίνα για την Ελλάδα
Μέσα & Media
Οσα με ρώτησε η TV
3 Ερωτήσεις
Μέσα και παραμέσα
Ιντερνετ γιοκ στην Τουρκία