Έντυπη Έκδοση

Στήριγμα η Κίνα για την Ελλάδα

Πάνω από 80% του δείγματος θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα

Το 83% των Ελλήνων επιθυμούν στενές οικονομικές επαφές με την Κίνα. Το 77% πιστεύουν ότι είναι η επόμενη υπερδύναμη και το 17,2% τη θεωρούν ως τη δεύτερη πιο φιλική χώρα της Ελλάδας, μετά τη Ρωσία. Αλλά ένας στους δύο Ελληνες χαρακτηρίζει τα κινεζικά προϊόντα αναξιόπιστα.

Η κινέζικη εταιρεία Cosco έχει τη διαχείριση των προβλητών 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά. Το 46,6% δεν είναι ευχαριστημένο από τα κινεζικά προϊόντα. Η κινέζικη εταιρεία Cosco έχει τη διαχείριση των προβλητών 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά. Το 46,6% δεν είναι ευχαριστημένο από τα κινεζικά προϊόντα. Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σχετικά με την αντίληψη των Ελλήνων για την Κίνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) με την ευγενική χορηγία της «Κάπα Research», στο πλαίσιο του μαθήματος «Η κοινωνία και η εξωτερική πολιτική της Κίνας», με υπεύθυνο καθηγητή τον Νίκο Κοτζιά.

Τον Δεκέμβριο του 2013 ζητήθηκε η γνώμη 564 Ελλήνων για την Κίνα, από διαφορετικά διαμερίσματα της χώρας, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το 64,4% απάντησαν ότι θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα. Μόλις το 22,7% απάντησαν αρνητικά, ενώ το 11% με ένα «ίσως».

Στην ερώτηση «ποια από τις παρακάτω θεωρείτε ως γλώσσα του μέλλοντος», τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι τα κινεζικά υπερτερούν σε ποσοστό 43%. Ακολουθεί η γερμανική γλώσσα (20,4%), ενώ ένα 13,6% θεωρούν ως γλώσσα του μέλλοντος τα ρωσικά. Τελευταία επιλογή αποτελούν τα αραβικά με 4,2%.

Πάντως, στην ερώτηση «θα θέλατε να μάθετε κινεζικά;», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (68%) απαντούν ότι δεν θέλουν να μάθουν κινεζικά και 25% των Ελλήνων απαντούν θετικά. Συγκριτικά με το δείγμα της περασμένης χρονιάς, παρατηρείται μάλιστα αύξηση του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν να μάθουν κινεζικά.

Στην τολμηρή πάντως ερώτηση της έρευνας «να εισαχθούν τα κινεζικά ως ξένη γλώσσα στα ελληνικά σχολεία», το ποσοστό που απάντησε «όχι» αντιστοιχεί στο 60,8%, ενώ θετικά απάντησε το 35,6%. Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις (65,3%) προέρχονται από γυναίκες. Η ανταπόκριση στο ερώτημα αυτό δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για την εισαγωγή της κινεζικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία.

Αναποφάσιστοι εμφανίστηκαν οι ερωτώμενοι για το αν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κίνας είναι ισάξια με αυτά της Αμερικής ή τα ευρωπαϊκά: το 24% του δείγματος τα θεωρεί ισάξια, έναντι του 28% που απάντησε αρνητικά.

Εντυπωσιακό είναι ότι 60,9% των Ελλήνων πιστεύουν ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει κοινά με τον αρχαίο κινεζικό.

Επίσης, σε σχετική ερώτηση, η δημοσκόπηση έδειξε ότι 10% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα, 45% πιστεύουν ότι η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητο κράτος και 25% δεν γνωρίζουν. Πάντως η Ταϊβάν, ή αλλιώς Δημοκρατία της Κίνας, αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα δεν την έχει αναγνωρίσει.

Στην ερώτηση «ποια είναι η επίσημη ονομασία της Κίνας;» η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε σωστά: 71% είπαν «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», που αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία και την κομμουνιστική της ιδεολογία.

Σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η πλειοψηφία των Ελλήνων (38,5%) απαντούν στη δημοσκόπηση ότι οφείλεται στην εργατικότητα του πληθυσμού της. Πάντως στην ερώτηση αν θεωρούν αξιόπιστα τα κινεζικά προϊόντα, το μεγαλύτερο ποσοστό (46,6%) λένε όχι, δείχνοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τη χρήση τους.

Ομως, πάνω από 80% του δείγματος θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Αν και 70% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η ρύπανση στην Κίνα επηρεάζει το παγκόσμιο περιβάλλον.

Θετικά απαντούν οι πολίτες στην ερώτηση αν θεωρούν την Κίνα παγκόσμια υπερδύναμη. Συγκεκριμένα, 77% απαντούν «ναι», πιστεύοντας ότι μπορεί να ξεπεράσει στον τομέα της ανάπτυξης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο επόμενο ερώτημα «ποια χώρα θεωρούν πιο φιλική προς την Ελλάδα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κίνα ή τη Γερμανία», πρώτη στις εκτιμήσεις έρχεται η Ρωσία (39,2%), δεύτερη η Κίνα (17,2%), τρίτη η Γαλλία (16,8%) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (11%) και η Γερμανία (2,6%).

Το εντυπωσιακό εδώ είναι η κάθετη πτώση των ποσοστών της Γαλλίας, τα τελευταία 5 χρόνια. Ενώ το 2008 ένας στους δύο Ελληνες (49,9%) τη θεωρούσαν ως την πιο φιλική χώρα, το 2013 τα ποσοστά έπεσαν κατακόρυφα (16,8%).

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η αύξηση της απήχησης των ΗΠΑ στην ελληνική κοινή γνώμη, προφανώς λόγω της κρίσης και της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα. Ετσι, ενώ το 2008 μόλις 1% των ερωτηθέντων θεωρούσαν τις ΗΠΑ πιο φιλική χώρα προς την Ελλάδα, το 2013 το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 11% (υπερδεκαπλασιάζεται)!

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι μόλις 1,6% θεωρούν το πολίτευμα της Κίνας δημοκρατικό, ενώ 46,6% το χαρακτηρίζουν απολυταρχικό.

Πώς βλέπουν οι Κινέζοι τον κόσμο; Οι Κινέζοι δεν θεωρούν την Κίνα υπερδύναμη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε κινεζικές πόλεις, σε δείγμα 1.512 Κινέζων. Το 51% απαντούν ότι σε επίπεδο οικονομικής ισχύος αγγίζει αυτό της υπερδύναμης. Και το 57% υποστηρίζουν ότι η διαφθορά του πολιτικού τους συστήματος φθείρει τη διεθνή εικόνα του κράτους. Αλλους παράγοντες που υποβαθμίζουν την εικόνα της Κίνας θεωρούν την περιβαλλοντική ρύπανση και την κακή ποιότητα των φθηνών κινεζικών προϊόντων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Κίνα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αλλάζει και πάλι η φορολόγηση των Ι.Χ.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Μόνος και έρημος στη ΓΑΔΑ
Σεισμοί
Οι «ξεριζωμένοι» της Παλικής
Υπουργείο Υγείας
Ολα τα λεφτά στους ιδιώτες
ΔΣΑ
Δικηγόροι σε εκλογές εν μέσω κρίσης
Επενδύσεις
Στήριγμα η Κίνα για την Ελλάδα
Μέσα & Media
Οσα με ρώτησε η TV
3 Ερωτήσεις
Μέσα και παραμέσα
Ιντερνετ γιοκ στην Τουρκία