Ελευθεροτυπία - 09/02/2014
Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014
Ιντερνετ γιοκ στην Τουρκία
Μα πάλι Τουρκία; θα με ρωτήσετε. Πάλι Τουρκία, θα σας απαντήσω. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτον είναι δίπλα, οπότε ό,τι κι αν συμβαίνει στην επικράτειά της μας επηρεάζει κι εμάς.
Δεύτερον, είναι ένα κράτος αυταρχικό που παριστάνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία και καλόν είναι να το μελετάει κανείς. Τρίτον, μπαίνει μπροστά στον αγώνα υπέρ της λογοκρισίας στο Ιντερνετ, σε μια εποχή που η ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο δέχεται διαρκώς επιθέσεις. Επομένως, Τουρκία και ξανά Τουρκία!
Ας μη μακρηγορώ όμως κι ας πάω ράιτ θρου στο στόρι. Την περασμένη Τετάρτη πέρασε από το τουρκικό Κοινοβούλιο ένας νόμος που επιτρέπει στον επικεφαλής της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρει όποια ιστοσελίδα θέλει, όποτε θέλει και για όσο θέλει. Και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν για τις πρωτοβουλίες του. Ούτε στις πολιτικές αρχές που τον διόρισαν (καλά, εδώ γελάμε!) ούτε καν σε κάποιον δικαστή που μπορεί να έχει την έμπνευση να τον ελέγξει. Αρκεί μια καταγγελία από έναν απλό πολίτη της Τουρκίας, που θα επικαλείται παραβίαση του ιδιωτικού του βίου. Και όλοι μας ξέρουμε πόσο εύκολα κατασκευάζεται μια τέτοια καταγγελία...
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, το επίμαχο νομοσχέδιο σχεδιάστηκε «για να προστατεύσει τις οικογένειες, τα παιδιά και τη νεολαία από ποσταρίσματα του Ιντερνετ που ενθαρρύνουν τη σεξουαλική κακοποίηση, τις αυτοκτονίες και τη ναρκομανία». Επέμεναν μάλιστα οι κυβερνητικοί νομοθέτες, ότι ανάλογοι νόμοι υπάρχουν στη Δυτική Ευρώπη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι έτσι η Τουρκία γίνεται Κίνα.
Ενα πολύ ενδιαφέρον σημείο: Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να διατηρεί πάσης φύσεως ιντερνετικό υλικό για χρονική περίοδο έως δύο ετών. Κατ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας θα ελέγχει τη διαδικτυακή δράση κάθε Τούρκου κυβερνοναύτη και θα αποθηκεύει στοιχεία που αργότερα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του σε δικαστικές διώξεις. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, η γειτονική μας χώρα ξανάγινε το κράτος εκείνο της υφηλίου με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.
Η θεσμοθέτηση, πάντως, της ιντερνετικής λογοκρισίας στην Τουρκία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς υπέρ της ελευθεροτυπίας. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο και την επιτήρηση του Διαδικτύου, ενώ η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) έκανε λόγο για διολίσθηση προς τον ιντερνετικό αυταρχισμό σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια παγκοσμίως στις κρατήσεις λειτουργών του Τύπου. Ακόμη και η Ενωση Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων διαμαρτυρήθηκε γιατί το νομοσχέδιο θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την ελευθερία του λόγου όσο και (φυσικά...) τους υποψήφιους επενδυτές.
ΥΓ. Για να μην ξεχνιόμαστε: η Τουρκία έχει μεγάλο καβγά εδώ και χρόνια με το Youtube, το οποίο απαγορεύει όποτε της καπνίσει.