Έντυπη Έκδοση

Ιντερνετ γιοκ στην Τουρκία

Μα πάλι Τουρκία; θα με ρωτήσετε. Πάλι Τουρκία, θα σας απαντήσω. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτον είναι δίπλα, οπότε ό,τι κι αν συμβαίνει στην επικράτειά της μας επηρεάζει κι εμάς.

Δεύτερον, είναι ένα κράτος αυταρχικό που παριστάνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία και καλόν είναι να το μελετάει κανείς. Τρίτον, μπαίνει μπροστά στον αγώνα υπέρ της λογοκρισίας στο Ιντερνετ, σε μια εποχή που η ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο δέχεται διαρκώς επιθέσεις. Επομένως, Τουρκία και ξανά Τουρκία!

Ας μη μακρηγορώ όμως κι ας πάω ράιτ θρου στο στόρι. Την περασμένη Τετάρτη πέρασε από το τουρκικό Κοινοβούλιο ένας νόμος που επιτρέπει στον επικεφαλής της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρει όποια ιστοσελίδα θέλει, όποτε θέλει και για όσο θέλει. Και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν για τις πρωτοβουλίες του. Ούτε στις πολιτικές αρχές που τον διόρισαν (καλά, εδώ γελάμε!) ούτε καν σε κάποιον δικαστή που μπορεί να έχει την έμπνευση να τον ελέγξει. Αρκεί μια καταγγελία από έναν απλό πολίτη της Τουρκίας, που θα επικαλείται παραβίαση του ιδιωτικού του βίου. Και όλοι μας ξέρουμε πόσο εύκολα κατασκευάζεται μια τέτοια καταγγελία...

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, το επίμαχο νομοσχέδιο σχεδιάστηκε «για να προστατεύσει τις οικογένειες, τα παιδιά και τη νεολαία από ποσταρίσματα του Ιντερνετ που ενθαρρύνουν τη σεξουαλική κακοποίηση, τις αυτοκτονίες και τη ναρκομανία». Επέμεναν μάλιστα οι κυβερνητικοί νομοθέτες, ότι ανάλογοι νόμοι υπάρχουν στη Δυτική Ευρώπη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι έτσι η Τουρκία γίνεται Κίνα.

Ενα πολύ ενδιαφέρον σημείο: Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να διατηρεί πάσης φύσεως ιντερνετικό υλικό για χρονική περίοδο έως δύο ετών. Κατ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας θα ελέγχει τη διαδικτυακή δράση κάθε Τούρκου κυβερνοναύτη και θα αποθηκεύει στοιχεία που αργότερα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του σε δικαστικές διώξεις. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, η γειτονική μας χώρα ξανάγινε το κράτος εκείνο της υφηλίου με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους.

Η θεσμοθέτηση, πάντως, της ιντερνετικής λογοκρισίας στην Τουρκία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς υπέρ της ελευθεροτυπίας. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσαν ότι το νομοσχέδιο θα ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο και την επιτήρηση του Διαδικτύου, ενώ η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) έκανε λόγο για διολίσθηση προς τον ιντερνετικό αυταρχισμό σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια παγκοσμίως στις κρατήσεις λειτουργών του Τύπου. Ακόμη και η Ενωση Τουρκικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων διαμαρτυρήθηκε γιατί το νομοσχέδιο θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την ελευθερία του λόγου όσο και (φυσικά...) τους υποψήφιους επενδυτές.

ΥΓ. Για να μην ξεχνιόμαστε: η Τουρκία έχει μεγάλο καβγά εδώ και χρόνια με το Youtube, το οποίο απαγορεύει όποτε της καπνίσει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα & Media
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Μέσα & Media
Οσα με ρώτησε η TV
3 Ερωτήσεις
Μέσα και παραμέσα
Για το ίδιο θέμα
Ο Γκιούλ παραδέχεται “προβλήματα” στο νόμο για το διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αλλάζει και πάλι η φορολόγηση των Ι.Χ.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Μόνος και έρημος στη ΓΑΔΑ
Σεισμοί
Οι «ξεριζωμένοι» της Παλικής
Υπουργείο Υγείας
Ολα τα λεφτά στους ιδιώτες
ΔΣΑ
Δικηγόροι σε εκλογές εν μέσω κρίσης
Επενδύσεις
Στήριγμα η Κίνα για την Ελλάδα
Μέσα & Media
Οσα με ρώτησε η TV
3 Ερωτήσεις
Μέσα και παραμέσα
Ιντερνετ γιοκ στην Τουρκία