Έντυπη Έκδοση

Εθνογραφία των Βλάχων

Υπήρχαν κοινωνικές ανισότητες στις κτηνοτροφικές κοινωνίες;

Τσοπανόπουλο στην οριογραμμή Τσοπανόπουλο στην οριογραμμή Πώς διαμορφωνόταν η κοινωνική ιεράρχηση και ποιοι έπαιρναν πολιτικές-δικαστικές αποφάσεις; Πότε τα πράγματα εξωθούνταν στα άκρα, σε σημείο να ξεκινήσει βεντέτα; Το τσελιγκάτο ως δομή της κοινωνίας των Βλάχων αποτέλεσε επί αιώνες μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης, που τη συναντάμε με τις όποιες διαφορές και σε άλλες κτηνοτροφικές κοινότητες.

Το βιβλίο του δρος Ελευθέριου Π. Αλεξάκη «Οι Βλάχοι του Μεζιτιέ και η ειρωνεία της Ιστορίας. Μια εθνογραφία του μη προβλέψιμου», από τις εκδόσεις Δωδώνη, έρχεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές αυτής της κοινωνίας, η οποία θεωρητικά μας είναι ευρέως γνωστή, πρακτικά όμως λείπουν πολλά κομμάτια από το παζλ, που ο ερευνητής έρχεται ύστερα από επιτόπια έρευνα να μας συμπληρώσει. Κι αυτό, διότι οι Βλάχοι του Μετζιτιέ ή αλλιώς του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου Ιωαννίνων αποτελούν ένα κομμάτι της Ιστορίας των Βλάχων της Ελλάδας και ταυτόχρονα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με ενεργό συμμετοχή και στα σημερινά κοινωνικοπολιτικά δρώμενα.

Ο ερευνητής παρουσιάζει αλλά δεν στέκεται στα πολιτικά ζητήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί για τους Βλάχους (π.χ. γλώσσα, καταγωγή), ούτε στον λαογραφικό πλούτο. Φωτίζει όμως πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων αυτών και θέτει, χωρίς να το επιδιώκει, νέα επιστημονικά ερωτήματα, που αφορούν γενικότερα τις κτηνοτροφικές κοινωνίες.

Οι Βλάχοι του Μετζιτιέ δεν είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Μπορεί όμως και πρέπει ν' αποτελέσει πιλότο για οποιονδήποτε κοινωνικό επιστήμονα θέλει να σκάψει κάτω από την επιφάνεια. Διότι ερευνά τους Βλάχους του Κεφαλόβρυσου, όχι μέσα από το στενό πρίσμα μιας αποστεωμένης πραγματικότητας στον χρόνο αλλά μέσα από τις αλλαγές που επιβάλλουν, η νομοθεσία, οι διεθνείς συγκυρίες.

Ημερίδα

* Ημερίδα με θέμα «Ο ξένος» διοργανώνει το Σάββατο 12.00-18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, αίθουσα «Α. Τρίτσης», η Επιτροπή Κοινοτικών Δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (τηλ. 210-7212828).

Στόχος της, η ευαισθητοποίηση του μη ειδικού κοινού σε θέματα τα οποία προσφέρονται για διάλογο ανάμεσα στην Ψυχανάλυση, τις Επιστήμες του Ανθρώπου και την Τέχνη. Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, ψυχαναλυτές, αρχιτέκτονες και δημοσιογράφοι.

Θεμέλια ειρήνης

Δρόμοι και πλατείες.

Αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς. Δέντρα που ψιθυρίζουν παραμύθια και σιντριβάνια που τα νερά τους χορεύουν με τη μουσική. Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους... εκτός από αυτόν... τον πόλεμο. Ακολουθήστε σε μια ξενάγηση στην πόλη που έδιωξε τον πόλεμο. Στην πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας. «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», συγγραφέας ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Γνωστοί και οι δύο στις εξερευνήσεις της παιδικής λογοτεχνίας μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Το παπάκι στην μπανιέρα».

Νύχτες της Μακρινίτσας

Κρήνες το 2007, γεφύρια το 2008, λιθόγλυπτα το 2009, θέματα που αναφέρονται στον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τη λαϊκή παράδοση.

Για το ημερολόγιο του 2010 επιλέχθηκε η νυχτερινή όψη των μοναδικών σε φαντασία και ομορφιά τοπίων της Μακρινίτσας. Εδώ αναδεικνύεται μια άλλη όψη του γραφικού αυτού πηλιορείτικου χωριού, ίσως πιο γοητευτική από αυτές των ημερολογίων των προηγούμενων ετών. «... Σε μια από τις πολλές γνωριμίες με ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδος που θαυμάζουν και αγαπούν αυτόν τον ευλογημένο τόπο, οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν με το φωτογράφο Αβραάμ Παυλίδη, που κατοικεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη», γράφει ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Κερασιώτης. Τηλ. 24280-99140.

Αντιθέσεις

Γιάννος Παπαντωνίου πρώην υπουργός Οικονομίας

«Τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση»

«Βήμα»

Σάββας Ρομπόλης πανεπιστημιακός

«Τα μέτρα στοχοποιούν το βιοτικό επίπεδο (επιδείνωση τουλάχιστον κατά 20%) της μισθωτής δημόσιας και ιδιωτικής εργασίας»

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χημικά
50 χρόνια χημεία και τέρατα
Συνέντευξη: Μανώλης Γλέζος
«Δεν ζητώ να τιμωρηθεί ο αστυνομικός που με ψέκασε»
Περιβάλλον
«Μπλόκο» στην πώληση ψαριών υπό εξαφάνιση
Οικοσύστημα Καϊάφα
Αυθαίρετες μπίζνες από τον δήμαρχο
Καιρικά φαινόμενα
«Ορυκτή» λασποβροχή
«Μάρτης - γδάρτης...»
Επιτροπή Ισότητας
Ελληνίδες: το 20% μακροχρόνια άνεργες
Εμπρησμός σπιτιού μεταναστών
Επιασαν το «13άρι» του ρατσισμού
"Παραδικαστικό" κύκλωμα
Τώρα χάνονται ...πληρεξούσια
Υπόθεση ΔΕΚΑ
«Η ΔΕΚΑ αγόραζε σαν... πυροβόλο με άνωθεν εντολές»
Άλλες ειδήσεις
Αργησε ο συναγερμός, χάθηκαν 9 ναυτικοί
Επτά χρόνια στον Κουνταρδά
Θησαύριζαν στέλνοντας παραπλανητικά SMS
Το σουβενίρ έκρυβε... κοκαΐνη
Οι Αθηναίοι θα ησυχάζουν δύο ώρες παραπάνω
4,2 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
Προαστιακός: Από εβδομάδα 3 νέοι σταθμοί
Αρχή Προστασίας: Οχι σε άλλους «Τειρεσίες»
Διαβητικοί: Μην μας κόβετε παροχές
Πιάστηκε μετά από καταδίωξη
17.000 μαθητές ζητούν σχολεία
Εισαγγελική «ασπίδα» για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες
Μέρισμα και στους χήρους από το Μετοχικό Υπαλλήλων